Olīveļļa un avokado eļļa: uztura speciālisti skaidro, kura ir veselīgāka

Abas eļļas ir sirdij veselīgo mononepiesātināto tauku avota eļļa.

Daudzus interesē, kura eļļa ir veselīgāka cilvēka organismam / kolāža My, foto pexels

Jau daudzus gadus olīveļļa ir viena no galvenajām Vidusjūras diētas sastāvdaļām, kas kopā ar liesām olbaltumvielām, augļiem, dārzeņiem, riekstiem un pilngraudu produktiem ir labvēlīga sirdij. Turklāt olīveļļa tiek uzskatīta par tik veselīgu, ka daži cilvēki to patērē vienu pašu, nepievienojot ēdieniem. Tomēr pēdējos gados tirgū ir ienākusi avokado eļļa, tāpēc Prevencija mums pastāstīja, kura no tām ir veselīgāka.

Olīveļļa vs. avokado eļļa: uzturvērtības.

“Abas eļļas ir sirdij veselīgo mononepiesātināto tauku jeb MUFA avokado eļļu avots,” pārliecināta reģistrētā dietoloģe Lauren Manaker.

Pēc viņas teiktā, šādu tauku lietošana ir saistīta ar labāku sirds un asinsvadu veselību, mazāku iekaisumu un labāku holesterīna līmeni.

Savukārt Ņujorkas funkcionālās medicīnas uztura speciāliste Elana Bodnere (Elana Bodner) piebilst, ka abās eļļās ir arī daudz antioksidantu, piemēram, polifenoli, luteīns, beta-karotīns, E un K vitamīni.

“Šīs uzturvielas ir svarīgas acu un ādas veselībai, imūnsistēmas darbībai un asins recēšanai, kā arī tām ir citas veselībai labvēlīgas īpašības,” norādīts materiālā.

Atšķirība starp olīveļļu un avokado eļļu

Eksperti uzskata, ka šīm divām eļļām ir vairākas atšķirības.

“Olīveļļa, īpaši augstākā labuma neapstrādāta olīveļļa, satur polifenolus, spēcīgus antioksidantus ar pretiekaisuma īpašībām, kam piemīt virkne veselībai labvēlīgu iedarbību, sākot no sirds un asinsvadu sistēmas aizsardzības līdz zarnu mikrobioma optimizācijai un kognitīvo funkciju uzlabošanai,” uzsvēra uztura speciāliste onkoloģe Natālija Ledesma.

Turklāt pētījumi pat saista olīveļļas lietošanu ar samazinātu demences risku.

Tajā pašā laikā avokado eļļa satur nedaudz vairāk polinepiesātināto tauku un labāk veicina taukos šķīstošo vitamīnu uzsūkšanos, pārliecināts Bodners.

Tomēr galvenā atšķirība starp abām eļļām varētu būt tā, ka par olīveļļu mēs zinām daudz vairāk, jo pēdējo gadu desmitu laikā par šo produktu ir veikti tūkstošiem pētījumu, savukārt avokado eļļas pētījumi ir jaunāki.

“Līdz šim avokado eļļas izmantošana zinātniskajā literatūrā ir ierobežota, lai gan daudzsološa,” norāda Lesdesma.

Kādā eļļā vislabāk cept ēdienu?

Uztura speciālisti apgalvo, ka olīveļļu vislabprātāk izmanto vārīšanai uz lēnas uguns, cepšanai un vārītu ēdienu, piemēram, makaronu un dārzeņu, apsmidzināšanai.

“Es dodu priekšroku avokado eļļai cepšanai, vistas gaļas un steiku cepšanai, cepšanai vai grilēšanai, kā arī cepšanai,” piebilda Bodners.

Aromāta ziņā abas eļļas ir labas, taču atšķirīgas. Olīveļļai ir izteiktāka, augļu vai piparu garša, savukārt avokado eļļai ir maigāka un neitrālāka, ar vieglu sviesta garšu, kas bieži vien ir priekšrocība, uzsver uztura speciāliste.

Lasiet arī:

Citi produktu padomi

Agrāk kļuva zināms, kāpēc nedrīkst dzert pārāk daudz zaļās tējas. Pēc ekspertu domām, dzerot zaļās tējas ekstrakta piedevas, var rasties kuņģa darbības traucējumi, slikta dūša un aizcietējumi.

Uztura speciālisti skaidroja arī persimonu labvēlīgo ietekmi uz veselību un to, kā tos ēst. Viņi norādīja, ka persimoni ir bagāti ar šķiedrvielām, vitamīniem, minerālvielām un antioksidantiem, tāpēc tie ir ļoti veselīgi.

Jūs varētu arī interesēt ziņas:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un dzīves triki ikdienai