Eksperti ir brīdinājuši, ka, ēdot jebkuru sieru, vienmēr ir svarīgi ievērot mērenību.
Gastroenerologs pastāstīja, kurš siers ir veselīgākais / foto depositphotos.com
Siers ir ļoti populārs un iekļauts gandrīz katra cilvēka uzturā. Daži uztura speciālisti uzskata, ka cilvēki ēd pārāk daudz siera, īpaši ņemot vērā tā trūkumus, piemēram, augstu tauku un nātrija saturu.
Kā siers ietekmē veselību
Kā norāda astroenteroloģe Ekta Gupta, daži sieri var palielināt sirds un asinsvadu slimību risku, jo tajos ir liels sāls un tauku saturs, kas var paaugstināt asinsspiedienu un “sliktā” holesterīna līmeni, raksta Parāde.
Viņa arī norādīja, ka bieža siera ar augstu kausēšanas pakāpi lietošana var veicināt svara pieaugumu, insulīna rezistenci un vielmaiņas traucējumus. Liels sāls patēriņš var vēl vairāk apgrūtināt nieres, un visa šī pārstrāde var izraisīt iekaisumu visā organismā.
Tomēr Gupta arī norādīja, ka pat kausētajam sieram ir zināma uzturvērtība, nodrošinot organismu ar kalciju, olbaltumvielām un dažiem vitamīniem. Tomēr, lietojot jebkuru sieru, vienmēr ir svarīgi ievērot mērenību.
Sliktākais siers zarnu veselībai
Gupta apgalvo, ka nepārprotami uzvar tie sieri, kuros ir augsta pārstrādes pakāpe, maz baktēriju un augsts sāls saturs. Tie ir nefasēti siera maisījumi, aromatizētas siera šķēles un lēts picas siers.
Lasiet arī:
Gastroenteroloģe Ritu Nahar tam pilnībā piekrīt. “Runājot par zarnu veselību, kausēti sieri ir viens no sliktākajiem variantiem. Tajos ir daudz piesātināto tauku, nātrija un emulgatoru, kas var izmainīt zarnu mikrobiomu un veicināt iekaisumu, vēdera uzpūšanos un vielmaiņas traucējumus, ja tos lieto bieži,” viņa skaidro.
Viņa piebilda, ka augsti apstrādātie sieri satur minimālu daudzumu dzīvu mikrobu kultūru, ja vispār tās satur,
“Lietojot ļoti bieži, var palielināties zarnu disbiozes risks, var pasliktināties gremošana predisponētiem indivīdiem, kā arī palielināties vielmaiņas un sirds un asinsvadu veselības riski, kas vēl vairāk ietekmēs zarnu veselību,” teica ārste.
Tomēr Gupta norādīja, ka šādu sieru lietošana uzturā nelielos daudzumos nav “briesmīga”. Ārsts ieteica ikvienam dot priekšroku dabīgi nogatavinātiem sieriem, piemēram, čedaras, Šveices vai gouda sieram, kā arī fermentētiem variantiem, piemēram, kefīra sieram, jo tie satur labvēlīgas baktērijas.
Gupta arī norādīja, ka šie “labie” siera veidi būtu jāēd ar mēru un kopā ar pārtiku, kas satur daudz šķiedrvielu, piemēram, dārzeņiem, augļiem, pākšaugiem vai pilngraudu produktiem, jo šķiedrvielas var uzlabot zarnu floru.
Citas ziņas par sieru
Iepriekš uztura speciālisti nosauca 6 siera veidus ar augstu olbaltumvielu saturu. Eksperti norādīja, ka papildus olbaltumvielām sierā ir vitamīni, kas var atbalstīt imūnsistēmu un paātrināt vielmaiņu.

