Kādus traukus nekad nevajadzētu novietot uz stikla plīts: trauku saraksts

Viena kļūda virtuves trauku izvēlē var izmaksāt jaunu plītiņu. Kāds pavārs ir nosaucis galvenos stiklmāla plākšņu ienaidniekus.

Saite kopēta

Pieci katli, kurus nekad nevajadzētu izmantot uz stikla plīts / Kolāža: My, foto: pexels.com, pixabay.com

Jūs uzzināsiet:

  • Kādas pannas var izmantot uz stikla keramikas plīts.
  • Vai uz plīts var gatavot uz stikla pannas?
  • Vai uz stikla keramikas plīts var izmantot emaljētas pannas?

Stikla plītis tiek novērtētas to elegantā izskata un vieglās tīrīšanas dēļ, taču, izvēloties traukus, ko uz tām var izmantot ēdiena gatavošanai, ir jāievēro īpaša piesardzība. Ne visi trauki, kas ir ideāli piemēroti gāzes vai indukcijas plītīm, būs saudzīgi uz stikla virsmas. Nepiemēroti trauki var saskrāpēt stikla virsmu vai pat izraisīt tās plaisas vai deformāciju. My ir noskaidrojis, kuras pannas var un kuras nevar izmantot uz stikla keramikas plīts.

Žanna Strouta (Jeanne Strout), restorāna The Nations Brewing Co. šefpavāre Nešvilā, Tenesī, ASV, sniedza padomus Martai Stjtei (Martha Stewart) par virtuves piederumu izvēli.

Ja vēlaties uzzināt, kā iztīrīt mikroviļņu krāsns taukus, lasiet: Kā iztīrīt mikroviļņu krāsns iekšpusi ar dzeramo sodu un citronu: vai populārie mikroviļņu krāsns tīrīšanas padomi darbojas?

Kādus traukus nevajadzētu novietot uz stikla keramikas plīts virsmas

Čuguna. Čuguna svars un raupjā tekstūra padara to bīstamu stikla plītīm. Pat viegls paslīdējums var atstāt dziļus skrāpējumus, un neliels piliens var pilnībā saplaisāt virsmu.

“Čuguns lieliski saglabā siltumu, taču tas ir pārāk nežēlīgs pret stiklu. Dziļi skrāpējumi ir gandrīz neizbēgami,” saka Strouts.

Ar ko aizstāt: emaljēts čuguns.

Ja jums patīk čuguna veiktspējas īpašības, labākā izvēle ir emaljētās versijas. Gludā, noslēgtā virsma novērš skrāpējumus un traipus, vienlaikus nodrošinot lielisku siltumizolāciju.

“Jūs saņemat visu čuguna svelmi, kas piemīt čugunam, bet bez graudainības. Jūs vienkārši paceļat pannu uz augšu, nevis velkat to pa virsmu,” skaidro Strouts.

Keramika un neglazēta keramika. Šos materiālus bieži izmanto cepšanai, taču tie nav paredzēti stikla plītīm. To neglazētie dibeni var padarīt plītiņu blāvu vai atstāt pēdas.

Pēc eksperta teiktā, visvairāk keramikas trauku bojājumi rodas, kad tie tiek izņemti no cepeškrāsns un novietoti uz plīts. Nevienmērīgā tekstūra darbojas kā smilšpapīrs.

Ar ko aizstāt: pilnībā glazētu keramiku vai anodētu alumīniju.

Gludām, pilnībā glazētām keramikas pannām nav asu malu, kas var saskrāpēt virsmu. Anodēts alumīnijs ir vēl viens lielisks risinājums: tas ir izturīgs, viegls un pilnīgi līdzens, nodrošinot vienmērīgu kontaktu ar virsmu.

Anodēti trauki ātri uzsilst, ir viegli tīrāmi un piemēroti lietošanai gan uz plīts, gan cepeškrāsnī.

Tīra vara trauki. Neapstrādāts varš var izskatīties skaisti, taču tas atstāj metāliskas pēdas, kas izbalina stiklu. Laika gaitā šos traipus kļūst gandrīz neiespējami noņemt. Šīs pēdas var arī traucēt siltuma pārnesi.

