Vairāk kaitējuma nekā labuma: kurus pārtikas produktus eksperti iesaka nemazgāt pirms gatavošanas

Ne visi pārtikas produkti pirms gatavošanas ir jāizskalo, dažos gadījumos tas var būt pat kaitīgi.

Kopēta saite

Kādus pārtikas produktus nevajadzētu mazgāt pirms gatavošanas / Kolāža: My, foto: depositphotos.com

Jūs uzzināsiet:

  • Kādus pārtikas produktus nevajadzētu mazgāt pirms gatavošanas
  • Vai gaļu var mazgāt pirms gatavošanas
  • Kāpēc sēnes nedrīkst mazgāt

Lielākā daļa no mums ir pieraduši rūpīgi mazgāt ēdienu pirms gatavošanas. Tas šķiet loģiski, jo ūdens nomazgā netīrumus, putekļus un pat daļu baktēriju. Tomēr pārtikas drošības eksperti brīdina, ka dažas sastāvdaļas labāk nemazgāt zem krāna.

Iesakām izlasīt mūsu materiālu: Kā “glābt” ledusskapi un pārtiku aptumšošanas laikā: padomi par miljons

Mazgāšana var ne tikai nepalīdzēt, bet arī radīt papildu riskus, piemēram, izplatīt mikrobus virtuvē, pasliktināt produktu konsistenci vai pat samazināt to kvalitāti. Par to raksta Real simple.

My jums pastāstīs par sešiem izplatītākajiem pārtikas produktiem, kurus nevajadzētu mazgāt pirms gatavošanas.

Vistas un tītara gaļa

Ja mazgājat šo veidu gaļu, baktērijas nekur nepazudīs, bet gan aktīvi vairosies. Vides epidemioloģe Vanessa Kofmane norāda, ka, mazgājot jēlu mājputnu gaļu, var izplatīties bīstami patogēni, piemēram, salmonellas un kampilobaktērijas.

Vienīgais drošais veids, kā padarīt gaļu drošu, ir pareiza termiskā apstrāde. Mēs iesakām rūpīgi nomazgāt rokas, nažus, dēlīšus un visas virsmas, kas saskārušās ar jēlu gaļu.

Sarkanā gaļa

Cūkgaļas karbonādes, maltu liellopu gaļu vai cita veida sarkanu gaļu arī nevajadzētu likt zem tekoša ūdens. Mazgāšana neiznīcina baktērijas, bet tikai pārnes tās uz citām virsmām virtuvē.

Mēs iesakām to vienkārši noslaucīt ar vienreizlietojamu papīra dvieli. Tas nodrošinās drošu gatavošanu un palīdzēs iegūt vēlamo tekstūru.

Zivis

Ja zivij nav redzamu piemaisījumu, nav vērts to mazgāt, jo tā būs droša lietošanai uzturā tikai pēc termiskās apstrādes. Tas ir vienīgais veids, kā atbrīvoties no visām baktērijām. Taču tas neattiecas uz jūras veltēm, gliemenes, austeres un ķemmīšgliemenes pirms gatavošanas ir jānomazgā.

Olas

Olu mazgāšana var šķist higiēnas pamatprincips, taču patiesībā tā padara produktu neaizsargātāku. Olas parasti tiek attīrītas un dezinficētas pirms iepakošanas. Šā procesa laikā tiek noņemta dabiskā aizsargplēve, kas padara čaumalu mazāk porainu. Ja olu pēc tam mazgā vēlreiz, tā kļūst baktērijām caurlaidīgāka.

Ja čaumala izskatās netīra, vienkārši noslaukiet to ar sausu papīra dvieli. Mājās gatavotām olām ar neskartu dabisko plēvi netīrumus var viegli noslaucīt ar birstīti, bet nevajadzētu tās skalot zem ūdens.

Sēnes

Sēnes ļoti ātri uzsūc ūdeni, kas negatīvi ietekmē to tekstūru un garšu. Ja sēnes ir slapjas, tās ilgāk ceptas un tām neveidojas apetīti rosinoša zeltaina garoziņa. Mēs iesakām tās viegli noskalot tieši pirms gatavošanas un ātri nosusināt ar papīra dvieli. Pretējā gadījumā produkts zaudēs savu garšu un elastību.

Zaļie dārzeņi no iepriekš mazgātiem iepakojumiem

Salāti, spināti vai rukola, kas tiek pārdoti maisiņos ar norādi “iepriekš mazgāti” vai “gatavi lietošanai pārtikā”, nav atkārtoti jāmazgā. Gluži pretēji, pārmērīga skalošana var izraisīt savstarpēju piesārņojumu. Jūs riskējat pārnest baktērijas no izlietnes, rokām vai griešanas dēlīša uz jau tīriem zaļumiem.

Mēs iesakām no maisiņa izņemt tikai vajadzīgo produktu daudzumu un pārējo uzglabāt tīrā traukā. Tas palīdzēs saglabāt dārzeņus svaigus un drošus.

Lasiet arī:

Par avotu: Real Simple

Real Simple ir amerikāņu ikmēneša žurnāls, ko izdod Dotdash Meredith. Žurnālā tiek publicēti raksti un informācija, kas saistīta ar mājsaimniecību, bērnu aprūpi, ēdiena gatavošanu un emocionālo labsajūtu. Žurnālu raksturo tīrs, kodolīgs izkārtojums un fotogrāfiju stils, raksta Wikipedia.

Ja pamanāt kļūdu, izceliet vajadzīgo tekstu un nospiediet Ctrl+Enter, lai informētu redakciju.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un dzīves triki ikdienai