5 pārtikas produkti, kurus vajadzētu aizmirst pēc 50 gadu vecuma: jūsu ķermenis jums par to pateiksies

Vai vismaz samaziniet to patēriņu, lai nepasliktinātu savu veselību.

No dažiem produktiem labāk atteikties / foto depositphotos.com

Prioritātes piešķiršana veselībai ir svarīga jebkurā vecumā, bet, ja veselīgus ieradumus esat ilgi atliekējuši “uz vēlāku laiku”, tad 50 gadu vecuma sasniegšana var būt tieši tas signāls, kad ir vērts sākt ilgtspējīgas pārmaiņas. Pat ja jūs nejūtaties daudz citādāk nekā četrdesmitgadnieks, jūsu ķermenī parasti sāk notikt smalkas pārmaiņas.

Līdz ar fiziskajām novecošanās pazīmēm, piemēram, sirmiem matiem vai jaunām grumbām, mainās arī vajadzības pēc uzturvielām, tāpēc sabalansēts uzturs ir svarīgāks nekā jebkad agrāk, raksta EatingWell.

“Pārtikas produkti, kas ASV visbiežāk tiek saistīti ar veselīgu novecošanu, ir augļi, dārzeņi, pilngraudu produkti, nepiesātinātie tauki, rieksti, pākšaugi un piena produkti ar zemu tauku saturu,” norāda uztura speciāliste Maggie Moon.

Lai gan pēc 50 gadu vecuma nav pilnībā jāatsakās no kādiem pārtikas produktiem, dažus no tiem ir vērts iekļaut uzturā retāk, lai justos labāk un saglabātu veselību. Uztura speciālisti norāda, ka piecus pārtikas produktus labāk atstāt īpašiem gadījumiem.

Fritēti ēdieni

Lai gan sirmi mati ir pamanāmāki nekā pārmaiņas sirdī, novecošanās būtiski ietekmē arī sirds un asinsvadu sistēmu. Nereti 50 gadu vecumā ir riska faktori – paaugstināts asinsspiediens vai pakāpenisks svara pieaugums -, kas palielina sirds slimību iespējamību.

Lai saglabātu sirds veselību, uztura speciālisti iesaka ierobežot ceptus ēdienus: tajos ir daudz kaloriju, “slikto” tauku un savienojumu, kas palielina iekaisumu. “Regulāra cepta ēdiena lietošana paaugstina holesterīna līmeni, palielina iekaisumu un palielina sirds slimību risku. Jo vairāk cepta ēdiena mēs lietojam uzturā, jo lielāka ir iespējamība, ka mūs skars insults un sirds mazspēja,” skaidro Mūns.

Jums nav pilnībā jāatsakās no cepta ēdiena – ļaujiet tam būt retam kārumam.

Saldie dzērieni

Saldinātie dzērieni ir galvenais pievienotā cukura avots amerikāņu uzturā, un gandrīz divas trešdaļas pieaugušo katru dienu izdzer vismaz vienu šādu dzērienu.

Reizēm dzeramā limonāde nav problēma. Taču regulārs patēriņš palielina sirds un asinsvadu slimību, diabēta un citu hronisku saslimšanu risku.

Nesenie pētījumi arī liecina, ka pārmērīgs cukura daudzums palielina demences risku. Vienā pētījumā cilvēkiem, kuri lietoja visvairāk cukura, demences risks bija par 43 % lielāks nekā tiem, kuri lietoja vismazāk cukura.

Labākais veids, kā samazināt cukura patēriņu, ir atteikties no saldinātiem dzērieniem.

Sāļi pārtikas produkti

Sāls ir vēl viens faktors, kas var ietekmēt jūsu sirdi, jo īpaši, ja to lietojat gadiem ilgi. Un pretēji izplatītajam uzskatam, sāls spainīša nolikšana malā nav visefektīvākais risinājums. Galvenie sāls avoti ir īpaši apstrādāti pārtikas produkti: zupas konservu kārbās, desas, čipsi, mērces, mērces.

