Uztura speciālisti iesaka pirms lietošanas sasmalcināt ķirbju sēklas, un lūk, kāpēc.

Ir pieci svarīgi iemesli, kas ietekmē veselību.

Ķirbju sēklu malšana palielina to labvēlīgo ietekmi uz organismu / kolāža My, foto depositphotos.com

Ķirbju sēklas ir labs magnija, cinka un dzelzs avots. Tomēr šīs minerālvielas ir grūti iegūt, ja sēklas ir veselas. Kā raksta verywellhealth.com, uztura speciālisti iesaka, ka ķirbju sēklu malšana pirms to lietošanas organismam sniegs lielāku labumu, un ir 5 iemesli, kāpēc.

1. Jūs absorbēsiet vairāk minerālvielu

Sasmalcinot ķirbju sēklas, “gremošanas enzīmi labāk piekļūst sēklas iekšpusē, tādējādi uzlabojot uzturvielu uzsūkšanos un veicinot vieglāku gremošanu,” saka uztura speciāliste Mišela Rutenšteina.

Daži pētījumi liecina, ka ķirbju sēklas satur arī fītīnskābi – “pret uzturvielām vērstu” vielu, kas var saistīties ar minerālvielām un apgrūtināt to uzsūkšanos. Tomēr, ja ķirbju sēklas sasmalcina, īpaši kopā ar mērcēšanu vai grauzdēšanu, var samazināt fitīnskābes līmeni un uzlabot uzturvielu uzsūkšanos organismā, saka uztura speciāliste Janelle Connell.

2. Palīdz organismam uzsūkt olbaltumvielas un veselīgos taukus

Diētas speciālisti norāda, ka ķirbju sēklas ir bagātas ar augu izcelsmes olbaltumvielām un veselīgiem taukiem. Sasmalcinot tās, organismam ir vieglāk piekļūt šīm uzturvielām un tās vieglāk uzsūkt, un tas palīdzēs jums ilgāk saglabāt enerģiju un sāta sajūtu.

3. Maigāks zarnām

Ja veselas sēklas dažkārt izraisa vēdera uzpūšanos vai diskomfortu, to malšana var palīdzēt, saka Connell. Mazākas sēklu daļiņas vieglāk izkļūst cauri gremošanas traktam un retāk izraisa kairinājumu.

4. Uzlabo zarnu veselību un vielmaiņu

Ja ķirbju sēklas sasmalcina, tās var arī labvēlīgāk ietekmēt zarnu mikrofloru.

“Šķiedrvielas un polifenoli kļūst pieejamāki zarnu mikroflorai,” teica Konnels. “Tas var veicināt zarnu gļotādai un vispārējai vielmaiņai labvēlīgu īso ķēžu taukskābju veidošanos.”

Īsas ķēdes taukskābes ir savienojumi, kas veidojas, zarnu baktērijām fermentējot šķiedrvielas. Saskaņā ar pētījumiem tie ir saistīti ar labāku gremošanu, spēcīgāku imunitāti un pat veselīgāku vielmaiņu.

5 – tas ir vienkāršs uztura uzlabojums.

Connell iesaka pievienot vienu līdz divas ēdamkarotes svaigi samaltu ķirbju sēklu jogurtam, auzu pārslu, smūtijiem vai zupām. Veselīgie tauki un olbaltumvielas palīdz stabilizēt cukura līmeni asinīs un uzturēt sāta sajūtu, un maigā riekstu garša labi sader gan ar saldiem, gan sāļiem ēdieniem.

Viņa arī ieteica sēklas sasmalcināt nelielās porcijās. “Veselīgie tauki ir ļoti maigi,” teica Konella. “Uzglabājiet samaltas sēklas hermētiskā traukā ledusskapī vai saldētavā, lai novērstu oksidēšanos un saglabātu garšu.”

Iepriekš eksperti ir salīdzinājuši, kur ir vairāk ieguvumu – ķirbju sēklās vai čia sēklās.

Jums varētu būt interesanti arī jaunumi:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un dzīves triki ikdienai