Ja cilvēks uzrauga asinsspiedienu, tad labāk izvēlēties mājputnu gaļu, t.i., tītaru.
Šķiņķī ir vairāk nātrija nekā tītarā, kas var paaugstināt asinsspiedienu / Kolāža: My, foto: pixabay.com
Šķiņķis un tītars ir populāri olbaltumvielu avoti, kurus bieži gatavo lielam cilvēku skaitam. Parasti šķiņķi sāla un kūpina, savukārt tītaru uzskata par liesāku gaļu, tāpēc to cep ar zaļumiem. Ja cilvēks uzrauga savu asinsspiedienu, uztura speciālisti iesaka izvēlēties tītaru, nevis šķiņķi, raksta Verywell Health.
Materiālā minēti dati, ka tītaram ir zems nātrija saturs, taču runa ir tikai par gaļu neapstrādātā veidā. Savukārt šķiņķī ir augsts nātrija saturs. Turklāt to gandrīz vienmēr kūpina un sāla.
Publikācijā citēti Nacionālā nieru fonda (National Kidney Foundation) dati, kas liecina, ka pārmērīga sāls uzņemšana ir viens no galvenajiem uztura faktoriem, kas izraisa augstu asinsspiedienu.
ASV Lauksaimniecības departaments norādīja, ka 100 g cepta tītara satur 101 mg nātrija, savukārt cepts šķiņķis jau satur 1330 mg. Tajā pašā laikā ASV pieaugušajiem noteiktais nātrija daudzums dienā ir 2300 mg, bet Amerikas Sirds asociācija iesaka uzņemt vēl mazāk – 1500 mg dienā.
Amerikas Sirds asociācija ir ziņojusi, ka lielākā daļa ASV iedzīvotāju uzņem vairāk nātrija nekā ieteicamais daudzums, kas var būt par iemeslu augstam asinsspiedienam.
Tāpēc eksperti iesaka izvairīties no pārtikas produktiem ar augstu tauku saturu, īpaši, ja tie ir piesātināti un veido 20 vai vairāk procentu no kopējā tauku daudzuma.
Publikācijā norādīts, ka piesātinātie tauki var palielināt sirds slimību risku, jo īpaši šādi produkti veicina asinsspiediena, holesterīna līmeņa paaugstināšanos. Turklāt laika gaitā, lietojot šādus pārtikas produktus, artērijas kļūst šaurākas un cietākas.
Tāpēc uztura speciālisti iesaka lietot liesus olbaltumvielu avotus, jo īpaši mājputnu gaļu bez ādas, piemēram, tītaru, nevis sarkanu vai pārstrādātu gaļu, piemēram, šķiņķi.
Vienlaikus ņemiet vērā, ka atsevišķas tītara daļas var būt treknākas nekā citas, un baltajā tītara gaļā ir mazāk piesātināto tauku nekā tumšajā tītara gaļā.
Rakstā ir arī salīdzinājums, ka šķiņķī ir vairāk kaloriju nekā tītara gaļā. 100 g cepta šķiņķa porcijā ir 246 kalorijas, bet tītara gaļā – 159 kalorijas.
Tāpēc, ja cilvēks uzrauga savu asinsspiedienu, tad labāk izvēlēties liesu mājputnu gaļu, īpaši tītaru, nevis šķiņķi.
Citi uztura speciālistu padomi
Agrāk My ziņoja, ka endokrinoloģe Florence Comite teica, ka, ja cilvēkam ir diabēts, viņam jāēd bieži, bet nelielās porcijās. Tāpēc endokrinoloģe dalījās, kādas uzkodas būtu pareizas dienas laikā, lai uzturētu stabilu cukura līmeni asinīs.
Mēs arī rakstījām, ka, ievērojot pareizu diētu, uzturā var iekļaut gan svaigus, gan žāvētus augļus. Uztura speciālisti mums pastāstīja, kādas ir katra no šiem produktiem priekšrocības veselībai un cilvēka organismam.

