Vistas gaļa vai lasis: kas ir veselīgāks veselībai un figūrai

Abi produkti ir bagāti ar olbaltumvielām un citām organismam nepieciešamajām vielām.

Vistas gaļa un lasis ir lieliski veselīgu olbaltumvielu avoti / kolāža My, foto depositphotos.com, pxhere.com

Gan vistas gaļa, gan lasis ir lieliski olbaltumvielu avoti. Taču, lai izvēlētos, kurš produkts jums ir veselīgāks, ir jāzina galvenās atšķirības starp tiem. Verywellhealth par to raksta materiālā, kura saturu pārbaudīja un apstiprināja uztura speciāliste Carina Tolentino.

Tiek norādīts, ka saskaņā ar pētījumu, kas publicēts Wiley Online Library lappusēs, tiem, kas vēlas zaudēt svaru vai veidot muskuļu masu, vistas gaļa, iespējams, ir nedaudz labāks variants nekā lasis.

Ja salīdzina šo vārīto ēdienu 100 gramu porcijas, saskaņā ar ASV Lauksaimniecības departamenta datiem kaloriju un olbaltumvielu sadalījums ir šāds: vistas krūtiņā ir 187 kalorijas un 33 grami olbaltumvielu, bet laša – 206 kalorijas un 22 grami olbaltumvielu.

Savukārt lasis ir slavens ar to, ka satur sirdij veselīgās omega-3 taukskābes. Un, lai gan šī zivs atšķirībā no vistas gaļas ir diezgan trekna, šie tauki ir ļoti noderīgi mērenā daudzumā, liecina MDPI lappusēs publicētais pētījums.

Lasiet arī:

Attiecībā uz vistas stilbiņos un spārniņos esošajiem taukiem rakstā teikts, ka tie lielākoties ir piesātināti un tāpēc mazvērtīgi veselībai.

Lasis ir arī lielisks D vitamīna avots, kas palīdz uzsūkt kalciju, un B12 vitamīna, kas piedalās sarkano asins šūnu veidošanā. Savukārt vistas gaļa ir labākais niacīna (vitamīna B3) avots, kas nepieciešams gremošanai, nervu sistēmas darbībai un tamlīdzīgi.

Rakstā norādīts, ka nav iespējams viennozīmīgi apgalvot, ka laši vai vistas gaļa ir veselīgāka, jo pilnvērtīgam uzturam ir svarīga dažādība. Tāpēc uzturā jābūt abiem produktiem. Lietojot vistas gaļu un lasi, jūs nodrošināsiet savu organismu gan ar augstas kvalitātes liesām olbaltumvielām, gan ar veselīgiem, sirdij nekaitīgiem taukiem.

Runājot par treknajām zivīm, Amerikas Sirds asociācija iesaka patērēt vismaz divas porcijas nedēļā, lai maksimāli palielinātu sirds un asinsvadu sistēmai labvēlīgo ietekmi. Tomēr eksperti brīdina, ka tas nedrīkst būt tikai lasis – tas ir jāmaina ar cita veida zivīm, lai izvairītos no ieteicamo dažu piesārņotāju (piemēram, dzīvsudraba) daudzuma pārsniegšanas.

Agrāk My rakstīja, kādas zivis ir visnoderīgākās sirdij un smadzenēm. Uztura speciālisti ir sastādījuši sarakstu ar 6 noderīgām zivju sugām, kas mazina iekaisumu, atbalsta muskuļu un nervu darbību un samazina sirds un asinsvadu slimību risku. Sarakstā iekļauts lasis, sardīnes, forele, siļķe, anšovi un polārlaši.

Jums varētu būt interesanti arī jaunumi:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un dzīves triki ikdienai