Lai maize ilgāk saglabātos svaiga, ir svarīgi to pareizi uzglabāt.
Ārsts ieteica, ko darīt, lai novērstu maizes novecošanos / kolāža My, foto depositphotos.com
Daudziem ir bijusi nepatīkama pieredze ar maizi, kad tikko nopirkts produkts ātri vien pārklājas ar sēnīti. Šādā situācijā rodas kārdinājums nogriezt sapelējušo gabaliņu un apēst pārējo, jo ir žēl izmest visu maizīti. Taču to nevajadzētu darīt.
Par maizes izstrādājumu uzglabāšanas noteikumiem My redakcijai pastāstīja uztura speciāliste Eugēnija Rozuma. Eksperte paskaidroja, kāpēc maize sapelējis un novecojis, vai šādā gadījumā to var ēst un cik kaitīga tā ir organismam.
Kāpēc maize ātri noveco vai sapelējis
Maize bojājas galvenokārt nepareizu uzglabāšanas apstākļu dēļ. Agrāk maizes izstrādājumi netika glabāti polietilēna maisiņos, bet tagad mēs tos pērkam polietilēna iepakojumā lielveikalā un ļoti bieži atstājam izstrādājumu šajā iepakojumā. Tieši šādas uzglabāšanas dēļ palyanitsa ātrāk saplūst, jo tam tiek radīti labvēlīgi apstākļi:
- Pelējuma attīstībai ir pietiekami daudz mitruma. Tas paliek maisiņā, nevis iztvaiko.
- Produkts satur barības vielas – ogļhidrātus, ar kuriem pelējums “barojas”.
- Baktēriju sporas, kas pēc tam dīgst uz mīklas, ir visur, arī gaisā, tāpēc mēs nevaram pilnībā pasargāt produktu no tām.
Ir vērts pievērst uzmanību tam, ka no šodienas līdz rītdienai maisiņos maize tiek uzglabāta normāli, tas ir, tā nepelēks. Taču, ja maizīte atradīsies saulē vai siltu priekšmetu, piemēram, radiatoru, tuvumā, polietilēnā parādīsies kondensāts, un produkts bojāsies ātrāk.
Eksperts nosauca novecojušu maizi par normālu parādību, jo tā mijiedarbojas ar apkārtējo vidi. Tā vienkārši iztvaiko mitrumu, kas padara to mīkstu. Produkts izžūs ātrāk, ja mēs to vienkārši atstāsim atvērtu uz galda.
Ārsts arī paskaidroja, kāpēc maize papīra maisiņos noveco – jo papīrs uzsūc mitrumu. Ja maizi atstāj šādā iepakojumā, tā ir jānoēd līdz rītdienai, citādi tā izžūs.
Kā uzglabāt maizi, lai tā nekrāsotos un nenovecotu?
Lai maizes izstrādājumi ilgāk saglabātos svaigi, tie jāuzglabā iepakojumā, kas ir vēdināms. Atcerēsimies, kā mēs agrāk glabājām šo produktu: vai nu linu maisiņos, vai ietītu linu drānā. Audums “elpo”, t. i., ir pieejams skābeklis, mīkla netiek “tvaicēta” un netiek radīti apstākļi pelējuma attīstībai.
Tāpēc maize jāuzglabā auduma maisiņos, speciāli šim nolūkam paredzētos dvieļos vai maizes kastes ar gaisa caurumiem vai ietiniet to tīrā lupatiņā. Taču neielieciet tajā pārāk daudz maizes izstrādājumu, citādi tie sabojāsies.
Ja ievērosiet šādus noteikumus, dažu dienu laikā jums būs svaigs produkts. Protams, maizītes nebūs tik gaisīgas kā tikko no krāsns izceptas, taču tās joprojām būs derīgas patēriņam.
Ārsts arī pastāstīja, vai maizi var uzglabāt saldētavā. Ja ir liekas šķēles vai vēlaties gatavot buljonu, tad produktu labāk sasaldēt. Labāk to darīt porcijās – sagriezt šķēlītēs un ievietot hermētiskā maisiņā.
