Zinātnieki ir nosaukuši neparastu pārtikas produktu trio, kas palēnina smadzeņu novecošanos – pētījums

Šie pārtikas produkti samazina olbaltumvielas līmeni asinīs, kas saistīts ar paātrinātas smadzeņu novecošanās pazīmēm.

Cilvēki, kuri ievēroja zaļo Vidusjūras diētu, uzrādīja lēnāku smadzeņu novecošanos / My kolāža, foto: depositphotos.com

Zinātnieki ir atklājuši, ka negaidīta pārtikas produktu trio – zaļā tēja, valrieksti un ūdensaugs, ko sauc par mancai – lietošana uzturā var palīdzēt saglabāt smadzenes jaunas.

Mankai ir pasaulē mazākais lapu dārzenis (apmēram 0,5 mm liels) bez saknēm un stublājiem, kas aug ūdenstilpju virspusē.

Kā ziņo Fox News, 18 mēnešu ilgā nejaušinātā pētījumā, kurā piedalījās gandrīz 300 pieaugušie cilvēki, Hārvarda universitātes, Ben-Guriona universitātes Izraēlā un Leipcigas universitātes Vācijā zinātnieki pārbaudīja asins olbaltumvielas un salīdzināja tās ar magnētiskās rezonanses datiem, kas novērtēja dalībnieku “smadzeņu vecumu”. Rezultāti publicēti žurnālā “Clinical Nutrition”.

Pirmā grupa ievēroja zaļo Vidusjūras diētu, kas bagāta ar augiem un kurā bija maz sarkanās un pārstrādātas gaļas. Otrās grupas dalībnieki ievēroja tradicionālo Vidusjūras reģiona diētu, kas bagāta ar dārzeņiem, sarkano gaļu aizstājot ar mājputnu gaļu un zivīm, savukārt otra grupa ievēroja standarta veselīga uztura vadlīnijas.

Rezultātā dalībniekiem, kuri ievēroja zaļo Vidusjūras diētu, visvairāk samazinājās galectin-9 – olbaltumvielas, kas saistīta ar ātrāku smadzeņu novecošanos, – līmenis, un magnētiskās rezonanses skenēšana parādīja “jaunākas” smadzenes, salīdzinot ar viņu faktisko vecumu.

“Samazināts galektīna-9 līmenis var nozīmēt iekaisuma procesu nomākšanu, kas veicina kognitīvo spēju pasliktināšanos, atmiņas zudumu un neirodeģeneratīvas slimības, piemēram, Alcheimera slimību,” Fox News Digital sacīja pētījuma vecākā autore Irisa Šai.

Šaija sacīja, ka zaļajā tējā esošie antioksidanti, kā arī valriekstos esošie veselīgie tauki un polifenoli, visticamāk, ir veicinājuši šīs izmaiņas, savukārt mankaja kasava ir atbalstījusi zarnu-smadzeņu un vielmaiņas ceļus.

Mankai ir piesaistījis pētnieku uzmanību ar savu neparasti bagātīgo uzturvielu profilu. Tā ir pilnvērtīga augu olbaltumviela, kas satur viegli sagremojamu vitamīnu B12 un dzelzi.

Iepriekšējie pētījumi, ko veikusi tā pati grupa, ir saistīti ar labāku cukura līmeņa kontroli asinīs, labāku vielmaiņu un zarnu veselību, kā arī mazāku iekaisumu – faktoriem, kas var ietekmēt smadzeņu un kognitīvās funkcijas.

Tikmēr zaļā tēja un valrieksti paši par sevi jau ir parādījuši milzīgu pozitīvu ietekmi, pat bez mancai kasijas pievienošanas, ko ir diezgan grūti atrast.

Pētnieki jau iepriekš ir brīdinājuši, ka neveselīgas pārtikas lietošana uzturā tikai dažas dienas var negatīvi ietekmēt atmiņu.

Jums varētu būt interesanti arī jaunumi:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un dzīves triki ikdienai