Ukrainā unikāls augs aug mitros sāļajos grīvu purvos un jūras piekrastē.
Saite kopēta
Nīderlandē salātus gatavo no sololozēm / kolāža: My, foto: ekrānšāviņi
Īsumā:
- Starp dzīvniekiem nav “labprātīgu ēdāju” no šī auga.
- Nīderlandē no soleriem gatavo salātus, ko pasniedz restorānos.
Odesas apgabala dienvidos, jo īpaši nacionālā dabas parka “Tuzlovskie Liman” teritorijā, aug interesants un ļoti noderīgs augs – soleross, ko dažās valstīs izmanto salātu gatavošanai. Šādus ēdienus pasniedz pat restorānos.
Par to pastāstīja bioloģijas zinātņu doktors, parka darbinieks Ivans Rusevs, kurš publiskoja attiecīgo video. Tajā redzams ļoti skaists koši iekrāsots augs, kas kā paklājs klāj zemes virsmu.
Pēc zinātnieka teiktā, soleros ir amarantu dzimtas (Amaranthaceae) viengadīgo augu ģints. Ukrainā viena no sugām aug – zālaugs soleross (Salicornia europaea L.) – mitros estuāriju un jūras piekrastes solončakos.
“Auga latīniskais nosaukums norāda uz sāls un pašu zariņu veida kombināciju: “sāls + rags (ragaini zari)”,” skaidro zinātnieks.
Viņš norāda, ka salikornija ir bagāta ar antioksidantiem, vitamīniem, īpaši askorbīnskābi, kā arī satur mikroelementus – jodu, magniju.
Kā precizē Rusevs, sāļu un mikroelementu saturs un daudzveidība zālē ir atkarīga no tās augšanas vietas un augsnes sāļuma rakstura.
Pēc pētnieka teiktā, “nav dzīvnieku, kas labprāt ēstu šo augu”, taču dažās valstīs, īpaši Nīderlandē, cilvēki no tā gatavo salātus, kurus pasniedz pat restorānos.
Vairāk ziņu par augiem
Iepriekš Mys noskaidroja, kur jāstāda dekabrista zieds, kā to pareizi laistīt un kādas zīlītes ir saistītas ar šo istabas augu.
Vāzēs novietoti podiņaini augi lieliski papildina interjeru, bet tajā pašā laikā prasa pastāvīgu kopšanu. Jo īpaši svarīgi ir vienmēr uzturēt spīdīgas lapas.
Orhidejas ar to ziediem var priecāties no vienas līdz vairākām reizēm gadā. Tas ir atkarīgs ne tikai no šķirnes, bet arī no tā, cik labi augs tiek kopts.
Jūs varētu arī interesēt:
Soleros zālaugi
Soleros herbacea ir amarantu dzimtas viengadīgs zālaugs, pazīstams arī kā salikornija. Tas aug sāļās augsnēs jūras, sāļo ezeru tuvumā un gravās.
Pasaulē ir vairāk nekā divi desmiti sāļkoku sugu. Īpaši tiek audzēts un ēsts Eiropas sālszāle, kas pēc konsistences un garšas atgādina sparģeļu vai spinātu jaunos dzinumus. Dažreiz to pievieno salātiem neapstrādātu, bet biežāk to iepriekš apstrādā (piemēram, vāra vai vāra mikroviļņu krāsnī) un pēc tam pārlej ar sviestu vai olīveļļu. Augs satur pietiekami daudz sāls, tāpēc parasti to nesāla. Ēdiens parasti tiek pasniegts kopā ar zivīm vai jūras veltēm kā piedeva.
Ja pamanāt kļūdu, izceliet vajadzīgo tekstu un nospiediet Ctrl+Enter, lai informētu redakciju.

