Skābēti kāposti katrai dienai: dietologi ir atklājuši visas tās noderīgās un negatīvās īpašības.

Iespējams, jums tas patīk negaidītās un patīkamās garšas dēļ, taču šim produktam tomēr ir vērts pievērst uzmanību tā ietekmei uz mūsu organismu.

Skābēti kāposti jūs patīkami pārsteigs / foto depositphotos.com

Rudens un ziema – laiks, kad burkas ar marinētiem un skābētiem kāpostiem ieņem goda vietu miljoniem ukraiņu pieliekamajos. Un starp visiem mājas pagatavojumiem īpaša mīlestība tiek veltīta skābētiem kāpostiem.

Taču šis pazīstamais produkts nav tikai garšīgs papildinājums kartupeļiem vai sautējumam. Eksperti ir pārliecināti, ka regulāra skābētu kāpostu lietošana var būt gan labvēlīga, gan kaitīga organismam, raksta Parāde. Tāpēc ir vērts izanalizēt, kas notiek ar organismu, ja jūs to ēdat katru dienu.

Ko nozīmē skābēti kāposti

Skābēti kāposti ir raudzēts produkts, kura pagatavošanai nepieciešams tikai sāls, kāposti un laiks. Raudzēšanas process piešķir tiem pikantu, viegli skābu garšu, kas daudziem cilvēkiem patīk. Uztura speciālists Kriss Morčs apgalvo, ka tas var būt veselīgs sabalansēta uztura papildinājums. Jo īpaši fermentācijas procesa dēļ tas ir labs probiotiku avots.

Kāpēc ikdienā vajadzētu ēst skābētus kāpostus

Uztura speciālisti norāda, ka cilvēkiem, kuri ikdienā ēd skābētus kāpostus, var uzlaboties zarnu un sirds darbība. Tomēr ir svarīgi paturēt prātā augsto nātrija saturu. Kopumā ārsti iesaka izpētīt jebkura regulāri lietota pārtikas produkta – arī skābētu kāpostu – iespējamo labumu un risku.

“Kā sirds uztura speciāliste es uzskatu, ka skaidrojot iemeslus, kāpēc daži pārtikas produkti ir izdevīgi, es palīdzu cilvēkiem izdarīt pamatotāku izvēli attiecībā uz zarnu, sirds, kaulu, imūnsistēmas un vispārējo ķermeņa veselību, kā arī samazinu dezinformāciju,” saka EntirelyNourished.com profilaktiskās kardioloģijas dietoloģe Mišela Rautenšteina.

Eksperti dalījās ar skābētu kāpostu ēšanas plusiem un mīnusiem.

Uzlabota zarnu veselība

Tā kā skābēti kāposti ir raudzēti kāposti ar sāli, sāksim ar tiem. “Skābēti kāposti ir smalki sasmalcināti kāposti, kas parasti ir raudzēti, pateicoties dabā sastopamajām pienskābes baktērijām,” saka Rautenšteins.

Šis produkts satur prebiotikas un dzīvās probiotikas – tās baro un papildina labvēlīgo zarnu floru, atbalsta veselīgu mikrobiomu un ražo postbiotiskos līdzekļus – nepietiekami novērtētu līdzekli gremošanas trakta veselībai.

“Postbiotikas ir labvēlīgi savienojumi, kas mazina iekaisumu, atbalsta zarnu barjeras funkciju un uzlabo gremošanu un barības vielu uzsūkšanos,” skaidro Rautenšteins.

Jūs saņemsiet dabisku imūnsistēmas stiprinātāju bez uztura bagātinātājiem

Iespējams, jums skābēti kāposti nesaistās ar imunitāti tāpat kā citrusaugļi. Tomēr uztura speciālisti un pētījumu dati liecina, ka tas var veicināt organisma aizsargspējas.

“Veselīgs zarnu trakts ir lielisks pamats spēcīgai imūnsistēmai,” saka Dr. Morčs.

Tas nenozīmē, ka nekad vairs nevarēsiet saslimt, taču pētījumi liecina: raudzēti pārtikas produkti var samazināt saaukstēšanās risku un palīdzēt jums ātrāk atveseļoties.

