Ārsti pastāstīja par budžeta dzēriena lietderīgajām īpašībām.
Biešu sula ir ļoti noderīga veselībai / kolāža My, foto depositphotos.com
Miljoniem cilvēku cieš no augsta asinsspiediena, turklāt – lai cīnītos ar šādu problēmu, lielākoties izvēlas lietot tabletes. Tomēr izrādās, ka palīdz arī “tautas” līdzekļi – iemācies dzert biešu sulu, lai normalizētu savu veselību.
Kas ir laba biešu sula – ieguvumi un kaitējums organismam
Saskaņā ar ASV Slimību kontroles un profilakses centra datiem aptuveni 120 miljoni Amerikas iedzīvotāju cieš no hipertensijas. Žurnālā “Free Radical Biology and Medicine” publicēts 2025. gada pētījums liecina, ka biešu sula palīdz cīnīties ar šo problēmu tikpat labi kā zāles. Īpaši labi rezultāti tika konstatēti cilvēkiem vecumā no 60 līdz 70 gadiem.
Osteopātijas doktore un kardioloģe Barbara Šehtere (Barbara Schechter) no Hackensack Meridian University Medical Centre Jersey Shore Barbara Šehtere (Barbara Schechter) paskaidroja, ka cilvēka sirds caur artērijām sūknē asinis, lai piegādātu skābekli un barības vielas visā organismā, bet, ja artēriju sieniņas tiek pakļautas pārāk lielam spiedienam, šo stāvokli sauc par hipertensiju.
Pēc Šečtera teiktā, lielākā daļa cilvēku nejūt pamanāmus simptomus, bet, ja asinsspiediens pastāvīgi ir 130/80 robežās, tas izraisa nopietnas veselības problēmas. Tieši šeit kļūst skaidrs biešu sulas ieguvums – tā palīdz pazemināt asinsspiedienu līdz 12080, kas tiek uzskatīts par normālu.
Mendija Enraita (Mandy Enright, M.S., Registered Dietitian, Registered Dietitian, Workplace Wellness Specialist un veselības grāmatu autore) norāda, kas notiek ar organismu, ja cilvēks dzer biešu sulu asinsspiediena uzlabošanai:
“Dzerot biešu sulu, nitrāti pārvēršas par slāpekļa oksīdu, kas var palīdzēt atslābināt un atvērt asinsvadus, lai nodrošinātu lielāku asins plūsmu, kas savukārt palīdz samazināt asinsspiedienu.”
Enraits arī piebilda, ka. Arteriju sieniņu stiprināšana samazina sirdslēkmju un insulta risku.. Vienlaikus Dr. Šehters brīdina, ka biešu sulas pārmērīga lietošana var izraisīt kuņģa un zarnu trakta problēmas, nierakmeņu veidošanos, aknu pārslodzi un pat pazeminātu asinsspiedienu.Lasiet arī:
To pierādīja Ekseteras Universitātes (Apvienotā Karaliste) zinātnieku veiktie pētījumi. Speciālisti rekrutēja divas cilvēku grupas – vienā bija jaunieši (18-30 gadu vecumā), otrā – gados vecāki cilvēki (no 67 līdz 79 gadiem). Pēc divu nedēļu ilgas biešu sulas lietošanas otrās grupas cilvēkiem ievērojami samazinājās asinsspiediens, bet pirmās grupas cilvēkiem izmaiņu nebija.
Kā pareizi dzert biešu sulu veselībai?
Bonija Taub-Dix, sertificēta dietoloģe, reģistrēta dietoloģe, raidījuma Media Savvy podkāsta vadītāja un grāmatu par veselību autore, uzskata, ka pozitīvā ietekme, dzerot biešu sulu, parādīsies ātri, taču regulāra dzeršana tomēr nodrošina labākus rezultātus. Tomēr eksperte iesaka vienmēr konsultēties ar ārstu, ja lietojat jebkādus medikamentus pret asinsspiedienu, jo papildu līdzeklis sulas veidā var drīzāk kaitēt, nevis palīdzēt.
Pēc Dr. Šečtera teiktā, ir noteikta droša deva, ko var lietot profilaktiskos nolūkos. Viņa pastāstīja, kā dzert biešu sulu, lai sajustu iedarbību un nekaitētu sev – tātad, katru dienu var izdzert pusi glāzes brīnumainā šķidruma.. Ideālākais variants ir pagatavot dzērienu pašam, izspiežot svaigus dārzeņus caur sulu spiedi.

