Uztura speciālisti apgalvo, ka uzturs tieši ietekmē organisma novecošanos.
Chia, spināti un kurkuma – superfoods / kolāža My, foto depositphotos.com
Uzturs tieši ietekmē organisma novecošanos. Pareizas uzturvielas palielina enerģiju un aizsargā pret hroniskām slimībām. Nav vienotas “ilgmūžības diētas”, taču, lietojot superproduktus – pārtikas produktus, kas bagāti ar noteiktiem labvēlīgiem savienojumiem, – var palēnināt novecošanu, raksta Real Simple.
Superpārtika satur daudz uzturvielu – vitamīnus, minerālvielas, antioksidantus, tāpēc to lietošana uzturā ir gudrs veids, kā uzlabot organisma veselību.
“Lai gan nav vienotas superēdiena definīcijas, vairums pārtikas produktu šo nosaukumu iegūst antioksidantu satura, spējas samazināt slimību risku, taukskābju profila un/vai lielā šķiedrvielu satura dēļ. Visas šīs priekšrocības var uzlabot vispārējo veselību, kas kļūst vēl svarīgāka, jo mēs novecojam un kļūstam vairāk pakļauti slimībām,” skaidro Dr. Dru Rosales, medicīnas doktore, reģistrēta dietoloģe.
Pamatojoties uz uztura speciālistu viedokļiem, izdevumā nosauktas 9 superproduktus, kas var palīdzēt pievienot vairāk gadu jūsu dzīvei.
Lasiet arī:
1. Kimchi
Kimči satur ne tikai daudz probiotiku, bet arī antioksidantus, šķiedrvielas un vairākas svarīgas uzturvielas, piemēram, A un C vitamīnu, kā arī dzelzi un kāliju.
Saskaņā ar uztura speciālistes Lēnas Bakovičas (Lena Bakovich) teikto, probiotikas veicina veselīgu zarnu mikrobiomu, kam ir svarīga loma iekaisumu mazināšanā, imunitātes stiprināšanā un pat garastāvokļa ietekmēšanā.
“Turklāt kimčī esošie antioksidanti un A un C vitamīni palīdz cīnīties ar oksidatīvo stresu, veicinot hronisku slimību profilaksi un tādējādi potenciāli sekmējot ilgmūžību,” viņa piebilda.
2. Kurkuma pulveris
Regulāra kurkumīna – spēcīga savienojuma, kas piešķir kurkumai tās zeltaino nokrāsu, – lietošana ir labvēlīga veselībai, saka Rosales. Pateicoties kurkumīnam piemītošajām antioksidanta un pretiekaisuma īpašībām, tas, neitralizējot kaitīgos brīvos radikāļus, var kontrolēt vai pat novērst tādas slimības kā multiplā skleroze, artrīts un epilepsija. Tas spēj arī aizsargāt pret Alcheimera slimību.
“Tā kā kurkumīns vislabāk uzsūcas kopā ar melnajiem pipariem, ēdienu gatavošanas laikā ir lietderīgi kombinēt abus, lai maksimāli palielinātu ieguvumus,” norādīja uztura speciāliste.
3. mellenes
Tikai viena tasīte svaigu melleņu nodrošina spēcīgu C, K un mangāna vitamīnu devu. Taču mellenes patiešām unikālas ir tas, ka tajās ir augsta antocianīnu koncentrācija – dabiskie savienojumi, kas piešķir mellenēm to tumši zilo krāsu.
Kā norāda Rosales, pētījumā, kas publicēts Nacionālās medicīnas bibliotēkas lappusēs, teikts, ka antocianīnu lietošana uzturā par 25-32% samazina sirdslēkmes risku, par 26% samazina svara pieauguma risku laika gaitā un par 26% samazina 2. tipa diabēta iespējamību.
“Mellenēs esošie antioksidanti, jo īpaši C un K vitamīni un mangāns, palīdz cīnīties ar iekaisumiem un faktiski var palēnināt novecošanās procesu,” norādīja Rosalesa.
4- Avokado
Avokado, kas bagāti ar veselīgo oleīnskābi, nodrošina arī ievērojamu daudzumu šķiedrvielu un vairākus mikroelementus: taukos šķīstošos E un K vitamīnus, B grupas vitamīnus, kāliju.
“Avokado sastāvā esošie mononepiesātinātie tauki palīdz samazināt “sliktā” ZBL holesterīna līmeni, tādējādi atbalstot sirds un asinsvadu veselību. Avokado sastāvā esošie antioksidanti, piemēram, E un C vitamīni, palīdz cīnīties pret oksidatīvo stresu, aizsargājot šūnu integritāti un, iespējams, atbalstot ādas veselību,” skaidroja Bakovičs.
