Vai jūsu atmiņa patiešām ir labāka, ja ēdat tumšo šokolādi: ko atklāja jauns zinātnieku atklājums?

Pētnieki ir atklājuši šokolādē esošo flavanolu ietekmi uz atmiņu.

Tumšajā šokolādē esošie flavanoli ietekmē atmiņu / foto pxhere.com

Lielākā daļa no mums ir dzirdējuši, ka tumšā šokolāde ir labvēlīga veselībai, taču šī informācija lielākoties ir bijusi baumu līmenī. Tomēr tagad zinātnieki ir atraduši zinātniskus argumentus, kas varētu liecināt par tumšās šokolādes labvēlīgo ietekmi vismaz uz atmiņu. Par to raksta Earth.com.

Japānas pētnieki ir atklājuši, ka atsevišķi rūgtie savienojumi, kas atrodami kakao un ogās, var uzlabot atmiņu, sinhronizējoties ar smadzeņu dabiskajiem ritmiem. Runa nav tikai par pašiem savienojumiem – svarīgs ir precīzs laiks, kad organisms uz tiem reaģē. Jaunā pētījuma rezultāti publicēti žurnālā “Current Research in Food Science”.

Publikācijā paskaidrots, ko nozīmē jaunais atklājums. Tiek norādīts, ka cilvēka smadzenes neuzkrāj atmiņas kā dators – tās darbojas pakāpeniski. Uzreiz pēc jaunas informācijas saņemšanas smadzenes izlemj, vai to saglabāt vai atmest. Šo procesu sauc par atmiņas konsolidāciju. Šajā brīdī īstermiņa atmiņas vai nu izzūd, vai pāriet ilgtermiņa atmiņā.

Šajā laika posmā aktivizējas noradrenalīns, kas palīdz apzīmēt svarīgu informāciju saglabāšanai.

Lasiet arī:

Pētījuma laikā pelēm aptuveni stundu pirms atmiņas testa tika doti flavanoli (vielas, kas atrodamas tumšajā šokolādē un ogās). Tās uzrādīja par 30 procentiem labākus rezultātus nekā tās, kas saņēma tikai ūdeni.

Izmantojot neirovizuālās attēlveidošanas metodi, pētnieki novēroja, ka pēc flavanola lietošanas pelēm palielinājās norepinefrīna līmenis. Šis pieaugums bija vērojams hipokampā – smadzeņu atmiņas centrā, kā arī zonās, kas saistītas ar modrību un motivāciju. Paaugstināts noradrenalīna līmenis saglabājās aptuveni stundu – tieši atmiņas veidošanās kritiskajā periodā.

Iepriekšējie pētījumi ir pierādījuši, ka noradrenalīnam šajā procesā ir būtiska nozīme: ja tas tiek bloķēts, atmiņas kvalitāte pasliktinās, ja tā tiek pastiprināta, tā uzlabojas.

Jaunais pētījums liecina, ka flavanoli dabiskā veidā aktivizē šo sistēmu – nevis kā zāles, bet kā organisma stresa reakcijas ierosinātājs.

Kā darbojas organisma “trauksmes signāls”

Smadzeņu stumbra dziļumā atrodas neliels neironu kopums, ko sauc par locus coeruleus. Tas ir smadzeņu “trauksmes” centrs. Kad kaut kas šķiet svarīgs, šī zona ieslēdzas un izplata norepinefrīnu pa smadzenēm, lai palīdzētu koncentrēties un nostiprināt jaunas atmiņas.

Pētījumā šī sistēma nepārprotami reaģēja uz flavanoliem: pelēm, kurām deva lielākas devas, adrenalīna un noradrenalīna līmenis urīnā palika paaugstināts vēl 24 stundas.

Aktivizējās ar stresu saistītie gēni, un mainījās uzvedība – peles vairāk kustējās un šķita modrākas.

