Šī gaļa paaugstina “sliktā” holesterīna līmeni.
Kardiologs iesaka izslēgt šo gaļas veidu no uztura / depositphotos.com
Gaļa faktiski ir lielākās daļas cilvēku uztura pamats. Tomēr, kā raksta izdevums Parade, kardiologi apgalvo, ka daži tās veidi var negatīvi ietekmēt mūsu veselību kopumā, proti, sirds veselību.
Kā gaļa ietekmē jūsu veselību
Lai gan gaļa neapšaubāmi ir galvenais olbaltumvielu un dzelzs avots cilvēkiem ar anēmiju, saskaņā ar vienu 2021. gada pētījumu tā rada paaugstinātu risku saslimt ar dažām nopietnām slimībām, tostarp sirds slimībām, pneimoniju un diabētu.
Saskaņā ar Dr. Joyce Oen-Hsiao (Joyce Oen-Hsiao) teikto, vislielāko labumu sirds veselībai sniedz augu izcelsmes uzturs, jo īpaši holesterīna un asinsspiediena pazemināšanas ziņā.
“Tas ir saistīts ar to, ka augi nesatur taukus un tajos ir daudz šķiedrvielu, kas arī palīdz samazināt holesterīna līmeni. Lielāks dārzeņu, augļu, pilngraudu, pākšaugu, pākšaugu, pākšaugu un riekstu patēriņš uzturā ir saistīts ar mazāku nāves risku no sirds un asinsvadu slimībām,” viņa saka.
Sliktākā gaļa sirds veselībai, kā uzskata kardiologs
Dr. Oen-Xiao apgalvo, ka patiesībā ir divu veidu gaļa, kas kaitē sirds veselībai. Pirmā ir sarkanā gaļa, īpaši tās treknās daļas.
“Šī gaļa satur daudz piesātināto tauku, kas var paaugstināt ZBL holesterīna līmeni,” viņa norāda. “Īpaši augsts piesātināto tauku līmenis var paaugstināt sliktā holesterīna līmeni, kas var nogulsnēties uz sirds artērijām, izraisot uzkrāšanos, kas galu galā var bloķēt asins plūsmu artērijās. Šāda blokāde var rasties gan sirds artērijās, kas var izraisīt sirdslēkmi, gan smadzeņu artērijās, kas var izraisīt insultu.”
Otrs neveselīgas gaļas veids ir delikateses un hotdogi, par kuriem Dr. Oen-Xiao saka, ka tajos ir “daudz piesātināto tauku un nātrija”. Viņa piebilst, ka augsts nātrija saturs var izraisīt paaugstinātu asinsspiedienu un kāju pietūkumu.
Kardioloģe norāda, ka pārmērīgs sarkanās gaļas patēriņš palielina vēža un aptaukošanās risku. Jāuzmanās arī no lielā nitrātu satura delikatesēs un hotdogos.
“Ir pierādīts, ka šī viela palielina vēža un augsta asinsspiediena risku,” viņa skaidro.
Dr. Oen-Hsiao piekrīt Amerikas Sirds asociācijas ieteikumiem, kas iesaka ierobežot sarkanās gaļas patēriņu līdz liesiem gaļas gabaliem un ne vairāk kā 6% no kopējā kaloriju daudzuma uzturā.
“Veselīgāka gaļa ir cepta vai tvaicēta mājputnu gaļa bez ādas un zivis, vēlams lasis un citas zivis ar augstu omega-3 taukskābju saturu,” viņa saka.
Agrāk kardiologi stāstīja, kura gaļa ir veselīgāka asinsspiedienam – šķiņķis vai tītars.

