Gan biezpiens, gan jogurts satur aptuveni vienādu daudzumu kalcija, kālija un B12 vitamīna.
Abus produktus ir vērts iekļaut savā uzturā / depositphotos.com
Gan biezpiens, gan jogurts ir barojoši un veselīgi piena produkti, taču tie atšķiras ar kalcija un probiotiku saturu. Kurš no šiem produktiem ir veselīgāks un vai ir vērts atvēlēt vietu ledusskapī abiem, – uztura speciāliste pastāstīja portālam MarthaStewart.
“Runājot par olbaltumvielām, taukiem un ogļhidrātiem, grieķu jogurts un biezpiens ir praktiski līdzvērtīgi,” saka uztura speciālists Džeimijs Maks. Atšķirības ir vitamīnu, minerālvielu un probiotiku saturā.
Olbaltumvielas
“Sastāvdaļas, kas lielākoties ir raudzēti piena produkti un sāls, biezpiens ir augstas kvalitātes olbaltumviela, ko var izmantot ātrai un vieglai maltītei vai kā noderīgu līdzekli, lai sasniegtu dienas olbaltumvielu normu,” saka uztura speciāliste Eimija Deivisa. Atkarībā no zīmola biezpiens satur aptuveni 12-15 gramus olbaltumvielu vienā porcijā.
Parastajā jogurtā ir aptuveni 8-12 grami olbaltumvielu, bet grieķu jogurtā – aptuveni 10-17 grami. Grieķu jogurts ir pilnvērtīgs olbaltumvielu avots, jo satur visas deviņas neaizvietojamās aminoskābes.
Vitamīni un minerālvielas
Gan biezpiens, gan jogurts satur aptuveni vienādu daudzumu kalcija, kālija un B12 vitamīna, lai gan grieķu jogurts ir nedaudz bagātāks.
“To atšķirība ir nātrija un magnija saturs: biezpiens satur gandrīz deviņas reizes vairāk nātrija un uz pusi mazāk magnija nekā grieķu jogurts,” norāda Mock. Deiviss piebilst, ka vienā glāzītē grieķu jogurta ir aptuveni 75 miligrami nātrija, bet biezpienā – aptuveni 680 miligramu.
Probiotikas
“Jogurta ražošanā tiek izmantotas dzīvās un aktīvās kultūras, kas ir dabīgs probiotiku avots, kas veicina zarnu veselību,” saka Mock.Savukārt veikalā nopērkamais biezpiens ir vai nu raudzēts, vai paskābināts. Daži zīmoli izmanto “tiešās spiešanas” metodi, paskābinot pienu ar pārtikas skābi, piemēram, etiķi, bet citi pievieno baktēriju kultūru, iegūstot probiotiku saturošu produktu. “Grieķu jogurts ar dzīvajām aktīvajām kultūrām satur zarnām labvēlīgas probiotikas, bet tikai daži raudzētā biezpiena veidi satur šīs labvēlīgās baktērijas,” saka Deiviss.
Tauki
Biežāk biezpienam ar samazinātu tauku saturu ir krēmīga konsistence un sviestaina garša, savukārt produkti ar samazinātu tauku saturu ir sausāki un pikantāki. Arī pilnpiena jogurts ir biezāks un bagātīgāks, savukārt jogurts ar vienu vai diviem procentiem tauku var būt šķidrāks, ar skābu garšu un krītainu garšu mutē, jo trūkst tauku.
Labākā izvēle
Mock apgalvo, ka visnoderīgākā izvēle ir atkarīga no individuālajām vajadzībām un mērķiem.
“Kopumā vienkāršs beztauku jogurts vai biezpiens ir veselīga izvēle lielākajai daļai cilvēku. Tomēr cilvēkiem ar lielākām kaloriju un tauku patēriņa vajadzībām, kā arī augsta līmeņa sportistiem ar lielu treniņu apjomu var būt izdevīgi izvēlēties treknāku variantu, lai apmierinātu savas enerģijas vajadzības,” viņa saka.
Deivisa saka, ka uzturā ir vieta gan biezpienam, gan jogurtam.
“Pat ja biezpiens nav tik barojošs kā grieķu jogurts, tas tomēr ir ērts un sātīgs olbaltumvielu avots,” viņa saka.
Iepriekš uztura speciālisti ir atklājuši, kas ir veselīgāks sirdij – olas vai biezpiens.

