Sīpolu lietošana ne tikai iznīcina baktērijas, bet arī palīdz zaudēt svaru un kontrolēt cukura līmeni asinīs.
Sīpoli ir veselīgi gan neapstrādāti, gan termiski apstrādāti / foto: pixabay.com
Sīpoli ne tikai piešķir ēdieniem garšu, bet arī ir bagāti ar antioksidantiem un augu savienojumiem, kas palīdz cīnīties pret iekaisumiem un atbalsta imūnsistēmu, ziņo verywellhealth.
Publikācijā norādīts, ka sīpoliem ir 8 labvēlīgas īpašības cilvēka organismam:
1. Nogalina baktērijas
Sīpoli var nogalināt 3 baktēriju veidus vienlaicīgi:
- Escherichia coli (E. coli);
- Staphylococcus aureus (S. aureus);
- Bacillus cereus.
Kvercetīns, viens no sīpolos atrodamajiem flavonoīdiem, saskaņā ar pētījumu var kavēt daudzu baktēriju veidu augšanu.
2. Palīdz cīnīties ar iekaisumu
Tas ir bagātīgs flavonoīdu (kas cīnās pret brīvajiem radikāļiem organismā), piemēram, kvercetīna, avots.
Ir veikti vairāki pētījumi ar cilvēkiem, lai noskaidrotu saikni starp kvercetīna līmeni un imunomodulējošo iedarbību. 2016. gadā veikts pētījums apstiprināja ieguvumu no kvercetīna uzņemšanas palielināšanas.
3. piemīt antioksidanta īpašības
Kopā ar citiem Allium ģints dārzeņiem (piemēram, ķiplokiem, puraviem un šalotes sīpoliem) sīpoli satur:
- flavanoīdus;
- Glutations;
- Selēna savienojumi;
- E un C vitamīns.
Publikācijā norādīts, ka visas šīs sastāvdaļas veicina sīpolu antioksidantu īpašības.
4. Palīdz kontrolēt cukura līmeni asinīs
Pētījumos ar dzīvniekiem pierādīts, ka Allium cepa sīpolu ekstrakts ievērojami samazina augstu glikozes (cukura) līmeni asinīs. Ja vienlaikus lieto sīpolu ekstraktu un pretdiabēta zāles metformīnu, atkarībā no devas cukura līmeni asinīs var samazināt par 35-50%.
Publikācijā norādīts, ka tas ir daudzsološs rezultāts, īpaši ņemot vērā sīpolu pieejamību un drošību.
5. Veicina kaulu stiprību
Pētījumi liecina, ka sīpolos esošais GPCS peptīds novērš kaulu noārdīšanos, samazina kaulu masas zudumu un mazina lūzumu risku.
6. Labvēlīgi ietekmē gremošanas sistēmu
Sīpols ir viens no labākajiem probiotiskajiem pārtikas produktiem, kas aizsargā zarnu gļotādu. Tas satur inulīnu, prebiotiku, kas veicina veselīgu zarnu baktēriju augšanu.
7. Tai piemīt daudzas labvēlīgas īpašības
Sīpoli ir ļoti barojošs pārtikas produkts, kas var veicināt veselīgu uzturu. 1/2 tases neapstrādātu sīpolu satur tikai 30 kalorijas, 0 g tauku, 7 g ogļhidrātu, 1 g olbaltumvielu, kā arī dzelzi, kāliju, kalciju, C un B6 vitamīnu, folskābi, cinku un selēnu.
8. Veicina svara kontroli
Liekais svars ir saistīts ar vielmaiņas un iekaisuma izmaiņām, kas rodas, lietojot lielu daudzumu piesātināto tauku. Pievienojot uzturā sīpolus, var ievērojami samazināt ķermeņa svaru, ķermeņa tauku un triglicerīdu līmeni asinīs.
Padomi, kā ēst sīpolus
Publikācijā norādīts, ka sīpoli ir noderīgi gan jēli, gan termiski apstrādāti. Tomēr sīpolu vārīšana samazina tiosulfinātu – savienojumu, kas piešķir sīpoliem antimikrobiālas, pretsēnīšu un antibiotiku īpašības – daudzumu.
Tajā pašā laikā pētījums parādīja, ka, ja sīpolus pirms vārīšanas sasmalcina, tie saglabā savas labvēlīgās īpašības.
Kur un kādas sīpolu šķirnes stādīt dārzā: noderīgi padomi.
Agrāk My ziņoja, ka novembrī ir labākais laiks stādīt ziemas sīpolus. Nosauktas labākās sīpolu šķirnes stādīšanai zem ziemas, kuras iesaka daudzi lauksaimnieki. Tiek norādīts, ka tām raksturīga augsta izturība pret slimībām, patīkama garša un lielas galviņas.
Rakstījām arī, ka dārzkopji mums pastāstīja, vai sīpolus var stādīt vietā, kur bija kartupelis. Eksperti norāda, ka, lai gan tiem ir izplatītas slimības, tomēr sīpoliem nav nepieciešams daudz barības vielu. Tāpēc, ja kartupelis ar neko nav slimojis, tad šāda maiņa nekaitēs.

