Zinātnieku pētījums ir parādījis apelsīnu sulas neparastās priekšrocības cilvēkiem ar dažādu ķermeņa uzbūvi.
Pētījums ilga 60 dienas, un rezultāti pārsteidza zinātniekus / foto: pixabay.com
Mēs bieži dzirdam, ka sabalansēts uzturs ir veselīgas dzīves atslēga. Starp veselīgiem dzērieniem apelsīnu sula izceļas kā klasisks variants – gan popularitātes, gan potenciālo ieguvumu ziņā, raksta Eating Well.
Pētījumā konstatēts, ka apelsīnu sula ir galvenais labvēlīgo savienojumu avots, ko sauc par flavonoīdiem, jo īpaši hesperidīna. Tie ir pazīstami ar savām antioksidatīvajām un pretiekaisuma īpašībām.
Zinātnieki nolēma noteikt, vai regulāra apelsīnu sulas lietošana var veicināt sirds veselību un metabolismu. Pētījuma ietvaros viņi izpētīja molekulārās izmaiņas, kas notiek mūsu organismā, ja mēs ikdienā dzeram apelsīnu sulu.
Rezultāti, kas publicēti žurnālā Molecular Nutrition and Food Research, sniedz interesantu ieskatu par to, kā šis vienkāršais dzēriens var spēcīgi ietekmēt mūsu gēnus un vispārējo veselību.
Kā tika veikts pētījums?
Detalizētai analīzei pētnieki izvēlējās 20 veselus pieaugušos, konkrēti 10 vīriešus un sievietes vecumā no 21 līdz 36 gadiem. Dalībniekiem nebija hronisku slimību, viņi nesmēķēja, nebija grūtniecības stāvoklī un nelietoja medikamentus vai uztura bagātinātājus, kas varētu ietekmēt pētījuma rezultātus.
Trīs dienas pirms pētījuma dalībnieki izvairījās no citrusaugļiem un to atvasinājumiem, kā arī citiem flavonoīdiem bagātiem pārtikas produktiem, piemēram, zemenēm, kafijas, šokolādes un tējas.
Pētījuma ietvaros katrs dalībnieks 60 dienas katru dienu patērēja 500 ml pasterizētas 100% apelsīnu sulas, kas bija sadalīta divās porcijās. Viena sulas porcija bija jāizdzer no rīta, bet otra – pēcpusdienā.
Pētījuma sākumā (0. dienā) un beigās (60. dienā) tika ņemti asins paraugi un mērīts asinsspiediens un citi ķermeņa parametri.
Pētījuma pamatā bija transkriptoma analīze, kas ir sarežģīta metode, ar kuras palīdzību var izpētīt, kā mūsu gēni “ieslēdzas” un “izslēdzas”. Salīdzinot rezultātus pētījuma sākumā un beigās, zinātnieki varēja precīzi noteikt, kas mainījās pēc divu mēnešu apelsīnu sulas lietošanas.
Pētījuma rezultāti
Analīze parādīja, ka pēc 100% apelsīnu sulas dzeršanas pētījuma laikā kopumā mainījās 3790 gēni. Proti, 2487 gēni tika nomākti, t. i., to aktivitāte samazinājās, bet 1303 tika aktivizēti, t. i., to aktivitāte palielinājās.
Lielākā sistemātiskā pārskatā un metaanalīzē, kas publicēta žurnālā Critical Reviews in Food Science and Nutrition, konstatēts, ka, izdzerot vismaz 500 ml apelsīnu sulas dienā, uzlabojas cukura, holesterīna un iekaisuma marķieru līmenis asinīs.
Kādas ir apelsīnu sulas priekšrocības?
Apelsīnu sula ir flavonoīdu, piemēram, hesperidīna, avots, kam piemīt spēcīgas antioksidantu un pretiekaisuma īpašības. Ja ieradīsi katru dienu izdzert glāzi šīs sulas, tad šis dzēriens var palīdzēt pazemināt asinsspiedienu, mazināt iekaisumu un pat uzlabot tauku pārstrādi organismā.
Publikācijā norādīts, ka tie ir galvenie faktori, kas samazina tādu slimību risku kā sirds slimības, diabēts un aptaukošanās.
Tajā pašā laikā, ja cilvēkam jākontrolē cukura līmenis asinīs, ir svarīgi sekot līdzi porciju lielumam, jo apelsīnu sula satur dabīgos cukurus, kas var ietekmēt glikozes līmeni, ja to lieto pārmērīgi daudz.
Zinātnieki ir nonākuši pie pārsteidzoša secinājuma, ka apelsīnu sula var dažādi ietekmēt cilvēkus atkarībā no viņu ķermeņa uzbūves. Tātad, ja tev ir liekais svars, sula var palīdzēt organismam efektīvāk šķelt taukus. Ja cilvēks ir slaids, tad viņam var būt spēcīgs pretiekaisuma efekts.
Kādus augļus un ogas iesaka lietot uzturzinātāji
Agrāk My ziņoja, ka uztura speciāliste no Japānas Mičiko Tomioka (Michiko Tomioka) dalījās ar to, kādus 5 augļus viņa iesaka vienmēr turēt pa rokai, lai nodrošinātu stipru imunitāti.
Mēs arī rakstījām, ka dzērvenes ir bagātas ar antioksidantiem un šķiedrvielām, un tām ir daudz potenciāli labvēlīgu ietekmi uz veselību. Šīs mazās, skābās ogas var palīdzēt vairāku veselības problēmu gadījumā.

