Ķirbju un saulespuķu sēklas satur ievērojamu daudzumu trīs uzturvielu.
Tāpēc uztura speciālisti paskaidroja, kuras sēklas būs vispiemērotākās patēriņam / kolāža My, foto depositphotos.com
Ķirbju sēklas un saulespuķu sēklas tiek pievienotas salātiem, uzkodu maisījumiem un smūtijiem, lai bagātinātu mūsu ēdienus ar uzturvielām. Tās var būt arī garšīgas uzkodas pašas par sevi. Par to raksta Prevention.
“Tās ir vairuma uztura speciālistu iecienītas, jo satur veselīgus taukus, šķiedrvielas un lieliski garšo,” Prevention pastāstīja kāds Kūpera klīnikas eksperts.
Tātad, ja vēlaties palielināt šķiedrvielu, olbaltumvielu un magnija uzņemšanu, ķirbju un saulespuķu sēklas satur ievērojamu daudzumu visu trīs minēto vielu, taču rodas jautājums, kuras no tām vislabāk ēst.
Šķiedrvielas
“Šķiedrvielu uzņemšana pietiekamā daudzumā var nešķist prioritāte uztura jomā. Tomēr šķiedrvielām ir svarīga nozīme labvēlīgo zarnu baktēriju barošanā, tās uzlabo izkārnījumu regularitāti, palīdz mums palikt sātiem un apmierinātiem pēc ēšanas, kā arī samazina sirds slimību, 2. tipa diabēta un aptaukošanās risku,” skaidro uztura speciāliste Tanya B. Freirich, R.D.
Saskaņā ar USDA FoodData Central datiem saulespuķu sēklās ir aptuveni 11,1 grams šķiedrvielu uz 100 gramiem, bet ķirbju sēklās – aptuveni 6,5 grami.
“Tas nozīmē, ka, ja jūsu galvenais mērķis ir uzņemt šķiedrvielas, saulespuķu sēklas to satur vairāk vienā kumosā. Tomēr arī ķirbju sēklas ir nozīmīgs šķiedrvielu avots, un abu veidu sēklas var palīdzēt jums sasniegt dienas normu (22-34 grami šķiedrvielu dienā lielākajai daļai pieaugušo),” piebilsts rakstā.
Tāpēc šajā gadījumā uzvar saulespuķu sēklas.
Olbaltumvielas
Kad domājam par olbaltumvielām, mums prātā nāk gaļa, olas un piena produkti, nevis sēklas. Tomēr arī tās var būt lielisks olbaltumvielu avots, un tās ir ļoti noderīgas tiem, kas lieto augu diētu.
“Palielinot sēklu patēriņu, jūs palielināsiet arī augu izcelsmes olbaltumvielu un labvēlīgo linolēntaukskābju daudzumu, kas palīdz pazemināt asinsspiedienu, uzlabo holesterīna līmeni un stabilizē cukura līmeni asinīs,” apliecināja uztura speciāliste Meridana Zernere.
Runājot par skaitļiem, 100 gramos ķirbju sēklu ir aptuveni 29,8 g olbaltumvielu, bet saulespuķu sēklās – 19,3 g olbaltumvielu 100 gramos. Tāpēc šeit uzvar ķirbju sēklas.
Magnijs
“Magnijs ir ne tikai svarīgs elektrolīts, lai mūsu organisms varētu funkcionēt, bet tas arī samazina sirds slimību risku, palīdz pazemināt asinsspiedienu, ir ļoti svarīgs kaulu veselībai un cukura līmeņa regulēšanai asinīs,” piebilda Freirihs.
Tāpēc ķirbju sēklas šajā aspektā uzvar.
“Ķirbju sēklu kodoli satur aptuveni 550 mg magnija uz 100 gramiem, savukārt saulespuķu sēklu kodoli satur aptuveni 129 mg uz 100 gramiem. Tā ir ievērojama atšķirība, un tas nozīmē, ka ķirbju sēklas ir viens no visvairāk ar magniju bagātinātajiem pārtikas produktiem, ko varat pievienot ēdienam,” iesaka izdevums.
Tātad gan ķirbju, gan saulespuķu sēklām ir daudzas veselībai labvēlīgas īpašības. Ja jums nepieciešams vairāk šķiedrvielu, olbaltumvielu vai magnija, jūs, iespējams, dosiet priekšroku tām sēklām, kurās ir vairāk konkrētās uzturvielas.
Tomēr, ja vēlaties sabalansēt savu uzturu, Zerners iesaka dažādot sēklu patēriņu, lai izmantotu abu sēklu veidu “unikālās priekšrocības veselībai”.
“Apkaisot ar saulespuķu sēklām salātus, pievienojot tās žāvētu augļu maisījumam vai sajaucot ar jogurtu, jūs saņemsiet veselīgu selēna un E vitamīna devu,” viņa pārliecināja.
Pēc Freiričas teiktā, vienā pētījumā “īpaši saulespuķu sēklas ir saistītas ar samazinātu paaugstināta glikozes līmeņa risku diabēta gadījumā, jo tajās esošais polifenolu saturs palīdz samazināt insulīna rezistenci”, bet citā pētījumā konstatēts, ka “lielāks ķirbju sēklu patēriņš ir saistīts ar samazinātu krūts vēža risku”.
“Es vienmēr meklēju veidus, kā palīdzēt saviem pacientiem mazināt iekaisumu, un pētījumi liecina, ka cilvēkiem, kuri regulāri lieto vairāk sēklu, īpaši saulespuķu sēklu, ir tendence samazināt iekaisuma līmeni,” piebilda Gerbers.
Lasiet arī:
Citi veselības padomi
Iepriekš uztura speciālisti atklāja, kurš olbaltumvielu avots ir veselīgāks veselībai – lasis vai vistas gaļa. Pēc viena eksperta domām, “lasis ir labs gan liesu olbaltumvielu, gan veselīgu tauku avots, kas nav raksturīgi daudziem citiem pārtikas produktiem”.
Uztura speciālists nosauca arī 5 nomierinošus dzērienus, kas palīdz mazināt stresu un trauksmi. Viņa norādīja, ka sarakstā iekļautas zaļās un kumelīšu tējas, karstā šokolāde, skābo ķiršu sula un citi.

