Mēs jums pastāstīsim, vai drīkst ēst vistas un liellopu gaļas smadzenes.
Kaulu smadzenes var pagatavot mājās vai pasūtīt restorānā / foto depositphotos.com
Gadsimtiem ilgi cilvēki ir lietojuši garšīgus un uzturvielām bagātus dzīvnieku kaulu smadzenes. Līdz pat šai dienai dažās valstīs to uzskata par delikatesi. Šim produktam ir salda, bagātīga garša un neparasta konsistence.
Iepriekš mēs jums pastāstījām, kāda olīveļļa ir labāka. To aktīvi izmanto ēdienu gatavošanā, taču tikai retais zina, kā to izvēlēties un kādas ir tās priekšrocības.
Vai ir lietderīgi ēst dzīvnieku kaulu smadzenes
Kaulu smadzenes atrodas iegurņa, gūžas kaulu un mugurkaula centrā. Tā cilmes šūnas ražo sarkanos un baltos asinsķermenīšus, kas asinsritē pārvada skābekli.
Saskaņā ar amerikāņu portāla WebMD, kas veltīts veselībai un medicīnai, datiem kaulu smadzeņu lietošana ir saistīta ar daudziem pozitīviem efektiem veselībai.
Ar lieko svaru saistīto slimību riska samazināšana
Vienā pētījumā konstatēts, ka kaulu smadzeņu taukaudi satur hormonu adiponektīnu, kas palīdz šķelt taukus. Adiponektīns var veicināt jutību pret insulīnu un ir saistīts ar samazinātu diabēta, sirds un asinsvadu slimību un citu ar aptaukošanos saistītu vēža veidu risku.
Cilvēkiem ar lieko svaru adiponektīna līmenis parasti ir zemāks, bet, samazinoties svaram, hormona līmenis palielinās.
Veicina ādas, kaulu un locītavu veselību
Kaulu smadzenēs ir daudz kolagēna, kas uzlabo kaulu un ādas veselību, izturību un izturību.
Tas ir arī bagāts ar glikozamīnu, kas palīdz osteoartrīta gadījumā, mazina sāpes locītavās un samazina locītavu iekaisumu.
Samazina iekaisuma slimību risku
Glicīnam un konjugētajai linolēnskābei (omega-6 taukskābju grupa), kuru ir daudz kaulu smadzenēs, piemīt spēcīgas pretiekaisuma īpašības. Hronisks iekaisums ir saistīts ar nopietnām slimībām, piemēram, vēzi, sirds slimībām, diabētu, artrītu, depresiju un Alcheimera slimību.
Bagātīgas uzturvielas
Kaulu smadzenēs ir arī ievērojama daļa no ieteicamās diennakts uzturvielu un minerālvielu devas. Piemēram, 100 gramos ziemeļbriežu kaulu smadzeņu ir:
- Riboflavīns – 39 % no dienas devas;
- Dzelzs -17%;
- E vitamīns – 15%;
- tiamīns – 2%;
- B12 vitamīns – 52%.
- A vitamīns – 5%.
Tajā pašā laikā kaloriju saturs vienā porcijā var sasniegt 785 kcal. Tajā ir 84 g tauku un 7 g olbaltumvielu.
Tagad pāriesim pie jautājuma par to, vai jūs varat ēst liellopu gaļas kaulu smadzenes un vai ir kādi ierobežojumi.
Kā ēst kaulu smadzenes
Lai gan šis produkts ir lielisks dažādu vitamīnu un minerālvielu avots, tajā ir arī daudz tauku. Tas savam uzturam jāpievieno ar mēru, pretējā gadījumā tas novedīs pie svara pieauguma.
Lasiet arī:
Ir desmitiem veidu, kā iekļaut kaulu smadzenes savā ēdienkartē. Pārliecinieties, ka tos pērkat no uzticama miesnieka. Vēlaties tīrus, gaiši sārtas krāsas kaulus, kas iegūti no dzīvniekiem, kuri dzīvojuši savvaļā, nevis ganījušies ganībās.
Kaulu smadzenes var iegūt gandrīz no jebkura dzīvnieka, bet vispopulārākās ir liellopu gaļas smadzenes. Pērkot ir vērts norādīt, ka jums nepieciešami smadzenes. Tad miesnieks varēs jums piemeklēt atbilstošus kaulus. Jūs varat lūgt arī apakšstilbu, vērša astes, kakla vai augšstilbu kaulus.
Kad esat noskaidrojuši, vai dzīvnieku smadzenes ir lietderīgi ēst un kā izvēlēties kaulus, ir vērts iepazīties ar to pagatavošanas veidiem.
Tradicionāli šo produktu izmanto buljonam vai zupai. Smadzeņu daudzums ir atkarīgs no vēlamā šķidruma biezuma vai bagātības. Gatavošanas process aizņem ilgu laiku. Kauli jāvāra uz lēnas uguns 36-48 stundas.
Tos var pievienot arī mērcei vai pagatavot pannā ar olīveļļu. Daži cilvēki ēd kaulu smadzenes, uzziestas uz krekeriem vai grauzdiņiem.