Paaugstināta aktivitāte tika novērota ne tikai atmiņas centros, bet arī smadzeņu daļā, kas atbild par motivāciju un atlīdzību. Tas nozīmē, ka flavanoli var ne tikai uzlabot atmiņu, bet arī palielināt smadzeņu interesi uztvert informāciju.

Šokolādes garša un atmiņa

Interesanti, ka flavanoli slikti uzsūcas asinsritē. Tātad, kā tiem var būt šāda iedarbība?

Pēc pētnieku domām, tas ir garšas un maņu sajūtu dēļ, ko tie izraisa mutē un kuņģī. Šie rūgtie, rūgtenie savienojumi aktivizē nervu galus, kas pārraida signālus tieši uz smadzeņu stumbru.

Šis process notiek uzreiz – daudz ātrāk nekā uzsūkšanās gremošanas procesā. Signāli no garšas un zarnu receptoriem smadzenēs nonāk dažu sekunžu laikā.

Iepriekšējos darbos tie paši zinātnieki pierādīja, ka, bloķējot šos sensoros receptorus, flavanolu iedarbība uz smadzenēm izzūd. Tātad, visticamāk, runa nav par pašiem savienojumiem, bet gan par smadzeņu reakciju uz to klātbūtni.

Vai šokolāde var uzlabot atmiņu

Pirms iegādāties tumšo šokolādi, jāņem vērā dažas lietas.

Pētījumā iesaistītajām pelēm tika dotas lielākas flavanolu devas nekā parastā šokolādes porcijā. Tāpēc nav zināms, vai arī pāris kumosiņi šī produkta radītu tādu pašu efektu. Turklāt tika pētīta tikai īslaicīga vienas devas iedarbība. Taču laika gaitā organisms var pielāgoties un iedarbība izzudīs. Smadzeņu “trauksmes sistēmas” pārmērīga stimulācija var radīt arī blakusparādības – pastiprinātu trauksmi vai miega problēmas.

Pētījums tika veikts ar pieaugušu peļu tēviņiem un nelieliem paraugiem, tāpēc, kā apgalvo zinātnieki, rezultāti ir jāpārbauda lielākās grupās un visbeidzot arī uz cilvēkiem.

Flavanolu ietekme uz smadzenēm

Tomēr ir pamats piesardzīgam optimismam. 2023. gadā veiktā pētījumā, kurā piedalījās gados vecāki cilvēki, tika pierādīts, ka flavanolu lietošana katru dienu gadu uzlabo atmiņu, kas saistīta ar hipokampa funkciju.

Jaunais pētījums palīdz izskaidrot, kāpēc tas tā notika: ja katra deva aktivizē galveno “atmiņas logu”, ietekme var uzkrāties, īpaši tiem, kas parasti ar pārtiku saņem maz flavanolu.

Pētnieki tagad jautā nevis par to, “kā flavanoli nonāk smadzenēs”, bet gan par to, kā smadzenes reaģē uz to uzņemšanu. Šī pieejas maiņa var atklāt jaunus veidus, kā izmantot organisma dabiskos mehānismus, nevis cīnīties pret tiem.

Viena stunda ir galvenais laiks. Ja zinātne to apstiprina, tas, ko jūs ēdat stundu pirms mācībām vai svarīgas tikšanās, var palīdzēt jūsu smadzenēm labāk atcerēties visu nākamo.

Agrāk My stāstīja, kāda šokolāde ir veselīgāka – tumšā vai piena. Uztura speciālisti uzskata, ka tumšā šokolāde parasti ir uzturvērtīgāks variants, jo tajā ir augsts kakao saturs un mazāks cukura saturs. Tomēr abi šokolādes veidi tiek uzskatīti par kalorijām bagātiem, tāpēc, lietojot jebkuru šokolādi, ir svarīgi ievērot mērenību.

Jums varētu būt interesanti arī jaunumi:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un dzīves triki ikdienai