Kas ir labs sirdij: uztura speciālists nosauc 7 pārtikas produktus, kuros ir vairāk kālija nekā banānos

Ir zināms, ka kālijs palīdz pazemināt asinsspiedienu un samazina insulta risku.

Banāni ir sirds veselīgs pārtikas produkts, jo tajos ir daudz kālija / kolāža My, foto depositphotos.com

Kālijs ir svarīgs elektrolīts, kas palīdz organismam veikt dažādas funkcijas. Jo īpaši tas ir iesaistīts šķidruma līdzsvara regulēšanā, atbalsta muskuļu saraušanos un nervu darbību. Par to raksta Prevencija.

Tiek norādīts, ka kāliju bagāts uzturs palīdz arī pazemināt asinsspiedienu un samazināt insulta risku. Saskaņā ar ASV Nacionālā veselības institūta datiem ieteicamā šī mikroelementa dienas deva vīriešiem ir aptuveni 3400 mg, bet sievietēm – 2600 mg. Vidēji liels banāns nodrošina aptuveni 422 mg jeb aptuveni 9-12 % no nepieciešamās dienas devas.

Raksta autore, reģistrētā dietoloģe Lorēna Manakere (Lauren Manaker), nosauca 7 pārtikas produktus, kuros saskaņā ar ASV Lauksaimniecības departamenta datiem ir vairāk kālija nekā banānos.

1. avokado

100 g šī augļa satur aptuveni 690 mg kālija jeb 15-21% no dienas normas.

Lasīt arī:

Avokado ir garšīgs un arī uzturvielu avots. Tas ir bagāts ne tikai ar kāliju, bet arī ar veselīgajiem mononepiesātinātajiem taukiem, šķiedrvielām un K vitamīnu, tāpēc tas ir lielisks pārtikas produkts sirds veselībai un gremošanas sistēmai.

2. jamss

130 g ceptu batātu satur 542 mg kālija jeb 12-16 % no dienas normas.

Šis produkts ir arī bagātīgs beta-karotīna – antioksidanta, ko organisms pārvērš A vitamīnā – avots. Tas ir ļoti svarīgs redzes un imūnsistēmas darbībai.

3. spināti

180 g vārītu spinātu ir aptuveni 558 mg kālija jeb 12-16 % no dienas normas.

Papildus kālijam šie zaļumi ir bagāti ar K un A vitamīniem, dzelzi, magniju – vielām, kas ir svarīgas kaulu veselībai un enerģijas ražošanai.

4- Arbūzi

572 g arbūza satur 640 mg kālija, kas ir aptuveni 14-18% no dienas normas.

Arbūzi ir arī lielisks citrulīna – aminoskābes, kas var uzlabot fizisko veiktspēju, un likopēna – spēcīga antioksidanta, kas saistīts ar iekaisumu riska samazināšanu, – avots. Arbūzi arī lieliski papildina organismu ar ūdeni.

5. Baltās pupiņas

130 g produkta satur 600 mg kālija – aptuveni 13-17% no dienas normas.

Pupiņas ir arī pieejams augu olbaltumvielu un šķiedrvielu avots. Šī produkta iekļaušana uzturā veicina sāta sajūtu un gremošanas sistēmas veselību.

6. Žāvētas aprikozes

65 g produkta satur 755 mg kālija, kas ir aptuveni 16-22% no dienas normas.

Ūdens atdalīšana no augļiem koncentrē tajos esošās uzturvielas. Tikai jāatceras, ka liels daudzums žāvētu augļu var izraisīt augstu cukura līmeni organismā.

7. Lasis

142 g zivs satur 624 mg kālija – aptuveni 13-18 % no dienas normas.

Papildus kālijam laši ir pazīstami arī ar to, ka tajos ir daudz omega-3 taukskābju, kas ir svarīgas smadzeņu veselībai un iekaisumu mazināšanai.

Agrāk My mums pastāstīja, kas ir veselīgāk – augļi vai žāvēti augļi. Tika norādīts, ka abi var būt daļa no veselīga uztura. Tomēr, ja izdarāt izvēli, vajadzētu pievērst uzmanību dažām svarīgām niansēm un zināt šo produktu galvenos ieguvumus organismam.

Jūs varētu arī interesēt ziņas:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un dzīves triki ikdienai