Desu produkti satur daudz sāls un citu piedevu.
Regulāra desu lietošana var paaugstināt asinsspiedienu / foto pixabay.com
Desas ir ērts olbaltumvielu avots, jo īpaši cilvēkiem, kuriem ēdiens jāņem līdzi. Svarīgi ir nelietot tās pārmērīgos daudzumos, jo tas var paaugstināt asinsspiedienu.
Very Well Health ir noskaidrojis, kāpēc desu ēšana var paaugstināt asinsspiedienu.
Regulāra desu ēšana var paaugstināt asinsspiedienu divu iemeslu dēļ. Viens ir augsts nātrija (sāls) saturs.
Ohaio štata universitātes Veksnera medicīnas centra uztura speciāliste Laura Demrose skaidro:
Pārstrādātos gaļas produktos, tostarp desās, ir daudz sāls, kas paaugstina asinsspiedienu. Pārtikas produkti ar augstu nātrija saturu var izraisīt ūdens aizturi organismā, kas palielina asins tilpumu un tieši ietekmē asinsspiedienu.
Tie satur arī piedevas, kas var ietekmēt artēriju veselību.
“Daudzu gaļas izstrādājumu sastāvā ir nitrāti vai nitrīti, kas palīdz pagarināt uzglabāšanas laiku un saglabāt svaigumu. Diemžēl tās var arī paaugstināt asinsspiedienu, sašaurinot artērijas,” teica Demrose.
Daudzi pētījumi ir apstiprinājuši, ka pārstrādātā gaļā esošie nitrīti un nitrāti var veicināt paaugstinātu asinsspiedienu.
Cik daudz desas var apēst dienā
Amerikas Sirds asociācija iesaka ne vairāk kā 2300 miligramus dienā, bet lielākajai daļai pieaugušo optimālais daudzums ir ne vairāk kā 1500 miligramu.
“Ja cilvēkam jau ir problēmas ar hipertensiju, nātrija uzņemšanu vajadzētu ierobežot līdz mazāk nekā 2000 miligramiem dienā,” saka Demrose.
Viņa norāda, ka lielā šķiņķa sviestmaizē ir aptuveni 750 miligramu nātrija.
Kura veida desa ir viskaitīgākā
Ja jums jau ir diagnosticēta hipertensija, regulāra delikatešu lietošana var radīt lielāku risku. Tomēr daži desu veidi asinsspiedienam ir drošāki nekā citi.
“Apstrādāta sarkanā gaļa ir sliktāka nekā mājputnu gaļa, un jo lielāks nātrija saturs un apstrādes pakāpe, jo sliktāka,” saka Klīvlendas klīnikas uztura speciāliste Džūlija Zumpano.
Viskaitīgākās desas:
- salami;
- bologna vai bologna;
- šķiņķis;
- pastrami;
- pepperoni.
Ar ko var aizstāt desu
Demrose norādīja, ka ir vairāki veidi, kā mainīt desu patēriņu tā, lai tas nāktu par labu jūsu sirds veselībai:
- Pērciet tītara vai vistas gaļu ar marķējumu “ar samazinātu nātrija saturu” vai “ar zemu nātrija saturu”.
- Pārejiet uz delikatesēm ar norādi “bez nitrītu/nitrātu piedevas”.
- Pērciet nesālītu delikatešu gaļu.
- Izvēlieties plānās šķēlēs sagrieztu delikateses gaļu.
- Pērciet delikateses, kas satur mazāk nekā 350 miligramus nātrija 56 gramu porcijā.
Agrāk My rakstīja, ka dod sirdij ieradumu katru dienu ēst sardīnes.