Ar ko aizstāt: nerūsējošais tērauds ar vara serdi.

Daudzām augstas kvalitātes nerūsējošā tērauda pannām ir vara iekšējais slānis, kas palielina siltuma vadītspēju. Iekšējā daļa nodrošina siltumu, bet nerūsējošā tērauda ārpuse aizsargā plīti.

Senatnīgi stikla katli un pannas. Kādreiz 20. gadsimta vidū populārās caurspīdīgās dzintara vai caurspīdīgās pannas bija paredzētas izmantošanai uz plīts, bet ne uz mūsdienu stikla plītīm. Šie vecie stikla trauki bija paredzēti tiešai uzkarsēšanai ar atklātu liesmu vai spirāli. Tie uz stikla virsmas uzkarsējās nevienmērīgi, saglabājot karstus punktus un to saskrāpējot. Laika gaitā stikla izplešanās un saraušanās var radīt plaisas.

Ar ko nomainīt: nerūsējošais tērauds.

Nerūsējošais tērauds ir izturīgs, nodrošina vienmērīgu uzkarsēšanu un tam ir gluds dibens, kas ir izturīgs pret skrāpējumiem. Tas ir arī viegli tīrāms un izturīgs pret deformēšanos.

Augstas kvalitātes nerūsējošais tērauds viegli slīd un saglabā savu spīdumu. Tā ir mana labākā izvēle stikla plītīm, jo tā uzkarst maigi un vienlaikus vienmērīgi.

Katli ar deformētu vai noapaļotu dibenu. Pat kvalitatīvs katls kļūst bīstams, ja tā dibens ir nelīdzens. Deformēts dibens samazina virsmas kontaktu, kas izraisa neefektīvu karsēšanu un palielina plaisu rašanās risku. Šīs atšķirības izraisa siltuma zudumus un rada slodzi uz stiklu.”

Ar ko aizstāt: Plakana dibena trauki

Pirms gatavošanas novietojiet pannu uz darba virsmas, lai pārliecinātos, ka tā cieši pieguļ pie virsmas. Pannas ar plakanu dibenu vienmērīgi sadala karstumu un novērš nevajadzīgu deformāciju.

Vienkārša pārbaude, vai panna, novietojot to uz galda, nesakustās vai nesvirpuļo, var pasargāt jūs no nopietniem bojājumiem. Ja panna vairs nav līdzena, ir pienācis laiks to nomainīt.

Kā rakstīja Mys, grauzdējamā cepeškrāsnīte vai elektriskā mini cepeškrāsnīte ir viena no tām virtuves ierīcēm, ko mēs bieži izmantojam. Tā ir ērta un pārsteidzoši daudzpusīga. Tāpat kā jebkurai citai ierīcei, arī tosteru cepeškrāsnī ir nepieciešama neliela kopšana, lai tā paliktu ideālā stāvoklī. Lai uzzinātu, cik bieži vajadzētu tīrīt tosteri, lasiet: Bez drupatām un kvēpiem: kā kopt tosteri, lai tas kalpotu ilgāk.

Jūs varētu arī interesēt:

Par avotu: Martha Stewart

Martha Stewart Living Omnimedia (MSLO) – ir Martas Stjtes 1997. gadā dibināts uzņēmums (no 2019. gada pieder Marquee Brands LLC). Tas apvieno visas ar Marthas Stjtas zīmolu saistītās uzņēmējdarbības līnijas.

MarthaStewart.com piedāvā pārbaudītas un pārbaudītas receptes, pašdarbības projektus, dārzkopības idejas, vienkāršus izklaides padomus un dažādus skaistumkopšanas padomus.

Mērķis ir mācīt, iedvesmot un piedāvāt idejas un produktus, kas padara katru dienu jēgpilnāku, funkcionālāku un skaistāku.

Martha Stewart, dibinātāja, palīdz lasītājiem padarīt visus ikdienas dzīves aspektus nedaudz vieglākus un skaistākus.

Ja redzat kļūdu, lūdzu, izceliet vajadzīgo tekstu un nospiediet Ctrl+Enter, lai informētu redakciju.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un dzīves triki ikdienai