Nesadalās un nesadrūp: kā līdz aprīlim uzglabāt bietes pilsētas apstākļos?

Dārznieks paskaidroja, kā pareizi sagatavot bietes ilgstošai uzglabāšanai ziemā, nezaudējot to sulīgumu un garšu.

Saite kopēta

Biešu uzglabāšana pēc rudens ražas novākšanas / Kolāža: My, foto: depositphotos.com, ekrānšāviņš

Jūs uzzināsiet:

  • Kā sagatavot bietes ilgstošai uzglabāšanai
  • Kādi apstākļi ir vislabākie bietes uzglabāt?
  • Kā atšķiras metodes pilsētas un privātmājā

Rudenī Ukrainā turpinās aktīva galda biešu novākšana, un daudzām ģimenēm tas nav tikai sezonas darbs, bet gan svarīgs sagatavošanās posms ziemai.

Mys nolēma pastāstīt, kā saglabāt sakņu bietes līdz pavasarim, nezaudējot to garšu, blīvumu un sulīgumu.

YouTube kanāla “Viss savs” autors dalījās ar detalizētiem padomiem par bietes pareizu uzglabāšanu pēc ražas novākšanas. Pēc viņu teiktā, tieši saimnieku pirmās darbības nosaka, vai dārzenis saglabās savu dabisko saldumu un izvairīsies no priekšlaicīgas bojāšanās.

Optimāli apstākļi

Eksperts norāda, ka bietes vislabāk uzglabāt vēsās un labi vēdināmās telpās +2…+5 °C temperatūrā. Par labāko variantu uzskata pagrabus, pagrabtelpas vai pagrabiņus ar zemu mitruma līmeni, jo tie ļauj uzturēt stabilu mikroklimatu un pasargā sakņu kultūras no sasalšanas.

Turklāt autore norāda, ka par vienu no ērtākajiem glabāšanas veidiem eksperti uzskata kultūru iepakošanu nelielos maisiņos pa 5 kg. Šāds tilpums nodrošina labu gaisa cirkulāciju, novērš kondensāta veidošanos un ļauj ātri pārbaudīt dārzeņus, savlaicīgi izņemot tos, kas sāk bojāties.

Pirms novietošanas uzglabāšanā dārznieki iesaka bietes obligāti izžāvēt saulē. Tas palīdz noņemt lieko virsmas mitrumu un nostiprina miziņu, kas ievērojami samazina sēnīšu uzbrukuma un puves risku.

Kā norāda autors, agrāk daudzi saimnieki izmantoja tradicionālo metodi, bietes apberot ar sausām upes smiltīm. Šī metode joprojām ir efektīva, taču tai ir trūkums: ja sabojājas viena sakne, puve ātri izplatās kastē.

Kā glabāt bietes pilsētas apstākļos

Saimniece arī stāsta, ka pilsētas apstākļos, kur nav pagraba, bietes var uzglabāt bez zudumiem – ledusskapī. Galvenās prasības paliek nemainīgas: vēsums un sausums. Lai nodrošinātu labāku ventilāciju, sakņaugi jāuzglabā perforētā polietilēna vai papīra maisos, kas novērš kondensāciju.

Vairāk par sakņu dārzeņu uzglabāšanu uzziniet videoierakstā.

Lasiet arī:

Par avotu: YouTube kanāls “All Your Own”

Kanāls “Viss savējais” ir Ukrainas resurss dārzkopjiem un mājsaimniecībām, kuras interesē efektīvas dārzeņu audzēšanas, kopšanas un uzglabāšanas metodes. Kanāla autori dalās ar pārbaudītiem praktiskiem padomiem, kas palīdz uzglabāt ražu mājās bez zaudējumiem.

Ja pamanāt kļūdu, izceliet vajadzīgo tekstu un nospiediet Ctrl+Enter, lai informētu redakciju.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un dzīves triki ikdienai