Lai izvairītos no veselības apdraudējuma, par dažādu vitamīnu un mikroelementu lietošanu jākonsultējas ar savu ārstu.
D vitamīns nav saderīgs ar dažiem citiem vitamīniem, saka eksperti / foto pixabay.com
Ja lietojat D vitamīnu, lai ārstētu vai novērstu tā trūkumu, ir svarīgi zināt, ka daži uztura bagātinātāji var ietekmēt šīs vielas uzsūkšanos un efektivitāti. Par to raksta Health.
Publikācijā ir minēti 4 uztura bagātinātāji, kurus nevajadzētu kombinēt ar D vitamīnu.
1. Magnijs
Saskaņā ar ScienceDirect publicētajā pētījumā sniegto informāciju magnija pārpalikums var izjaukt kalcija līdzsvaru organismā.
“Ja lietojat magnija, D vitamīna un kalcija uztura bagātinātājus, mēģiniet atlikt magnija un kalcija uzņemšanu uz dažām stundām, lai izvairītos no konkurences par uzsūkšanos,” iesaka Uztura un diētas akadēmijas pārstāve Teresa Džentile.
Lasiet arī:
Viņa arī iesaka apsvērt iespēju papildināt magnija daudzumu ar pārtiku, jo īpaši lietojot vairāk zaļo lapu, riekstu, sēklu, pilngraudu produktu un pupiņu.
2. Kalcijs
MDPI lapās publicētajā pētījumā konstatēts, ka vienlaicīga kalcija un D vitamīna lietošana var labvēlīgi ietekmēt kaulu veselību. Tomēr ļoti lielas kalcija devas var negatīvi ietekmēt D vitamīna un citu uzturvielu metabolismu.
Eksperts norāda: ja jums nepieciešams lietot lielas kalcija devas, intervālu samazināšana starp D vitamīna un kalcija uztura bagātinātāju lietošanu var palīdzēt novērst iespējamo ietekmi uz D vitamīna metabolismu.
3. K vitamīns
Wiley Online Library publicētais pētījums liecina, ka nelīdzsvarotība starp papildu D vitamīna un K vitamīna uzņemšanu var izraisīt pārmērīgu kalcija nogulsnēšanos asinsvadu audos, nevis kaulos. Laika gaitā tas var izraisīt tādas slimības kā aterosklerozi (pakāpenisku artēriju sabiezēšanu vai sacietēšanu), kas savukārt draud izraisīt sirdslēkmi vai insultu.
Lai izvairītos no šīm sekām, jāizvēlas pareizas K2 vitamīna un D vitamīna koncentrācijas. Pirms tos pievienojat savai ikdienai, eksperts iesaka konsultēties ar savu ārstu.
4. A vitamīns
Pārmērīgs A vitamīna daudzums var negatīvi ietekmēt D vitamīna papildu lietošanas priekšrocības.
“Tā kā gan A vitamīns, gan D vitamīns šķīst taukos, tiem ir kopīgi uzsūkšanās ceļi un tie konkurē par vieniem un tiem pašiem receptoriem, kas ietekmē kalcija metabolismu,” skaidroja Džentile.
Pēc viņas domām, jums nevajadzētu atteikties no šiem vitamīniem vai viena no tiem, tikai no pareizā daudzuma – bez pārspīlējumiem. Viņa arī iesaka lietot A vitamīnu dabīgā veidā no burkāniem, saldajiem kartupeļiem, spinātiem, kāpostiem, kas satur beta-karotīnu, kurš pārveidojas par A vitamīnu tikai tad, kad tas ir nepieciešams.
Agrāk My pastāstīja, kādi pārtikas produkti papildinās organismu ar D vitamīnu. Tika norādīts, ka zivis ir bagātas ar šo vitamīnu, jo tās barojas ar fitoplanktonu un zooplanktonu, kas peld tuvu ūdens virsmai un absorbē saules ultravioletos starus, pateicoties kuriem tās uzkrāj D vitamīnu. Starp noderīgākajām zivju sugām eksperti min varavīksnes foreli, makreli, lasi, sardīnes, tunci un reņģi.

