Gan sardīnes, gan tuncis ir bagāti ar olbaltumvielām un omega-3 taukskābēm, lai gan to daudzums atšķiras.
Gan tuncis, gan sardīnes ir ļoti veselīgas / foto depositphotos.com
Sardīnes un tunci ieteicams lietot uzturā, jo tās ir augstas kvalitātes olbaltumvielu un sirdij veselīgo omega-3 taukskābju avots.
Uzturvērtības dati
Kā norāda uztura speciāliste Carina Tolentino, 100 gramu sardīņu konservu porcijā, salīdzinot ar tādu pašu porciju eļļā konservēta tunča, ir:
Sardīnes / tuncis
- kalorijas: 208 / 198;
- olbaltumvielas: 24,6 g / 29,1 g;
- kopējais tauku saturs: 11,4 g / 8,2 g;
- omega-3: 982 mg / 128 mg.
Kā rakstīts Verywellhealth, bagātīgākās omega-3 taukskābes ir sardīnēs. Lai gan tuncis tiek uzskatīts par labu omega-3 taukskābju avotu (128 mg vienā porcijā), sardīnes satur ievērojami vairāk omega-3 līdzvērtīgā porcijā: 982 mg.
Omega-3 taukskābes ir viens no galvenajiem sirds un smadzeņu veselībai labvēlīgajiem lipīdiem, kas atrodami šajās zivīs. Daudzos veselības ieteikumos uzsvērta omega-3 taukskābju nozīme sirds un asinsvadu un nervu sistēmas veselībai. Ieguvumi var būt šādi:
- lipīdu profila uzlabošanās;
- aritmijas (sirds ritma traucējumu) riska samazināšana;
- potenciāla aizsardzība pret iekaisumiem, sirds un asinsvadu un neiroloģiskām slimībām.
Vairāk olbaltumvielām bagātu tunzivju. Kopumā abas zivis satur nepieciešamās olbaltumvielu devas, bet tuncis pārspēj sardīnes ar aptuveni 4,5 gramiem papildu olbaltumvielu porcijā.
Olbaltumvielas ir nepieciešamas praktiski visiem organismā notiekošajiem procesiem. Lielākā daļa zivju, tostarp sardīnes un tuncis, tiek uzskatītas par augstas kvalitātes olbaltumvielu avotiem, jo tās satur pilnvērtīgas olbaltumvielas. Pilnvērtīgas olbaltumvielas satur visas 9 aminoskābes, kuras organisms pats nevar saražot.
Vairāk ziņu par laba uztura priekšrocībām
Zinātnieki nesen ir atklājuši vēl vienu diētu, kas varētu būt ilgas un veselīgas dzīves noslēpums. Viņi norādīja, ka saikni starp to, kas tiek likts uz šķīvja, un cilvēku mūža ilgumu kļūst grūti ignorēt.

