Taukainas zivis ir visvienkāršākais veids, kā iegūt omega-3 taukskābes, taču ir arī lieliski augu izcelsmes avoti.
Uztura speciālists pastāstīja, cik reizes nedēļā jāēd zivis / kolāža My, foto depositphotos.com, REUTERS
Taukainās zivis ir labs omega-3 taukskābju avots, taču tas nenozīmē, ka jūras veltes jāēd katru dienu.
Uztura speciāliste Grace Deroshu atbildēja uz jautājumu, cik bieži vajadzētu ēst zivis, lai saņemtu organismam nepieciešamās omega-3 taukskābes, raksta Verywellhealth. Eksperte paskaidroja, ka omega-3 taukskābes ir svarīgas, jo cilvēka organisms pats tās neražo.
Omega-3 taukskābes palīdz mazināt iekaisumu, pazemina triglicerīdu līmeni un uztur veselīgu asinsspiedienu, saglabājot artēriju elastību. Omega-3 taukskābes baro sirdi, palīdzot novērst tādas slimības kā aterosklerozi un sirds un asinsvadu slimības.
Omega-3 taukskābes visvienkāršāk var iegūt no treknajām zivīm, taču ir arī lieliski augu izcelsmes avoti, piemēram, maltas linu sēklas, sojas pupiņas, čia sēklas un valrieksti.
Lasiet arī:
Amerikas Sirds slimību asociācija (American Heart Association) iesaka nedēļā uzņemt aptuveni divas 100 g eļļainu zivju porcijas. Tas nodrošina pastāvīgu neaizvietojamo omega-3 taukskābju avotu, kurām ir būtiska nozīme sirds, smadzeņu un acu veselībā.
Kādas zivis satur daudz omega-3 taukskābju: lasis, skumbrija, anšovi, sardīnes un siļķes.
“Ja jums patīk lasis, vēlaties to ēst un ēdat to divas reizes nedēļā, es ieteiktu to darīt arī turpmāk,” teica uztura speciāliste.
Ko darīt, ja jums nepatīk zivis?
Zivju lietošana uzturā nodrošina ne tikai omega-3 taukskābes, bet arī augstas kvalitātes olbaltumvielas, D vitamīnu, selēnu un citas veselīgas uzturvielas, ko uztura bagātinātāji nekad nevar pilnībā atkārtot.
Tomēr omega-3 uztura bagātinātāji, piemēram, zivju eļļa, krila eļļa vai aļģu eļļa vegāniem, var būt noderīgi tiem, kas neēd zivis. Meklējiet vismaz 500 līdz 1000 miligramus omega-3 taukskābju vienā porcijā, kas var būt viena vai divas tabletes.
Citas veselīgas ēšanas ziņas
Iepriekš tika minēti 7 pārtikas produkti, kas jāēd, lai būtu gaišs prāts un modrs. Kā norāda uztura speciālisti, šie pārtikas produkti satur keratīnu, kas ir galvenais enerģijas ražošanā un prāta darbības uzlabošanā.