Turklāt skābētie kāposti satur C vitamīnu, kas palīdz organismam cīnīties ar infekcijām.

Jūs kompensēsiet šķiedrvielu trūkumu

Lielākajai daļai cilvēku ir zems šķiedrvielu patēriņš, taču regulāri lietojot skābētu kāpostu piedevas, jūs varat pietuvoties normai.

“Pateicoties šķiedrvielu saturam, skābēti kāposti palīdz uzturēt regulāru izkārnījumu, līdzsvarotu cukura līmeni un sāta sajūtu,” saka uztura terapeite Keitlīna Bensone.

Skābēti kāposti satur ūdenī nešķīstošas šķiedrvielas, kas nešķīst ūdenī, bet palīdz uzlabot zarnu peristaltiku.

Jūs sajutīsiet lielāku sāta sajūtu

Ēdiens ir ne tikai “degviela”, bet arī prieks. Sāta sajūta ir svarīgs faktors, kas veicina veselīgu uzturu.

“Spēcīga, skābi pikanta garša piešķir sensorisku daudzveidību un padara sabalansētas maltītes patīkamākas, uzlabojot sāta sajūtu un veselīgu ieradumu saglabāšanu,” skaidro Bensons.

Ūdens un sāls līdzsvars var uzlabot

Negaidīts, bet fakts. “Skābēti kāposti satur nātriju. Un, lai gan tas bieži tiek uzskatīts par mīnusu, mērens nātrija daudzums var būt noderīgs sportistiem un cilvēkiem, kuri daudz svīst, lai uzturētu elektrolītu līdzsvaru,” saka Bensons.

Ir pētījumi, kas liecina, ka skābēti kāposti var samazināt šķidruma aizturi, bet visizteiktākā ietekme ir novērota klīniskos apstākļos. Ir svarīgi konsultēties ar speciālistu, ja jums ir sāls ierobežojumi.

Stiprina sirdi un kaulus

Dr. Morhs norāda, ka raudzēti pārtikas produkti var pazemināt asinsspiedienu un holesterīna līmeni kā daļa no veselīga uztura. Rautenšteins piebilst, ka ikdienas kāpostu lietošana uzturā veicina arī kaulu veselību:

“Skābēti kāposti ir bagāti ar K2 vitamīnu, kas palīdz novirzīt kalciju uz kauliem, nevis ļauj tam uzkrāties artērijās.”

Jūs varat justies mazāk saspringti un vairāk koncentrēties.

Pētījumi liecina, ka raudzēti pārtikas produkti var uzlabot garīgo un kognitīvo veselību.

“Kuņģa-zarnu traktam labvēlīgi pārtikas produkti, piemēram, skābēti kāposti, uztur līdzsvarotu mikrobiomu, kas ietekmē zarnu un smadzeņu asi, uzlabojot garastāvokli un samazinot stresu,” ziņo Rautenšteins.

Tomēr skābētu kāpostu ēšanai ir arī negatīvas puses.

Var pārspīlēt ar sāli

Nātrijs ir nepieciešams organismam, bet pārāk liels tā daudzums ir bīstams.

“Bieža vai pārmērīga skābētu kāpostu lietošana var izraisīt nātrija pārpalikumu, kas dažiem cilvēkiem paaugstina asinsspiedienu vai veicina ūdens aizturi,” brīdina Bensons.

Amerikas Sirds asociācija iesaka ierobežot sāls daudzumu līdz 2300 mg dienā, bet ideālā norma ir 1500 mg.

Var sāpēt vēders

Ja ēdat kāpostus, lai uzlabotu zarnu darbību, esiet gatavi: dažiem cilvēkiem tie rada diskomfortu.

“Cilvēkiem, kas nesen sākuši lietot raudzētus produktus, vai cilvēkiem ar jutīgu gremošanas traktu, pārlieku liels daudzums kāpostu var izraisīt gāzu veidošanos, vēdera pūšanos un krampjus,” norāda Dr. Morčs.

Agrāk My ziņoja, ka arcik daudz sviesta var apēst dienā.

Jums varētu būt interesanti arī jaunumi:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un dzīves triki ikdienai