Šī metode palīdz pasargāt kultūraugus no puves un saglabā garšu līdz pavasarim – bez ķimikālijām vai sarežģītiem paņēmieniem.
Kopēta saite
Kā uzglabāt kāpostus pārtikas plēvē / Collage My, foto: YouTube ekrānšāviņš
Jūs uzzināsiet:
- Kā sagatavot kāpostus uzglabāšanai
- Kāpēc darbojas pārtikas plēves metode
Pareiza kāpostu uzglabāšana ziemai ir katra dārznieka uzdevums, jo no apstākļiem ir atkarīgs, vai kāposti saglabāsies sulīgi un kraukšķīgi līdz nākamajai sezonai. Ja gaisa mitrums ir pārāk liels, kāposti un kartupeļi var sapūt, savukārt bietes un burkāni siltā pagrabā var izžūt.
Par laimi, ir izmēģināta un pārbaudīta vienkārša metode, kas palīdz saglabāt augus svaigus līdz pavasarim.
Kā sagatavot kāpostus uzglabāšanai
Lai kāposti ilgāk saglabātos svaigi, tie ir pareizi jāsagatavo:
- Pļaujiet kāpostus, kad laiks ir sauss.
- Noņemiet augšējās bojātās lapas
- Ļaujiet kāpostiem labi nožūt istabas temperatūrā.
Mitrums ir galvenais ilgtermiņa uzglabāšanas ienaidnieks, tāpēc žāvēšanas posms ir ļoti svarīgs.
Papīra un plēves uzglabāšanas metode
Šī ir viena no populārākajām metodēm pieredzējušu dārzkopju vidū.
Instrukcijas:
- Katru kāpostu ietiniet papīra dvieļos vai mīkstā papīrā.
- Pēc tam ietin pārtikas plēvē.
- Pārvietojiet kāpostus pagrabā, pagrabstāvā vai stiklotā balkonā.
Kāpēc tas darbojas?
Papīrs absorbē lieko kondensātu
plēve pasargā kāpostus no izžūšanas un baktērijām.
Arī pēc 6 mēnešiem kāposti būs svaigi, blīvi un balti.
Ideāli uzglabāšanas apstākļi kāpostiem:
- temperatūra: 0…+3 °C
- mitrums: līdz 90-95 %
- telpa: pagrabs, pagrabstāvs, izolēts balkons
- izvairīties no temperatūras svārstībām
- Dīgstus var arī uzglabāt:
- piekarinot pie kauliņiem
- koka kastēs, apklātas ar papīru vai zāģu skaidām.
- ietītas pergamentā vai audumā
Cik ilgi augļi un dārzeņi uzglabājas saldētavā / Infografika: My
Padoms dārzeņu dārzkopjiem: domājiet par nākamo ražu
Kāpostu kvalitāte un lakstveidīgums ir atkarīgs arī no pareizas augsekas, tāpēc neaudzējiet kāpostus vienā un tajā pašā vietā 2 gadus pēc kārtas. Labākie kāpostu priekšteči ir kartupeļi, pākšaugi, gurķi un burkāni.
Izvairieties no atkārtotas sējas pēc krustziežu kultūrām (redīsi, redīsi, brokoļi). Pareiza augu maiņa palīdz izvairīties no slimībām un palielina ražu.
Noskatieties video par kāpostu uzglabāšanu pārtikas plēvē:
Jums varētu būt interesanti:
Ja pamanāt kļūdu, izceliet vajadzīgo tekstu un nospiediet Ctrl+Enter, lai informētu redakciju.

