Mēs jums pastāstīsim, kāda ir atšķirība starp grieķu jogurtu un parasto jogurtu un vai jūs varat aizstāt vienu jogurtu ar otru.
Grieķu vai parastais jogurts – kurš ir veselīgāks / kolāža My, foto freepik.com
Jogurts ir lieliska izvēle vieglām un veselīgām brokastīm vai uzkodām. Bet vai zinājāt, ka ne visi jogurti ir vienlīdz noderīgi? Uzzināsim, ar ko grieķu jogurts atšķiras no parastā jogurta, kādi ir katra no tiem plusi un mīnusi un vai ir vērts pārmaksāt par “modīgo” versiju.
Iepriekš mēs jums pastāstījām, vai katru dienu var ēst sviestu – ko par to saka ārsti.
Kāda ir atšķirība starp grieķu jogurtu un parasto jogurtu?
Uztura speciālisti bieži iesaka iekļaut jogurtu veselīgā uzturā, un kaut kādu iemeslu dēļ viņi bieži runā par grieķu jogurtu. Kāda ir grieķu jogurta būtība un ar ko tas ir labāks par parasto veikalā nopērkamo jogurtu?
Eksperti ir vienisprātis: gan grieķu, gan parastais jogurts ir veselīgi, taču – katrs savā veidā, raksta Prevention.com. Galvenās atšķirības starp grieķu jogurtu un parasto jogurtu ir divas galvenās uzturvielas – olbaltumvielas un kalcijs.
Saskaņā ar ASV Lauksaimniecības departamenta datiem grieķu jogurts satur divreiz vairāk olbaltumvielu, tāpēc tas labāk nodrošina sāta sajūtu. Savukārt parastajā jogurtā ir vairāk kalcija, kas ir svarīgs stipriem kauliem un veseliem zobiem. “Attiecībā uz grieķu un parasto jogurtu nav viena “labākā” varianta,” skaidro Losandželosas uztura speciāliste Karla Hernandesa. – Abi jogurta veidi ir pilnpiena produkti ar nedaudz atšķirīgu uzturvielu sastāvu.”
Grieķu jogurts vai parastais jogurts – ko izvēlēties?
Gan vienkāršajam, gan grieķu jogurtam ir gan plusi, gan mīnusi.
Galvenā grieķu jogurta priekšrocība ir augsta olbaltumvielu koncentrācija. Tas ir bagāts ar kazeīnu – lēni sagremojamu olbaltumvielu, kas veicina sāta sajūtu un palīdz uzturēt muskuļu masu. Trūkums ir tas, ka, iebiezinot jogurtu, tas zaudē daļu kalcija, un tā asā garša var nepatikt ikvienam,
– saka Brī Filipss (Bree Phillips, M.S.), UCSF Health reģistrēta dietoloģe un diētas ārste.
Eksperte stāsta, ka siešana ir daļa no grieķu jogurta pagatavošanas procesa. No parastā jogurta tiek atdalītas šķidrās sūkalas, tādējādi iegūstot biezāku un krēmīgāku jaunā produkta konsistenci. Tas padara to par grieķu jogurtu.
Grieķu jogurta plusi:
- saskaņā ar viena pētījuma datiem tas stiprina muskuļus un palīdz atgūties pēc treniņiem;
- cits pētījums pierāda, ka šāds jogurts var mazināt iekaisumu un veicināt imunitāti;
- samazina kolorektālā vēža risku – arī saskaņā ar pētījuma datiem, lai gan arī parastajam jogurtam piemīt šī īpašība.
Mīnusi:
- tajā ir mazāk kalcija nekā parastajā jogurtā;
- tas ir dārgāks, jo tā ražošanā izmanto vairāk piena;
- aromatizētajās versijās var būt lieks cukura daudzums.
Secinājums ir šāds: grieķu jogurts ir lielisks olbaltumvielu un enerģijas avots. Taču, lai gūtu maksimālu labumu, jāizvēlas dabīgs un nesaldināts jogurts.
Parasts jogurts daudzējādā ziņā ir tikpat labs kā grieķu jogurts, un dažos aspektos tas pat uzvar. “Vienkāršs jogurts ir mana mīļākā izvēle,” saka Karla Hernandesa. – Tas ir viegls, krēmīgs un tam piemīt dabisks maigs saldums, kas padara to daudzpusīgu: to var pievienot kokteiļiem, kombinēt ar augļiem vai izmantot tādu ēdienu pagatavošanai kā čia sēklu pudiņš.”
Vienkārša jogurta plusi:
- beztauku jogurts satur mazāk kaloriju nekā grieķu jogurts;
- pieejamāks;
- augstāka kalcija satura dēļ palīdz uzturēt veselus kaulus un zobus;
- mazāk skāba garša nekā grieķu.
Mīnusi:
- tajā ir mazāk olbaltumvielu, tāpēc tas ir mazāk uzturvielām bagāts nekā grieķu;
- bieži satur arī papildu cukuru;
- mazāk universāls – tam ir šķidrāka konsistence, tāpēc to ir grūtāk izmantot skāba krējuma vai majonēzes vietā ēdienu gatavošanā.
Vai ar grieķu jogurtu var aizstāt parasto jogurtu? Vairumā gadījumu jā, bet ar dažiem iebildumiem. Uztura speciālisti uzsver, ka atšķirība starp abiem produktiem ir minimāla: “Kaulu stiprība ir atkarīga ne tikai no kalcija,” skaidro Hernandezs. – Liela nozīme ir olbaltumvielām, magnijam, D un K vitamīniem un fosforam. Abi jogurta veidi satur šīs svarīgās uzturvielas aptuveni vienādā daudzumā.”
Lasiet arī:
Tātad, ja jums nepieciešams viegls, pieejams un kalcija bagāts produkts – izvēlieties vienkāršu jogurtu ar zemu cukura saturu. Ja jums nepieciešams olbaltumvielu un enerģijas avots, tad dabīgais grieķu jogurts ir īstais risinājums. Izvēlieties to, kas jums garšo labāk, un ļaujiet tam kļūt par daļu no jūsu sabalansētā uztura.

