Pētījumi liecina, ka jauniem pieaugušajiem vienā ēdienreizē ir nepieciešams aptuveni 40-70 g augstas kvalitātes olbaltumvielu.
Pētījumi neapstiprina olbaltumvielu uzņemšanas ierobežojumu esamību / Kolāža: My, foto: pixabay.com
Internetā ir daudz informācijas par tā saukto “olbaltumvielu uzņemšanas augšējo robežu”. Tas ir, par to, ka organisms vienā ēdienreizē var sagremot tikai ierobežotu olbaltumvielu daudzumu. Tomēr problēma nav tā uzsūkšanās, bet gan tas, cik daudz olbaltumvielu organisms spēj izmantot, raksta verywellhealth.
Publikācijā norādīts, ka, runājot par muskuļu atjaunošanos un augšanu, vissvarīgākā ir muskuļu olbaltumvielu sintēze (MPS). Kā raksta Science Direct, viss ir atkarīgs no tā, cik daudz olbaltumvielu cilvēka organisms var izmantot muskuļu veidošanai un atjaunošanai, nevis tikai no tā, cik daudz tas uzņem no vienas ēdienreizes.
Tiek norādīts, ka, ja cilvēkam nav stāvokļu, kas ietekmē olbaltumvielu sagremošanu un uzglabāšanu, piemēram, nieru vai kuņģa un zarnu trakta slimības, tad viņa organisms, visticamāk, sagremos lielāko daļu uzņemto olbaltumvielu.
Daži pētījumi iesaka stabilizēt olbaltumvielu daudzumu, kas nepieciešams MPS uzturēšanai: aptuveni 40-70 g augstas kvalitātes olbaltumvielu vienā ēdienreizē jauniem pieaugušajiem un aptuveni 32 g vecākiem pieaugušajiem, kuri mazāk efektīvi pārstrādā olbaltumvielas.
Tomēr pētījumi neapstiprina stingras augšējās robežas pastāvēšanu. Kā norāda Cambridge Core, MPS ietekmē arī ģenētika, vecums, fiziskās aktivitātes un pat tas, cik labi jūs košļājat ēdienu.
Darbā norādīts, ka ideja par “olbaltumvielu maksimālo robežu” ir radusies, pamatojoties uz senākiem pētījumiem, savukārt jaunāki pētījumi to apšauba.
Gremošanas laikā organisms sašķeļ olbaltumvielas aminoskābēs, un, lai gan tas prasa laiku, process parasti tiek pabeigts pilnībā. Lielāka olbaltumvielu daudzuma uzņemšana var palēnināt gremošanu, taču tā neaptur olbaltumvielu sagremošanu.
Tomēr publikācijā norādīts, ka organismam var nebūt nepieciešams vairāk olbaltumvielu, nekā nepieciešams muskuļu masas veidošanai. Tajā pašā laikā olbaltumvielu pārpalikums var tikt izmantots citiem mērķiem, vai arī, ja to ir ievērojami vairāk, nekā nepieciešams, tās tiek pārvērstas taukos uzglabāšanai.
Tā ideālais patēriņš ir atkarīgs no cilvēka svara un mērķiem, tāpēc vajadzētu koncentrēties uz kopējo dienas devu, nevis uz to, cik daudz cilvēks saņem no vienas ēdienreizes.
Rakstā uzsvērts, ka saskaņā ar pētījuma rezultātiem kopējais olbaltumvielu daudzums ir svarīgāks par katras porcijas ideālo uzņemšanas laiku.
Lai maksimāli palielinātu olbaltumvielu uzsūkšanos un muskuļu augšanu, eksperti iesaka ēst sabalansētu uzturu visas dienas garumā. Tomēr ar olbaltumvielu uzņemšanu vien nepietiek. Lai veidotu muskuļus, ir nepieciešamas regulāras fiziskās aktivitātes.
Uztura speciālistu padomi par uzturu
Agrāk My ziņoja, ka uztura speciālisti pastāstīja, kurš olbaltumvielu avots ir veselīgāks veselībai – vistas gaļa vai lasis. Uztura eksperti pastāstīja par katra no šiem produktiem priekšrocībām, kas var palīdzēt izdarīt pareizo izvēli.
Mēs arī rakstījām, ka ir izveidots saraksts ar 7 pārtikas produktiem, kuros ir vairāk prebiotiku nekā jogurtā. Probiotikas ir dzīvās “draudzīgās” baktērijas, kas atbalsta veselīgos mikrobus, kuri dzīvo zarnās. Tas nozīmē, ka šie mikrobi ir veselīgi.