Kas notiks, ja ēdīsiet maizi ar pelējumu?
Ja tas notiek ar veselu cilvēku, visticamāk, ar viņu nekas slikts nenotiks. Taču negatīvas sekas iespējamas mazu bērnu veselībai, jo viņu organismā vēl tikai veidojas detoksikācijas procesi, un cilvēkiem ar novājinātu imunitāti – grūtniecēm, gados vecākiem cilvēkiem.
Pelējums ir sēnīšu paveids. Tajā var būt līdz pat četriem mikroorganismu veidiem un pat vairāk. Cilvēkiem draudus rada nevis pats pelējums, bet gan tā izdalītie toksīni. Daži no tiem negatīvi ietekmē aknas, un daži no tiem palielina vēža risku. Kaitīgās vielas var uzkrāties un iedarboties uz organisma vājajām vietām. Katra cilvēka reakcija uz pelējumu ir individuāla – nav precīzas devas, ko varētu nosaukt par bīstamu, jo dažiem pietiek pat ar sporu ieelpošanu.
Lasiet arī:
Pirmais, kas jādara, ja esat ēdis maizi ar pelējumu, ir jāievēro. simptomi. Bojāta maize var izraisīt sliktu dūšu, caureju, sāpes vēderā, kā arī alerģiskas reakcijas – īpaši ādas izsitumus, aizrīšanos, bronhiālo astmu. Alerģija biežāk rodas, ieelpojot sēnīšu sporas, produktus. Tas nozīmē, ka, ja virtuvē atrodas pelējumains produkts, pat iepakots, cilvēks ar novājinātu organismu var uz to reaģēt.
Ko darīt ar sapelējušu vai novecojušu maizi?
Ja maizīte ir pārklāta ar pelējumu, vienīgais, ko varam darīt, lai tā būtu veselīga, ir to izņemt. izmest. Šādu konditorejas izstrādājumu nav arī laba ideja dot putniem vai mājlopiem, jo tie ir toksiski arī dzīvniekiem.
Ja jūs interesē, vai var ēst maizi ar pelējumuJa jūs izņemat pelējumu saturošo daļu, ārsts aicina to nedarīt. Pat tad, ja nogriezīsiet bojātās vietas, produkts joprojām būs pilnībā inficēts, jo iekšpusē dīgst sēnītes. Neizglābs maizes izstrādājumus arī termiskā apstrāde – lai gan augsta temperatūra nogalina baktērijas, bet neietekmē sporas un toksīnus. Vienīgais, ko varam darīt, ir paņemt savu gribasspēku dūrienā un izmest produktu.
Ja maize ir nedaudz novecojusi, to var sagriezt šķēlītēs un sasaldēt. No tās var arī pagatavot rīvmaizi. Maizes drupatas ilgi uzglabāsies auduma maisiņā.
My redakcija arī atgādina, ka no maizes var pagatavot mājas mēslojumu. Ja jums žēl izmest pelējuma atliekas un jums ir savs dārzeņu dārzs, šis ir labs risinājums.
atsauce:
Eugenia Rozum
Uztura speciālists
Jevgeņija Rozuma ir ārstnieciskā uztura speciāliste ar deviņu gadu pieredzi. Medicīnā viņa strādā jau vairāk nekā trīsdesmit gadus. Viņa uzskata, ka visaptveroša, integrējoša pieeja, izmantojot padziļinātas zināšanas, medicīnisko intuīciju un pieredzi sadarbībā ar pacientu, veicina labus un noturīgus rezultātus.
Viņa ir ieguvusi izglītību Nacionālajā medicīnas universitātē, kas nosaukta akad. A. A. Bogomoļeca Nacionālajā medicīnas universitātē un Ukrainas P. L. Šupika Nacionālajā sabiedrības veselības universitātē. P. L. Šupika.