“Sāļo pārtiku ir svarīgi samazināt, jo augsts asinsspiediens pusmūžā ir saistīts ar kognitīvo spēju pasliktināšanos un demences risku vēlākā dzīves posmā,” uzsver Mēness.

Pieaugušajiem ir ieteicams dienā uzņemt ne vairāk kā 2300 mg nātrija, taču lielākā daļa šo normu pārsniedz par vairāk nekā 1000 mg. Tāpēc tagad ir īstais laiks ieskatīties marķējumā. Pārtikas produkti, kuros nātrija daudzums ir mazāks par 5 % no dienas normas, tiek uzskatīti par tādiem, kuros ir maz sāls, bet 20 % vai vairāk – par tādiem, kuros ir daudz sāls.

Baltmaize un citi rafinēti konditorejas izstrādājumi

Sviestmaize ir ātra, ērta un pazīstama. Taču maize ietekmē novecošanu daudz vairāk, nekā šķiet.

“Lielākajā daļā iepakotu maizes izstrādājumu ir daudz rafinētu ogļhidrātu un maz šķiedrvielu, tāpēc tie izraisa cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs,” saka uztura speciāliste Anne Denahy. Šādas svārstības laika gaitā palielina insulīna rezistences risku, kas ir saistīts ar smadzeņu darbības pasliktināšanos un kognitīvo funkciju traucējumiem. Risinājums ir vienkāršs: izvēlieties pilngraudu maizi ar vismaz 4 gramiem šķiedrvielu vienā šķēlītē.

Pilngraudu maize tiek sagremota ilgāk, nodrošinot ilgstošu enerģiju. Lai panāktu lielāku efektu, pievienojiet sviestmaizēm dārzeņus.

Alkohols

Protams, 50. dzimšanas dienā esat pelnījis glāzi. Taču jūs varat pamanīt, ka alkohols darbojas citādi nekā agrāk.

“Ar vecumu organisms sliktāk metabolizē alkoholu, tāpēc tā iedarbība ir spēcīgāka un ilgāka,” skaidro Denahy. Viens pētījums liecina, ka pat viens dzēriens dienā ir saistīts ar smadzeņu pelēkās vielas apjoma samazināšanos, kas var veicināt kognitīvo spēju pasliktināšanos.

Alkohola pārpalikums arī pasliktina kalcija uzsūkšanos, kas ir īpaši bīstami vecumā virs 50 gadiem, kad pieaug osteopēnijas un osteoporozes risks. Turklāt alkoholiskie dzērieni palielina kaloriju daudzumu uzturā, kas veicina svara pieaugumu.

“Daudzas sievietes pēc menopauzes, kuras nespēj atbrīvoties no vēdera taukiem, ir patīkami pārsteigtas par to, cik daudz vieglāk ir zaudēt svaru, atmetot vakara glāzi vīna,” piebilst Denahy.

Uz ko likt likmes pēc 50

Šeit uzskaitīti veselīgi ieradumi, kas šajā vecumā ir īpaši svarīgi:

  • Ēd “varavīksni”. Dažādi augļi un dārzeņi palīdz cīnīties pret iekaisumu, kas ir galvenais sirds slimību un demences izraisītājs.
  • Dodiet priekšroku liesām olbaltumvielām. Tie saglabā muskuļu masu un uztur kaulu veselību.Yesh
  • tiem vairāk pākšaugu. Tās uzlabo zarnu mikrobiomu – vienu no galvenajiem veselīgas novecošanās faktoriem.
  • Uzkodas ar riekstiem. Rieksti ir ērts veselīgo tauku, šķiedrvielu un antioksidantu avots. Pētījumi liecina, ka regulāra valriekstu lietošana uzturā ir saistīta ar labāku veselības stāvokli vecumdienās.

Agrāk My ziņoja, cik bieži var lietot melatonīnu.

Jūs varētu arī interesēt ziņas:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un dzīves triki ikdienai