Ja banāni ātri bojājas vai kļūst melni, tas norāda uz nepareiziem uzglabāšanas apstākļiem.
Kopēta saite
Kā uzglabāt banānus, lai tie nekļūtu melni / Kolāža: My, foto: depositphotos.com, ekrānšāviņš
Jūs uzzināsiet:
- Kāpēc banāni kļūst melni
- Kā pareizi uzglabāt banānus, lai tie nekļūtu melni?
Banāni ir viens no iecienītākajiem augļiem, bet arī viens no kaprīzākajiem. Tie burtiski pa nakti var kļūt pilnīgi nogatavojušies, mīkstāki un brūni. Mys jums pastāstīs, kā ilgstoši uzglabāt banānus un pasargāt tos no melnēšanas.
Blogere Amy Cross dalījās ar unikālu metodi, kas ļauj uzglabāt šķēlēs sagrieztus banānus svaigus līdz pat 26 dienām bez melnēšanas un bojāšanās. Par to raksta Express.
Kāpēc banāni kļūst melni
Kad banāns nogatavojas, mizas šūnas sāk izdalīt etilēnu – gāzi, kas darbojas kā signāls, lai paātrinātu nogatavošanos. Tā noārda pigmentus, un miziņa zaudē savu spilgti dzelteno krāsu. Šis process pastiprinās siltumā un lielā mitrumā, jo tad etilēns darbojas aktīvāk. Banāni ir īpaši jutīgi pret šo mehānismu, tāpēc pat zaļgani augļi dažu dienu laikā var kļūt melni. Patiesībā melns kļūst nevis mīkstums, bet gan apvalks, kas reaģē uz ķīmiskajām izmaiņām augļa iekšienē.
Kā uzglabāt banānus, lai tie nekļūtu melni?
Lai palēninātu nogatavošanās procesu, parasti ieteicams augļa kātiņu ietīt pārtikas plēvē, folijā vai mitrā dvielī. Tomēr blogere Amy Cross dalījās ar unikālu banānu uzglabāšanas metodi. Viņa sagrieza tos šķēlītēs, atstājot miziņu, un ievietoja stikla burkā, ko glabāja ledusskapī.
Pēc 26 dienām viņa demonstrēja rezultātus – banānu šķēles palika svaigas, un miza saglabājās dzeltena, nemainot krāsu.
“Šos banānus es nopirku 13. martā, sagriezu trīs gabaliņos un ieliku burkā, tātad tie ir 26 dienas veci,” pastāstīja Emija.
Pēc viņas teiktā, galvenais mērķis bija noskaidrot, vai sagriezts banāns var saglabāties svaigs vismaz 12 stundas. Taču rezultāts pārspēja cerības, gabaliņi palika dzelteni un svaigi pat pēc gandrīz mēneša.
Kā pareizi uzglabāt banānus ledusskapī
Ja nevēlaties banānus sagriezt, iesakām tos uzglabāt vēsā, no gaismas pasargātā vietā. Tie jāuzglabā aptuveni 12 grādu temperatūrā. Ja augļi ir pārāk silti, tie nogatavojas daudz ātrāk. Tāpēc silta virtuve nav labākā vieta, kur tos uzglabāt. Ideāla ir telpa bez tiešiem saules stariem un ar vāju apgaismojumu.
Tomēr ir vēl viens vienkāršs triks, kā uzglabāt nomizotus banānus. Pēc sagriešanas šķēlēs tie ātri kļūst tumši gaisā, taču no tā var viegli izvairīties. Vienkārši apšļakstiet šķēlītes ar citrona vai ananāsu sulu, un tās paliks svaigas un pievilcīgas. Šī metode īpaši labi noder augļu salātos, kur ir svarīgi saglabāt pievilcīgu sastāvdaļu izskatu.
Noskatieties video par to, kā pareizi uzglabāt banānus mājās:
Lasiet arī:
Par avotu:
. – ir britu ziņu tīmekļa vietne, kas saistīta ar laikrakstu Daily Express, kas ir viens no vecākajiem bulvārpreses laikrakstiem Apvienotajā Karalistē. Vietne pieder mediju uzņēmumam Reach PLC, kam pieder arī citi populāri izdevumi, piemēram, Daily Mirror un Daily Star.
Ja pamanāt kļūdu, lūdzu, izceliet tekstu un nospiediet Ctrl+Enter, lai par to ziņotu redakcijai.

