Kas ir veselīgāk – augļi vai žāvēti augļi: eksperti ir snieguši skaidru atbildi

Gan svaigi augļi, gan žāvēti augļi var būt daļa no veselīga uztura, taču ir svarīgas nianses.

Eksperti pastāstīja, kas organismam ir noderīgāks / kolāža My, foto: depositphotos.com

Gan svaigi augļi, gan žāvēti augļi var būt daļa no veselīga uztura. Kādas ir svarīgākās nianses, kam jāpievērš uzmanība, izvēloties starp augļiem un žāvētiem augļiem, un kāds ir to ieguvums organismam, skaidro verywellhealth.com.

Svaigi augļi ir veselīgākais variants

Bagāti ar barības vielām. Svaigi augļi nav apstrādāti, tāpēc tajos saglabājas sākotnējās uzturvielas un fermenti.

Vairāk mitrina. Svaigos augļos ir 80-90 % ūdens.

Mazāk kaloriju un mazāk cukura. Tātad žāvētu augļu vidējais kaloriju saturs ir 250-300 kcal, bet svaigu augļu – 30-90 kcal. Arī, piemēram, 100 gramos svaigu ābolu ir 10 grami cukura, bet tādā pašā daudzumā žāvētu ābolu – 57 grami.

Bez piedevām. Atšķirībā no dažiem žāvētiem augļiem svaigiem augļiem nav pievienots cukurs vai konservanti.

Uzturvielu integritāte. Tajā pašā laikā žāvētu augļu dehidratācijas procesā var tikt iznīcinātas uzturvielas, piemēram, C vitamīns.

Augstāks sāta sajūtas līmenis, kas savukārt var samazināt kaloriju uzņemšanu un aptaukošanās un diabēta risku.

Lēnāka gremošana: Augstais ūdens saturs svaigos augļos palēnina kuņģa iztukšošanos, veicinot labāku uzturvielu uzsūkšanos.

Arī žāvēti augļi ir noderīgi jūsu veselībai

Augsts antioksidantu saturs. Tie satur vairāk šķiedrvielu un antioksidantu 30 g porcijā nekā svaigi augļi, jo tajos ir lielāks polifenolu (fenoli, flavonoīdi, karotinoīdi, fitoestrogēni) saturs.

Augstāka uzturvērtība. Pētījumos apgalvots, ka žāvētu augļu regulārie patērētāji parasti uzturā lieto kvalitatīvāku uzturu (patērē vairāk augļu, dārzeņu, pilngraudu produktu, jūras velšu un citu augu izcelsmes produktu nekā vidēji) un saņem vairāk šķiedrvielu un kālija.

Mazāki riski veselībai. Pētnieki apgalvo, ka cilvēkiem, kuri regulāri lieto žāvētus augļus, ir mazāks ķermeņa masas indekss, vidukļa apkārtmērs un sistoliskais asinsspiediens.

Diabēta profilakse. Daži pētījumi liecina, ka žāvētos augļos esošās uzturvielas, piemēram, magnijs, kālijs un kalcijs, var samazināt 2. tipa diabēta attīstības risku un palīdzēt regulēt cukura līmeni asinīs.

Cukura līmeņa kontrole asinīs. Pētījumi liecina, ka žāvētos augļos esošās šķīstošās šķiedrvielas palēnina cukura uzsūkšanos, novēršot glikozes līmeņa paaugstināšanos asinīs.

Ērtība un ilgs glabāšanas laiks, padarot tos par vieglu un ērtu uzkodu.

Kam vajadzētu izvairīties no žāvētiem augļiem?

Lielākā daļa cilvēku žāvētus augļus var lietot mērenā daudzumā, taču dažiem cilvēkiem vajadzētu būt piesardzīgiem vai arī no tiem izvairīties pavisam.

To vidū ir cilvēki ar diabēta problēmām (jo žāvēti augļi satur koncentrētu cukuru, kas var izraisīt cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs), cilvēki, kas kontrolē savu svaru, un cilvēki ar jutību pret sulfītiem (daži žāvēti augļi satur sulfītus, lai saglabātu krāsu un garšu).

Agrāk My stāstīja, kad labāk ēst ābolus, lai gūtu maksimālu labumu.

Jūs varētu arī interesēt ziņas:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un dzīves triki ikdienai