5. Spināti
Šajos zaļajos zaļajos zaļajos zaļumos ir daudz zarnu veselību veicinošu šķiedrvielu, kā arī svarīgas uzturvielas: dzelzs, magnijs, mangāns, A un C vitamīns.“Spinātos esošie antioksidanti, proti, luteīns un zeaksantīns, labvēlīgi ietekmē acu veselību un var palīdzēt samazināt ar vecumu saistītas makulas deģenerācijas risku,” teica Bakovičs, norādot, ka šie paši savienojumi var arī veicināt kognitīvās funkcijas, kas ir īpaši svarīgi cilvēkiem vecumā.
Lai no spinātiem gūtu maksimālu labumu, ir svarīgi kombinēt pareizos pārtikas produktus.
“Ja spinātus kombinē ar veseliem pārtikas produktiem, kas satur daudz C vitamīna, piemēram, citrusaugļiem vai papriku, tad šajos produktos esošās dzelzs un C vitamīna uzsūkšanās sinerģiski uzlabojas,” teica uztura speciāliste.
6. Lapu kāposti
Kāļi ir ieguvuši superēdiena statusu, jo tajos ir iespaidīgs daudzums svarīgu uzturvielu, kas palīdz aizsargāt šūnas no oksidatīvā stresa un uztur svarīgas organisma funkcijas.
“A, C un K vitamīni veicina imūnsistēmas veselību, kolagēna sintēzi un kaulu stiprību, kas ir galvenie faktori, lai novērstu ar vecumu saistītu bojāšanos,” skaidro ārste un reģistrēta dietoloģe Trista Besta.
Viņa piebilda, ka kāposti satur arī mangānu – minerālu, kas veicina vielmaiņu un antioksidatīvo aizsardzību. Turklāt šajos zaļumos ir mēreni daudz kalcija, kālija un magnija, kas ir svarīgi sirds veselībai, muskuļu darbībai un kaulu blīvuma uzturēšanai.
7. Lēcas
Lēcas satur folātus, dzelzi, magniju, kāliju, kāliju, cinku, kā arī antioksidantus un polifenolus, kas kopā mazina iekaisumu, veicina sirds veselību, muskuļu masu un samazina hronisku slimību risku.
“Augstais šķiedrvielu saturs palīdz samazināt holesterīna līmeni un stabilizēt cukura līmeni asinīs, savukārt augu izcelsmes olbaltumvielas palīdz saglabāt muskuļus, mums novecojot,” saka Bests.
Viņa skaidro, ka folāti un dzelzs ir būtiski veselīgām asinīm un enerģijas līmenim, mazina nogurumu un uztur kognitīvās funkcijas.
“Antioksidanti un minerālvielas, piemēram, magnijs un cinks, palīdz cīnīties ar iekaisumu un oksidatīvo stresu, kas veicina ar vecumu saistītu pasliktināšanos,” uzsvēra eksperte un piebilda, ka lēcas nevajadzētu pārvārīt, lai tās saglabātu uzturvielas.
8. Chia sēklas
Chia sēklas ir bagātas ar šķiedrvielām, omega-3 taukskābēm, olbaltumvielām, kalciju, magniju un antioksidantiem. Tās veicina ilgmūžību un veselīgu novecošanu, jo stiprina sirdi, mazina iekaisumus un veicina kaulu izturību.
“Augstais šķiedrvielu saturs veicina gremošanu un stabilizē cukura līmeni asinīs, samazinot hronisku slimību, īpaši diabēta, risku. Kalcijs un magnijs stiprina kaulus, bet antioksidanti aizsargā šūnas no oksidatīvā stresa, kas ir galvenais novecošanās un ar vecumu saistīto slimību faktors,” skaidro Bests.
9. Tempeh
Tempehā ir daudz olbaltumvielu, šķiedrvielu, dzelzs, veselīgu tauku, īpaši omega-3, kā arī magnija, kālija un kalcija. Uztura speciālisti uzskata, ka tempeh sastāvā esošās uzturvielas kopīgi veicina ilgmūžību un veselīgu novecošanu.
“Augstas kvalitātes augu izcelsmes olbaltumvielas palīdz uzturēt muskuļu masu, kas ar vecumu dabiski samazinās, savukārt šķiedrvielas veicina gremošanu un palīdz novērst hroniskas slimības, īpaši sirds slimības un 2. tipa diabētu,” saka Bests.
Turklāt viņa norāda, ka tempeha fermentācijas procesā iegūtie probiotiķi var labvēlīgi ietekmēt zarnu veselību, kas ir saistīta ar imunitātes un vispārējās veselības uzlabošanos vecumdienās. Tempeh sastāvā esošais kalcijs un magnijs arī veicina kaulu stiprību, kas ir ļoti svarīgi, lai novērstu ar vecumu saistītu kaulu zudumu.
Agrāk My rakstīja par 5 ieradumiem, no kuriem vajadzētu atteikties, lai dzīvotu ilgāk. Tika norādīts, ka ilgmūžībai vajadzētu izvairīties no ilgstošas sēdēšanas, smēķēšanas, nesabalansēta uztura, hroniska stresa, profilaktisko pārbaužu ignorēšanas un nepareizas pieejas veselībai.

