Kāda veida maize uztur stabilu cukura līmeni asinīs: eksperti iesaka 7 veidus

Nav jāatsakās no maizes ēšanas, labāk izvēlēties veselīgākus maizes veidus.

Dažiem maizes veidiem piemīt pretdiabēta īpašības / foto: pixabay.com

Parasti maize ir viens no pirmajiem pārtikas produktiem, ko cilvēki izslēdz no sava uztura, kad sāk uztraukties par cukura līmeni asinīs. Tomēr svarīgākais ir tas, kāda veida maize, kā tā ir pagatavota un ar ko jūs to ēdat, ļoti labi raksta veselība.

Izdevumā stāstīts par 7 veselīgākās maizes veidiem stabilam cukura līmenim asinīs:

1. maize no diedzētiem graudiem

Tā tiek gatavota no veseliem graudiem, kas ir sākuši dīgt, tādējādi daļa cietes sadalās vieglāk sagremojamos savienojumos.

Tiek norādīts, ka šis process parasti izraisa zemāku glikēmisko reakciju salīdzinājumā ar tradicionālās baltmaizes vai parastās pilngraudu maizes ēšanu.

Diedzētu graudu maize satur arī vairāk šķiedrvielu, olbaltumvielu un dažus vitamīnus un minerālvielas, kas palīdz palēnināt gremošanu. Daži pētījumi liecina, ka šāda veida maizei piemīt pretdiabēta īpašības.

2. Kviešu vai pilngraudu maize

Labākais variants cukura līmenim asinīs ir 100% pilngraudu maize, kas satur pilngraudu vai minimāli apstrādātus graudus: auzas, miežus vai kviešus.

Tas viss tāpēc, ka tie ilgāk sadalās gremošanas traktā, kā rezultātā glikoze (cukurs) asinīs izdalās pakāpeniskāk.

3. raudzēta maize

Īsta kvasa maize tiek gatavota lēnā fermentācijas procesā, izmantojot dabiskās baktērijas un savvaļas raugu. Tā rezultātā tā palīdz sadalīt noteiktus ogļhidrātus un var uzlabot jutību pret insulīnu.

Vairāki pētījumi liecina, ka ierauga maize izraisa mazāku cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs nekā parasta baltmaize.

4. Rudzu maize rudzu maize rudzu maize

Rudzu maize ir blīvāka un satur vairāk šķīstošo šķiedrvielu nekā kviešu maize. Tiek norādīts, ka tas palīdz palēnināt gremošanu un palielina sāta sajūtu.

Publikācijā norādīts, ka rudzos atrodamie savienojumi var arī palīdzēt uzlabot insulīna reakciju pēc ēšanas. Vislabāk izvēlēties maizi, kas gatavota no 100 % rudzu vai tumšas rudzu maizes, nevis gaišu rudzu maizi, jo tā var saturēt rafinētus miltus.

5. Daudzgraudu maize ar sēklām

Tā apvieno pilngraudu graudus ar linu, čia, saulespuķu un ķirbju sēklām. Šīs sēklas satur veselīgos taukus, šķiedrvielas un olbaltumvielas, kas palīdz palēnināt ogļhidrātu uzsūkšanos organismā.

Materiālā norādīts, ka šī kombinācija nodrošina līdzsvarotāku cukura līmeni asinīs salīdzinājumā ar rafinētu maizi.

6 Maize ar augstu olbaltumvielu saturu vai bez graudaugiem

Maize, kas gatavota no mandeļu miltiem, kokosriekstu miltiem, aunazirņu miltiem vai ar zirņu vai sojas proteīna piedevu, satur mazāk sagremojamo ogļhidrātu uz šķēli.

Publikācijā piebilsts, ka šādā maizē ir vairāk olbaltumvielu un šķiedrvielu, kas palīdz novērst cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs un nodrošina ilgāku sāta sajūtu.

7. Auzu vai miežu maize

Auzu pārslas un mieži ir bagāti ar beta-glikāniem – šķīstošo šķiedrvielu veidu, kas zarnās veido želeju un palēnina cukura uzsūkšanos asinīs. Tāpēc šī maize ir īpaši noderīga cilvēkiem, kuri vēlas stabilizēt glikozes līmeni asinīs.

Publikācijā secināts, ka maizes, kas satur pilngraudu, riekstus, sēklas un pākšaugus, var uzskatīt par labvēlīgākām attiecībā uz cukura līmeni asinīs.

Vairāk padomu par maizes lietošanu uzturā

Agrāk My ziņoja, ka daudzi cilvēki ir saskārušies ar situāciju, kad tikko nopirkts produkts ātri vien pārklājās ar pelējumu. Uztura speciāliste Jevgeņija Rozuma skaidroja, kāpēc maize pelēkē un vai šādos gadījumos to var ēst.

Mēs arī rakstījām, ka blogeris Kristians Ališi sniedza padomus, kā ilgāk saglabāt maizi svaigu. Viņa pastāstīja, kur maizi labāk neturēt, un ieteica, kādu priekšmetu vajadzētu izmantot, lai maize ātri nesabojātos.

Jūs varētu arī interesēt ziņas:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un dzīves triki ikdienai