Mēs jums pastāstīsim, kas pagatavo kafiju ar sāli un kurās valstīs šo dzērienu dzer.
Kafiju var pagatavot dažādos veidos / foto freepik.com
Kafija jau izsenis ir neatņemama daudzu kultūru sastāvdaļa. Atkarībā no valsts atšķiras tās pagatavošanas veids, kā arī tas, kā un ar ko cilvēki to dzer.
Šodien mēs jums pastāstīsim, kurās valstīs kafiju dzer ar sāli un kāpēc viņi to dara.
Kafija ar sāli – ieguvumi un tradīcijas
Sāksim ar to, ka, pretēji maldīgam priekšstatam, šāds dzēriens būs ar ļoti maigu un izteiktāku garšu, nevis tikai ar sāļām notīm. Garšvielas ne tikai mīkstinās ūdeni. Tā noņems kafijas rūgtumu un līdzsvaros skābumu. Pateicoties nātrija joniem, kafija iegūs prātā krāšņu smaržu, jo tie pastiprinās garšu.
Tie, kam nepatīk rūgtums šajā dzērienā, bet arī nevēlas pievienot cukuru, var izmantot šo garšvielu, jo tā darbosies līdzīgi, bet ļaus nepārsniegt dienas kaloriju normu.
Ir arī citi iemesli, kāpēc dzert kafiju ar sāli. Karstās zemēs, kur cilvēki daudz svīst, šī garšviela palīdz atjaunot sāls līdzsvaru organismā, kas ir ļoti svarīgi veselības saglabāšanai.
Turcijā ar šo dzērienu ir saistīta interesanta tradīcija. Meitene var pasniegt savam līgavainim ļoti sāļu kafiju, lai parādītu, ka viņš viņai nepatīk. Tas ir delikāts veids, kā atteikties no simpātijām, pat neko neizsakot.
Kad esam noskaidrojuši, kāpēc dažādās valstīs kafijai pievieno sāli, aplūkosim dažas receptes, kā šādu dzērienu atkārtot mājās.
Vispirms ir vērts atzīmēt, ka kafijai jābūt ļoti smalki samaltai. Pretējā gadījumā garšvielas neuzrādīs tādu efektivitāti, kāda ir vēlama. Jāņem vērā, ka šķīstošā kafija ar sāli ir variants retam cienītājam, un tradicionāli šim dzērienam tiek ņemtas kvalitatīvas pupiņas.
Kafija ar sāli – klasiskā recepte
Šo variantu var uzskatīt par pamata. Ar to vajadzētu sākt, ja nekad neesat mēģinājis šādu dzērienu. Tam mēs ņemam:
- 150-180 mililitru ūdens;
- 1,5 tējkarotes maltas kafijas;
- šķipsniņa sāls;
- cukuru pēc garšas.
Ievietojiet garšvielas un kafiju jesuvrā, ielejiet ūdeni un uzkarsējiet uz lēnas uguns. Kad putas sāk pacelties, noņemiet no uguns, lai tās nosēstos, un atkal uzkarsējiet. Pēc tam pārlej glāzē un izbaudi dzērienu.
Ja vēlaties pagatavot kafiju ar sāli un pienu, un arī šāda iespēja pastāv, tad ūdens daudzums jāsamazina līdz 100 mililitriem, bet starpība jāaplej ar pienu. Atsevišķi to uzsildām, saputojam līdz putām, ja ir vēlēšanās, un ielejam gatavajā dzērienā.
Kafija ar sāli un pipariem
Šis ir ļoti neparasts variants, kas noteikti atradīs savus cienītājus. Garšvielas piešķirs pikantumu un bagātinās garšu. Pagatavošanai ņemiet:
- 15-100 mililitrus filtrēta ūdens;
- tējkarote maltas kafijas;
- šķipsniņa sāls;
- šķipsniņa piparu.
Ielejiet garšvielas, kafiju un ūdeni džesvrā. Uzkarsē uz plīts, līdz parādās smaržīgas putas, noņem no uguns uz 1-2 minūtēm un atgriež atpakaļ. Kad dzēriens atkal sāks vārīties, to var pārliet glāzē.
Ja esam sapratuši, kāpēc kafijai pievienot sāli, kā tad ar pipariem? Tie piešķir pikantu asumu un vieglu karstumu, īpaši melnie vai kajēnas pipari. Lai piešķirtu maksimālu aromātu un garšu, garšvielai jābūt svaigi maltai.
Vienlaikus jāatzīmē, ka dažās Āzijas valstīs kafijai kopā ar pipariem pievieno arī krustnagliņas un kardamonu. Pēc garšas šāds dzēriens attāli atgādina pikanto masala tēju, kas ir tradicionāls indiešu dzēriens.

