Ir skaidrs uzvarētājs, un tas var jūs pārsteigt.
Kviešu maize bieži tiek slavēta par tās pilngraudu saturu / foto depositphotos.com
Maize ir daudzu cilvēku pamatēdiens. Katram maizes veidam ir sava uzturvērtība un noderīgas īpašības.
Uztura speciāliste Lorēna Manakere (Lauren Manaker) portālam Prevention pastāstīja, kura maize ir mazāk neveselīga.
Kviešu maize bieži tiek slavēta, jo tajā ir pilngraudu graudi, un tā satur vairāk šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu. No otras puses, baltmaize ir pazīstama ar savu mīksto tekstūru un ilgo derīguma termiņu, taču tā bieži zaudē uzturvielas pārstrādes laikā.
Izvēloties starp baltmaizi un kviešu maizi, veselīgāka ir kviešu maize.
Uzturvielas
Baltmaize tiek ražota no rafinētiem graudiem, kas nozīmē, ka tās apstrādes laikā tiek atdalītas klijas un dīgļi. Rafinēšanas process nodrošina maigāku konsistenci, bet samazina šķiedrvielu un galveno uzturvielu, piemēram, B grupas vitamīnu un dzelzs daudzumu.
Šķiedrvielas
Pilngraudu maize tiek gatavota no miltiem, kuros ir veseli kviešu graudi – klijas, dīgļi un endosperma. Tas nodrošina lielāku šķiedrvielu saturu, kas veicina gremošanu un palīdz ilgāk palikt sātīgam.
Tomēr ir svarīgi ņemt vērā, ka ne visas “kviešu” maizes ir vienādas. Daži kviešu maizes veidi ir izgatavoti no rafinētu un pilngraudu graudu maisījuma.
Saskaņā ar žurnālā “Nutrients” publicētajiem atklājumiem pilngraudu graudu lietošana uzturā var veicināt veselību, piemēram, samazināt dažu vēža veidu risku un atbalstīt sirds veselību.
Baltmaize – ieguvumi veselībai
Lai gan baltmaizei bieži vien ir slikta reputācija, tai tomēr ir sava vieta dažu cilvēku sabalansētā uzturā. Pirmkārt, baltmaize satur mazāk šķiedrvielu, tāpēc tā ir vieglāk sagremojama cilvēkiem ar tādām saslimšanām kā kairinātas zarnas sindroms (IBS) vai pēc kuņģa slimībām.
Turklāt baltmaize bieži ir bagātināta ar tādām uzturvielām kā folijskābe, kas var būt īpaši svarīga grūtniecēm, lai veicinātu augļa attīstību. Tā ir maigāka garša un maigāka tekstūra, tāpēc to var izvēlēties arī bērni vai cilvēki ar diētas ierobežojumiem, kuriem pilngraudu maize ir pārāk blīva vai nesakošļa. Lai gan baltmaize nav tik uzturvielām bagāta kā kviešu maize, tā tomēr var ātri nodrošināt enerģiju.
Tajā pašā laikā daži pierādījumi liecina, ka liela baltmaizes daudzuma lietošana uzturā ir saistīta ar negatīvu ietekmi uz veselību. Piemēram, žurnālā Frontiers in Nutrition publicētie dati liecina par iespējamu saistību starp baltmaizes patēriņu un akūtu koronāro slimību, piemēram, sirdslēkmju vai nestabilas stenokardijas, risku.
Saskaņā ar Amerikas Savienoto Valstu Lauksaimniecības departamenta (USDA) datiem viena baltmaizes šķēle satur:
- 79 kalorijas;
- 1 grams (g) tauku;
- 15 g ogļhidrātu;
- 0,8 g šķiedrvielu;
- 2,7 g olbaltumvielu.
Kviešu maizes priekšrocības
Kviešu maize ir pilngraudu maizes avots, kas veicina gremošanu un palīdz uzturēt stabilu cukura līmeni asinīs, jo tajā ir daudz šķiedrvielu. Šķiedrvielām ir arī svarīga nozīme holesterīna līmeņa pazemināšanā, tāpēc kviešu maize ir noderīga sirdij.
Žurnālā “Preventive Nutrition and Food Science” publicētie dati liecina, ka diabēta slimniekiem, kuri 12 nedēļas katru dienu ēda pilngraudu maizi, tika novērota labāka cukura līmeņa kontrole asinīs, zemāks holesterīna līmenis un veselīgāks tauku profils nekā tiem, kuri to nedarīja. Citi secinājumi, kas publicēti žurnālā Nutrition Journal, liecina, ka pilngraudu maizes lietošana uzturā var būt saistīta ar samazinātu 2. tipa diabēta, dažu vēža veidu un insulta risku.
Papildus šķiedrvielām kviešu maize salīdzinājumā ar baltmaizi satur vairāk uzturvielu, piemēram, magniju, cinku un E vitamīnu. Tās veicina kaulu veselību, imūnsistēmas un ādas veselību.
USDA norāda, ka viena pilngraudu maizes šķēle satur:
- 69 kalorijas;
- 0,9 g tauku;
- 12 g ogļhidrātu;
- 9 g šķiedrvielu;
- 3,6 g olbaltumvielu.
Agrāk My rakstīja, ko darīt, lai maize ilgi uzglabātos.

