Konservi ir ērti, un, ja tos pareizi izvēlaties, tie var būt arī veselīgi.
Konservi, tāpat kā svaiga pārtika, var būt noderīgi / foto depositphotos.com
Konservi ir ērti, pieejami un var būt tikpat uzturvielām bagāti kā svaigi produkti, tāpēc ir vērts tos krāt krājumos. Par to raksta Verywellhealth.
Uztura speciāliste Džeimija Džonsone piekrīt, ka cilvēki, kuri regulāri lieto konservētus pārtikas produktus, kopumā var iegūt vairāk uzturvielu un attīstīt veselīgākus ēšanas paradumus. Paturot to prātā, izdevums ir nosaucis 6 konservu veidus, kurus ir vērts glabāt savā pieliekamajā.
1. Konservētas pupiņas
Ar konservētām pupiņām, kas ir pa rokai, ir viegli iekļaut šo uzturvielām bagāto pārtiku savā uzturā. Tās var veicināt sirds veselību, gremošanu un svara kontroli. Saskaņā ar ASV Lauksaimniecības departamenta datiem konservētās pupiņas ir bagātas ar olbaltumvielām, dzelzi, šķiedrvielām, magniju, kāliju, cinku un folātiem.
Lasiet arī:
Tomēr ir vērts atcerēties, ka tā var saturēt daudz nātrija, tāpēc pirms lietošanas ir ieteicams izskalot šķidrumu no konservu kārbas un izskalot tās saturu vai izvēlēties konservu kārbu ar zemu nātrija saturu.
2. Konservēti tomāti
Tomāti satur spēcīgu antioksidantu likopēnu. Pētījums, kas publicēts 2022. gadā MDPI, liecina, ka tā iedarbība var pastiprināties konservēšanas procesā.
Pēc zinātnieku domām, likopēns veicina sirds veselību, mazina aizcietējumu simptomus un samazina 2. tipa diabēta risku. Turklāt konservēti tomāti satur arī citas būtiskas uzturvielas: C vitamīnu, kāliju, magniju.
3. Konservēti ķirbji
Konservēts ķirbis ir mazkaloriju un bagāts ar A vitamīnu un citām galvenajām uzturvielām. Tikai viena tasīte konservu satur 7 gramus (g) šķiedrvielu un vairāk nekā 200 % A vitamīna dienas vērtības.
Turklāt konservēts ķirbis satur ievērojamu daudzumu magnija, dzelzs, kālija, C un E vitamīnu. Uztura speciālisti iesaka izvēlēties konservētus bez pievienotā cukura vai nātrija.
4. Tunzivju konservi
Tunča konservos ir daudz liesu olbaltumvielu un omega-3 skābju, kurām piemīt pretiekaisuma īpašības, kas ir ļoti svarīgas sirds veselībai. Šīs zivis satur arī kalciju, D vitamīnu, selēnu un dzelzi.
Veselības ziņā apzinīgiem cilvēkiem eksperti iesaka izvēlēties tunzivju konservus bez eļļas, lai izvairītos no pārmērīga kaloriju un tauku daudzuma, un izvēlēties tunzivis ar zemu nātrija saturu vai bez pievienotās sāls.
Grūtniecēm vai sievietēm, kas baro bērnu ar krūti, pirms tunča lietošanas būtu jākonsultējas ar ārstu, lai noteiktu, cik liels daudzums zivs ir drošs. Galu galā ir zināms, ka tunzivs sastāvā ir dzīvsudrabs.
5. Konservētas zaļās pupiņas
Šajos konservētajos dārzeņos ir maz ogļhidrātu un kaloriju, taču tie ir bagāti ar uzturvielām. Vienā tasītē konservēta produkta ir gandrīz 4 g šķiedrvielu un vairāk nekā 2 g olbaltumvielu. Tā satur arī C, B un A vitamīnus. Lai gan, kā liecina 2024. gadā žurnāla Frontiers Media SA lappusēs publicētais pētījums, daļa zaļās pupiņas uzturvērtības tiek zaudēta konservēšanas procesā.
6. Ananāsu konservi
Ja nav pieejami svaigi ananasi, piemērota alternatīva var būt konservēti ananasi. No tasītes produkta jūs iegūsiet gandrīz 20 % no C vitamīna dienas devas, kas pozitīvi ietekmē imūnsistēmas darbību, dzelzs uzsūkšanos, brūču dzīšanu un vielmaiņu.
Izvēlieties konservētus ananāsus (un citus augļus) ūdenī vai savā sulā, nevis sīrupā ar augstu pievienotā cukura vai mākslīgo saldinātāju saturu. Tā kā ananāsiem ir augstāks glikēmiskais indekss (tas nozīmē, ka tie var ātri paaugstināt cukura līmeni asinīs), apsveriet iespēju tos kombinēt ar pārtiku, kas satur daudz olbaltumvielu: jogurtu, pienu.
Agrāk My rakstīja par 13 noderīgākajiem zivju konserviem, kurus ir vērts iegādāties krājumos. Tika norādīts, ka šie produkti satur augstas kvalitātes olbaltumvielas, omega-3 taukskābes, kā arī būtiskus vitamīnus un minerālvielas. Par visnoderīgākajām tiek uzskatītas sardīnes, siļķes, lasis, menca, skumbrija u. c.

