Sezonas produkti ir ne tikai garšīgi, bet tiem ir arī dziedinoša iedarbība uz organismu.
Ķirbis un Briseles kāposti ir veselīgāko pārtikas produktu sarakstā sirdij / kolāža My, foto depositphotos.com
Rudenī, tāpat kā citos gadalaikos, gribas baudīt gardu mājās gatavotu maltīti, bet jāatceras par veselību. Tāpēc vislabākais variants ir pievērsties sezonālajiem augļiem un dārzeņiem, kas ir ne tikai noderīgi, bet arī var kļūt par garšīgu ēdienu sastāvdaļām, raksta Parāde.
“Domājot par sirdij veselīgu uzturu, galvenais, kam jāpievērš uzmanība, ir svaigi augļi un dārzeņi, liesas olbaltumvielas un pilngraudu produkti. Prioritāte ir jāpiešķir pārtikas produktiem, kuros ir daudz šķiedrvielu un olbaltumvielu, bet maz nātrija un piesātināto tauku,” skaidro medicīnas doktors, kardiologs Metjū Bočese (Matthew Bocchese).
Publikācijā minēti 7 augļi un dārzeņi, kurus rudenī vajadzētu ieviest savā uzturā.
1. batātes (saldie kartupeļi)
Lasīt arī:
Saldie kartupeļi ir lielisks rudens ēdiens veselīgai sirdij.
“[Он] nodrošina organismu ar šķiedrvielām un antioksidantiem, piemēram, beta-karotīnu, kas mazina iekaisumu un veicina sirds veselību,” saka medicīnas doktore Ami Bhatt, sertificēta kardioloģe.
Pēc Bokkes teiktā, saldie kartupeļi satur A vitamīnu un var pat palīdzēt samazināt ZBL (sliktā holesterīna) līmeni.
2- Ķirbji
“Rudens taču nav bez ķirbjiem, vai ne? Ķirbji ir bagāti ar šķiedrvielām, antioksidantiem un svarīgiem vitamīniem, vienlaikus tajos ir maz nātrija,” saka Bočese.
Viņš ieteica izmēģināt ķirbju zupas receptes, kurām, lai iegūtu maksimālu labumu, pievieno čilli. Viņš teica, ka laiku pa laikam var nobaudīt arī ķirbju pīrāgu, bet kopumā sirds veselības labad vajadzētu izvēlēties mazāk sāļus un mazāk saldus ēdienus.
3- Briseles kāposti
Šo dārzeni parasti lieto rudenī. Pēc Bhatt teiktā, tas ir bagāts ar K vitamīnu un antioksidantiem, un tā augstais šķiedrvielu saturs palīdzēs uzturēt veselīgu holesterīna līmeni.
Briseles kāpostus var sautēt, cept, cept vai lietot kā salātu sastāvdaļu.
4. Dzērvenes
Šīs rudens ogas var pievienot salātiem vai pagatavot no tām mērci.
“Dzērvenes satur polifenolus, kas var uzlabot asinsvadu darbību un mazināt oksidatīvo stresu,” saka Dr. Bhatt.
Viņš iesaka izvairīties no pārlieku saldām konservētām versijām, kas atrodamas pārtikas veikalā.
5. Āboli
Sakāmvārds “Viens ābols dienā neļauj ārstam aiziet” radies ne velti.
“Āboli satur vitamīnus un polifenolus, kas mazina iekaisumu, pazemina asinsspiedienu un novērš aterosklerozi, tādējādi samazinot sirds un asinsvadu slimību izplatību,” apgalvo Teksasas Universitātes bērnu kardioloģe un docente Džanna Romano.
Rudenī no šiem augļiem var pagatavot salātus vai ābolu pīrāgus, ja vēlaties nedaudz sevi palutināt.
6. Galda bietes
Šis sirsnīgais dārzenis, kā norāda Romano, satur nitrātus, kas atslābina un paplašina asinsvadus, ļaujot asinīm vieglāk plūst pa artērijām. Tā rezultātā pazeminās asinsspiediens.
Tiek norādīts, ka šis dārzenis nevar būt pastāvīgs līdzeklis pret paaugstinātu asinsspiedienu, taču tas būs noderīgs, ja pievienosiet to savam uzturam.
7. Valrieksti
Šis produkts ir pazīstams ar savām sirdij veselīgajām īpašībām.
“Valrieksti satur augu izcelsmes omega-3 un veselīgos taukus, kas pazemina holesterīna līmeni un uzlabo sirds veselību,” teica sertificēts kardiologs Tariqshah Syed.
Lai no rudens augļiem un dārzeņiem gūtu maksimālu labumu sirds un asinsvadu sistēmai, ir vērts tos pareizi sagatavot.
“Rudens dārzeņus var cept ar veselīgām eļļām (piemēram, olīveļļu) un censties ierobežot sāls pievienošanu,” uzsvēra Bočese.
Syed piebilda, ka, gatavojot rudens ēdienus, vajadzētu izvairīties no trekna krējuma, sviesta un pārmērīga cukura daudzuma, tā vietā pievēršoties cepšanai vai vieglai apcepšanai ar veselīgām eļļām.
Agrāk My rakstīja par 7 tējām asinsspiediena samazināšanai bez tabletēm. Tika norādīts, ka šis dzēriens neaizstās medikamentozo ārstēšanu, taču tā pievienošana uzturā var būt efektīvs solis sirds veselības uzlabošanai. Eksperti jo īpaši iesaka lietot hibiska tēju, zaļo, melno un kumelīšu tēju.

