Sēklas iet bojā pirms sējas: eksperts atklāj piecas glabāšanas kļūdas

Autors izskaidroja piecas kļūdas, kas pirmajā gadā samazina sēklu dīgtspēju gandrīz par 90%.

Kopēta saite

Autors dalījās ar padomiem par konteineru izvēli / Kolāža: My, foto: youtube.com ekrānšāviņš

Jūs uzzināsiet:

  • Kā izvairīties no sēklu zudumiem un saglabāt savu ražu uz gadu vai ilgāk.
  • Kuras tvertnes un gaisa mitrinātāji nodrošina ideālus uzglabāšanas apstākļus?
  • Kāpēc papīra maisiņi nav piemēroti ilgstošai uzglabāšanai

Pareiza sēklu uzglabāšana ir atslēga uz ikgadēju ražu.

Mys nolēma pastāstīt jums par eksperta padomu, kas palīdzēs jums izvairīties no līdz pat 90 % sēklu dzīvotspējas zuduma pirmajā gadā.

Temperatūras kontrole, mitruma režīms un aizsardzība no gaismas ir trīs galvenie faktori, kas ietekmē sēklu dīgtspējas saglabāšanu. YouTube kanāla “Garden bilya Hati” eksperts skaidroja, kāpēc dažas šķirnes katru gadu iet bojā vēl pirms sējas un kā no tā izvairīties.

Kļūdas sēklu uzglabāšanā

Pēc eksperta domām, dārzeņu dārzkopji bieži vien neievēro piecas būtiskas sēklu uzglabāšanas kļūdas: pārmērīgs mitrums, karstums, gaisma, nepareizi trauki un marķēšanas trūkums. Šie faktori var samazināt sēklu dzīvotspēju līdz pat 90 procentiem pirmā gada laikā.

Sēkla ir dzīvs organisms anabiozes stāvoklī. Mitrums izraisa priekšlaicīgu dīgšanu vai pelējumu, karstums paātrina bioķīmisko elpošanu un izsmeļ embrija resursus, bet ultravioletā gaisma iznīcina auga DNS.

Ilgstošai uzglabāšanai sēklas rūpīgi jāizžāvē līdz cietam, trauslam stāvoklim un jāievieto hermētiskās stikla burkās vai folijas (mylara) maisiņos ar ciešu aizdari, lai pasargātu tās no gaismas un gaisa. Pirms pildīšanas ar sēklām traukam jābūt pilnīgi sausam. Papildu mitruma kontroli nodrošina gaisa mitruma mitrinātāji, piemēram, silikagels vai pat rīsi, kas pārklāti ar salveti.

Sēklas vislabāk uzglabāt ledusskapī, kura temperatūra galvenajā kamerā ir aptuveni +4 °C, prom no durvīm, kur temperatūras svārstības ir vislielākās. Ilgstošai uzglabāšanai var izmantot saldētavu, bet tikai tad, ja tā ir pilnīgi sausa un rūpīgi atkausēta.

Optimāli uzglabāšanas apstākļi

Eksperts arī norādīja, ka ir svarīgi marķēt sēklas, precīzi norādot šķirni un ievākšanas datumu, jo dīgtspējas periods ir atšķirīgs: no 1-2 gadiem pastinakiem un sīpoliem līdz 5-10 gadiem tomātiem, gurķiem un ķirbjiem. Pieredzējuši dārzkopji iesaka diedzēt nelielu sēklu partiju uz mitras drānas, lai pārbaudītu to dzīvotspēju.

Eksperts brīdina: papīra maisiņi nav piemēroti ilgstošai uzglabāšanai, jo tie uzsūc mitrumu un izraisa sēklu bojāšanos.

Plašāku informāciju par to, kā pareizi uzglabāt sēklas, skatiet video kanālā Garden Bilya Khati.

Lasiet arī:

Par avotu: youtube kanāls “Garden bilya Hati”

Kanāls “Sad bilya Hati” stāsta, kā pareizi kopt dārzu un mazdārziņu, iegūt bagātīgu ražu un izvairīties no biežāk pieļautajām kļūdām. Videomateriālā tiek parādītas vienkāršas un efektīvas augļu un dārzeņu audzēšanas metodes, atklāti augsnes un mēslojuma noslēpumi, kā arī dalīts ar padomiem par dabisku augu aizsardzību pret kaitēkļiem.

Ja pamanāt kļūdu, izceliet vajadzīgo tekstu un nospiediet Ctrl+Enter, lai informētu redakciju.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un dzīves triki ikdienai