Kura veida medus ir visveselīgākais un vai to var sasildīt: biškopja viennozīmīga atbilde

Biškopis mums pastāstīja, vai medu var sildīt un kur tas jāuzglabā.

Biškopis paskaidroja, kurš medus ir visveselīgākais / My kolāža, foto: pexels

Ukraiņi jau kopš bērnības zina, cik noderīgs ir medus. Mēs atceramies, ka neviena slimība neiztika bez karstas medus tējas. Šī produkta priekšrocības ir neapšaubāmas, taču katras šķirnes ietekme uz veselību ir nedaudz atšķirīga.

Biškopis Oleksijs Meļņičenko komentārā aģentūrai My pastāstīja, kādas produkta šķirnes vajadzētu lietot dažādās situācijās, kā to pareizi uzglabāt un vai izplatītais viedoklis par karsēšanas kaitīgumu ir nepareizs.

Kāds medus ir visnoderīgākais

Pēc biškopja domām, produkta sastāvs un īpašības ir atkarīgas no tā, kādus augus bites apputeksnēja. Piemēram, akāciju medū ir visvairāk fruktozes un vismazāk glikozes. Tāpēc to bieži iesaka pat diabēta slimniekiem, jo tas būtiski nepaaugstina cukura līmeni asinīs. Visvairāk glikozes ir rapšu produktā.

Atbilde uz jautājumu, kurš medus ir vislabākais, ir atkarīga no jūsu pieprasījuma. “Piemēram, kā jau minēju, cilvēki ar cukura diabētu, kuri baidās no cukura kāpuma, lieto baltās akācijas produktu. Cilvēki ar vairogdziedzera slimībām – rapšu, jo tas ir pat sava veida zāles pret šīm slimībām. Liepu medus ir zāles pret klepu, tas ir vispiemērotākais akūtu elpceļu vīrusu infekciju simptomu ārstēšanai. No dažādiem augiem – pavisam universāls un vienlaikus unikāls, jo bites vāc nektāru no dažādiem ziediem un attiecīgi tas ir piesātināts ar pilnīgi atšķirīgiem mikroelementiem un noderīgām vielām. Bet, ja cilvēki izvēlas medu savām vajadzībām, tad, protams, labāk izvēlēties vienziedu medu,” saka biškopis.

Monoflorāls ir tāds, kurā vairāk nekā 80 % nektāra nāk no viena auga. Lai apstiprinātu tā sastāvu, tiek veiktas laboratoriskās analīzes. Pieredzējis biškopis var vadīties pēc krāsas, bet precīzu noteikšanu var veikt tikai ar laboratorijas palīdzību.

Kā pareizi uzglabāt medu

Šis produkts pats par sevi ir dabisks konservants. Ir pat vēsturiski piemēri par tā izmantošanu organisko materiālu, tostarp cilvēku mirstīgo atlieku, saglabāšanai. Tomēr, lai maksimāli izmantotu medus priekšrocības un saglabātu to gadsimtiem ilgi, ir nepieciešami noteikti nosacījumi.

Lasiet arī:

“Pirmkārt, ir jāizslēdz saules gaisma. Tāpēc ir vēlams, lai izstrādājums stāvētu tumšā vietā. Vēl viens svarīgs aspekts ir temperatūra. Uzglabāšanai ieteicams, lai telpā būtu līdz 20 °C,” saka Aleksejs.

Ja medus ir sabiezējis, to var viegli mīkstināt, nepārsniedzot pieļaujamās robežas. Tomēr biškopis atzīmē, ka kristalizācijas process ir pavisam dabisks un vislabāk tajā nemaz neiejaukties.

Kāda temperatūra ir kaitīga medum

“Lai nezaudētu derīgās vielas, ir svarīgi nepārsniegt kušanas temperatūru virs 38 °C. Tas ir tāpēc, ka bišu ligzdā medus ievākšanas laikā indekss nepārsniedz 36-38 °. Interesants fakts ir tas, ka siltuma līmenis stropā ir gandrīz vienāds ar cilvēka ķermeņa temperatūru,” atzīmēja biškopis.

Eksperts atbildēja uz populāru jautājumu – vai ir iespējams medu karsēt. Pēc viņa teiktā, ja produkta temperatūra pārsniedz aptuveni 38-40 °C, tajā zūd derīgās vielas. Tāpēc to nav ieteicams karsēt uz ūdens vannas. Mājās labāk to mīkstināt, piemēram, novietojot pie radiatora, lai izvairītos no pārkaršanas.

atsauce:

Aleksejs Meļņičenko

Biškopis

Oleksijs Meļņičenko ir biškopis ar vairāk nekā piecu gadu pieredzi un priesteris. Viņš attīsta savu bišu dravu, kuras daļa darbojas Rokytņanščinā un Taraščanščinā, bet nomadu bišu drava katru gadu vairākkārt pārvietojas pa Kijevas un Čerkasu reģioniem.

Papildus klasiskajam medum Melničenko bišu drava ražo arī krējuma medu pēc autora tehnoloģijas. Produktam pievieno liofilizētas ogas, augļus, riekstus vai šokolādi, saglabājot medus lietderīgās īpašības.

Iespējams, jūs interesēs arī jaunumi:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un dzīves triki ikdienai