Uztura speciālisti ir nosaukuši 3 pārtikas produktus, kuros ir daudz vairāk D vitamīna nekā lašos.

Lasis nav vienīgais pārtikas produkts, kas bagāts ar šo svarīgo uzturvielu.

D vitamīnu bagātīgi satur ne tikai lasis / foto depositphotos.com

Iegūt pietiekami daudz D vitamīna tikai ar pārtiku ir grūti, bet, runājot par pārtikas avotiem, laši ierindojas starp labākajiem, jo katra porcija nodrošina gandrīz 400 starptautisko vienību (SV).

Tomēr tas nav vienīgais pārtikas produkts, kas bagāts ar šo svarīgo uzturvielu, kura veicina nervu, muskuļu un imūnsistēmas darbību, kā arī palīdz organismam uzsūkt kalciju, raksta Health.

Lūk, 3 pārtikas produkti, kas vienā porcijā satur vairāk D vitamīna nekā lasis, un 4 produkti, kas satur tikpat daudz D vitamīna.

1. Zivju eļļa

Tikai viena ēdamkarote satur aptuveni 1350 SV D vitamīna – gandrīz trīs reizes vairāk nekā viena laša porcija.

Zivju eļļu, kas iegūta no Atlantijas mencu aknām, var atrast parastā pārtikas veikalā vai aptiekā.

2. Sēnes, kas pakļautas ultravioleto staru iedarbībai

Ar ultravioleto starojumu apgaismotas sēnes ir vēl viens lielisks D vitamīna avots. Uz iepakojumiem parasti norāda, ka sēnes ir bagātīgas ar D vitamīnu. Biežāk sastopamās sugas:

  • Crimini
  • Portabella
  • Šitake
  • Baltās sēnes

Aptuveni puse tasītes – apmēram 5 sēnes vai viena portabella – satur aptuveni 800 līdz 1200 SV D vitamīna, teica Sēņu padomes prezidente un izpilddirektore Emija Vuds (Amy Wood).

3. Varavīksnes forele

Viena 85 g porcija satur aptuveni 645 SV D vitamīna, teica uztura speciālists Morgans Vokers.

Kādi pārtikas produkti satur tikpat daudz D vitamīna kā lasis

  • Konservētas sardīnes;
  • Konservēti gaiši tunzivju konservi;
  • Marinētas siļķes.

Bagātināti dzērieni: nesaldināts sojas piens (120 SV uz glāzi), govs piens (111 SV uz glāzi), beztauku kefīrs bez piedevām (100 SV uz glāzi), apelsīnu sula (100 SV uz glāzi).

Cik daudz D vitamīna jums nepieciešams

Lielākajai daļai pieaugušo ieteicams dienā uzņemt vismaz 600 SV D vitamīna. D vitamīnu var iegūt ar pārtiku, vai arī organisms to var saražot, uzturoties saulē. Ziemas mēnešos šis process var būt apgrūtināts.

Vairāk ziņu par laša priekšrocībām

Uztura speciālists nesen ieteica ēdienu Nr. 1 cilvēkiem, kas vecāki par 50 gadiem. Oo vienkārši, viegli un ļoti garšīgi. Ēdiens numur viens veselīgām un enerģiskām vecumdienām ir šķīvis ar lasi, bulguru un spinātiem. Uztura speciālists paskaidroja, kāpēc šie ēdieni ir tik veselīgi.

Jums varētu būt interesanti arī jaunumi:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un dzīves triki ikdienai