Kas notiks ar ķermeni, ja katru dienu ēdīsiet ķiplokus: uztura speciālisti nosauca 5 šī dārzeņa priekšrocības.

Ķiploki ir tik noderīgi, ka daži cilvēki tos pat lieto kā uztura bagātinātāju kapsulu veidā.

Ķiploks nav tikai garšviela, bet gan produkts, kas sniedz labumu organismam / foto depositphotos.com

Ne visi zina, ka ķiploks nav tikai garšviela, kas padara ēdienu garšīgāku, bet gan produkts, kas sniedz labumu organismam. Par to raksta Parade.

Materiālā teikts, ka ķiplokus gadsimtiem ilgi izmanto ne tikai garšas uzlabošanai, bet arī ārstnieciskos nolūkos. Tas ir tik veselīgs, ka daži cilvēki to pat lieto kā uztura bagātinātāju kapsulu veidā.

Tomēr tiek norādīts, ka ne tikai ķiplokam, bet arī citiem dārzeņiem un garšaugiem piemīt unikālas veselībai labvēlīgas īpašības, un, lai tās iegūtu, labāk ir nekoncentrēties uz vienu lietu, bet lietot uzturā dažādus pārtikas produktus, ko mums ir devusi daba.

Kas attiecas uz ķiplokiem, tad, lietojot tos katru dienu, organisms izjutīs zināmu labumu. Kādus – pastāstīja reģistrēti dietologi.

Lasiet arī:

1. Ķiploki mazina iekaisumu

Kā norāda uztura speciālists Alekss Kaspero (Alex Caspero), randomizētā kontrolētā pētījumā, kas publicēts 2020. gada izdevumā National Library of Medicine, konstatēts, ka sievietēm, kuras vienu gadu katru dienu lietoja divas ķiploku tabletes, samazinājās oksidatīvais stress, kas izraisa iekaisumu.

“Ķiplokam kā antioksidantam un pretiekaisuma līdzeklim ir daudz priekšrocību. Tas ir arī bagāts ar fitoķīmiskām vielām un dažādiem mikroelementiem, tāpēc regulāra tā lietošana palīdzēs uzlabot antioksidantu spējas un samazināt oksidatīvo stresu,” saka uztura speciāliste Amanda Beikere Lemaine.

Protams, viņa uzsver, ka ir svarīgi, ko papildus ķiplokam jūs ēdat, bet, ja tas ir iekļauts sabalansētā, uzturvielām bagātā uzturā, regulāra šī dārzeņa lietošana var mazināt iekaisumu. Tādējādi jūsu organisms būs labāk pasargāts no dažādām hroniskām slimībām.

2. Ķiploki atbalsta smadzeņu veselību

Lemaine apgalvo, ka regulāra ķiploku lietošana ir svarīga kognitīvajām funkcijām.

“Ķiploki ir bagāti ar antioksidantiem un savienojumiem, kas aizsargā pret oksidatīvo stresu jeb šūnu bojājumiem, kas arī ir saistīti ar kognitīvo funkciju pasliktināšanos,” viņa uzsvēra.

To apstiprina arī zinātniskie pētījumi. Saskaņā ar 2019. gadā žurnālā Experimental and Therapeutic Medicine publicēto zinātnisko rakstu ķiploki satur specifiskus savienojumus, kas saistīti ar aizsardzību pret neiroinflammation un neirodeģenerāciju. Citā tajā pašā zinātniskajā žurnālā publicētā rakstā teikts, ka regulāra ķiploku lietošana var palīdzēt samazināt Alcheimera slimības risku.

3- Ķiploki atbalsta imūnsistēmu

Vēl viena pozitīva ķiploku antioksidantu iedarbība ir imūnsistēmas atbalsts, stimulējot noteiktu šūnu tipu darbību, saka Lemaine. Arī tas, viņasprāt, ir zinātniski pamatots. Eksperte apgalvo, ka šī īpašība aizsargā organismu no hroniskām slimībām un var arī īstermiņā atbalstīt imūnsistēmu.

4. Ķiploki ir noderīgi kauliem

Vēl viena bieži nenovērtēta ķiploku priekšrocība ir tā, ka tie veicina kaulu veselību. Tas ir tāpēc, ka šī dārzeņa lietošana uzturā samazina kaulu reabsorbciju, uzlabo kaulu minerālvielu saturu un paātrina dzīšanu.

Vienā pētījumā tika konstatēts, ka sievietēm, kuras lietoja divas kapsulas ķiploku dienā, ievērojami uzlabojās kaulu veselība. Tas bija saistīts ar to, ka šis dārzenis palīdz samazināt oksidatīvo stresu. Tāpēc pētnieki apgalvo, ka ķiplokam var būt nozīme osteoporozes profilaksē.

5. Ķiploki ietekmē sirds veselību

Pēc abu uztura speciālistu domām, regulāra ķiploku lietošana sniedz vēl vienu būtisku labumu – sirds un asinsvadu sistēmas darbību. Tas ir īpaši efektīvi, ja ķiploki tiek lietoti ēdiena garšināšanai sāls vietā, viņi teica.

“Ķiploki un sāls ēdienam garšvielas piešķir atšķirīgos veidos, taču abi produkti piešķir ēdienam garšu. Ja vēlaties samazināt nātrija patēriņu, jums vajadzētu palielināt citu aromātisku garšaugu un garšvielu patēriņu, un asie ķiploki ir viens no vienkāršākajiem veidiem, kā ēdienam piešķirt garšu,” saka Kaspero.

Pēc Lemaina teiktā, ķiploki ir lieliska alternatīva nātrija bagātiem garšvielām, kas var negatīvi ietekmēt sirds veselību, ja tiek lietotas lielos daudzumos.

Kam nevajadzētu ēst ķiplokus

Pat ņemot vērā visus šos pārsteidzošos ieguvumus, ir cilvēki, kuriem vajadzētu izvairīties no ķiploku lietošanas vai lietot tos mērenā daudzumā.

“Ķiploki var mijiedarboties ar dažiem medikamentiem, jo īpaši ar asins šķidrinātājiem, tāpēc, ja lietojat šādus medikamentus, pārrunājiet devu ieteikumus ar savu ārstu,” saka Kaspero.

Turklāt svaigi ķiploki var pasliktināt grēmas, bet kaltēti ķiploki parasti rada mazāk problēmu, norāda uztura speciāliste.

Agrāk My rakstīja, cik viegli ir nomizot ķiplokus. Šefpavāri jo īpaši stāstīja par metodi “sasmalcini un nomizo”. Lai to izdarītu, vispirms ir jāatdala daiviņas no galviņas un pēc tam viena pēc otras jāsasmalcina katra veselā daiviņa ar plakano pusi uz leju, izmantojot pavāra naža plašo plakano daļu. Pēc tam miziņa atdalās.

Jums varētu būt interesanti arī jaunumi:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un dzīves triki ikdienai