Kas ir veselīgāks – vīģes vai dateles: uztura speciālisti ir snieguši skaidru atbildi

Datulēm ir zemāks glikēmiskais indekss, tāpēc, iespējams, tās ir veselīgākas cukura līmeņa uzturēšanai asinīs nekā vīģes.

Gan vīģes, gan dateles ir noderīgas veselībai / My Collage, foto – depositphotos.com

Vīģes un dateles ir ļoti līdzīgas pēc cukura, šķiedrvielu un svarīgo uzturvielu satura. Tomēr ir nelielas atšķirības to uzturvērtībā, kas nosaka, kurš no žāvētajiem augļiem būs veselīgāks jūsu veselībai, raksta verywellhealth.com.

Vīģes ir nedaudz veselīgākas zarnu veselībai

Gan vīģes, gan dateles var labvēlīgi ietekmēt zarnu veselību šķiedrvielu satura dēļ. Taču, salīdzinot abus pārtikas produktus, svarīgākais ir šķiedrvielu saturs, un vīģes ir līderis, jo 100 gramos to ir gandrīz 10 grami, salīdzinot ar 8 gramiem datulēs.

Vīģes satur gan šķīstošās, gan nešķīstošās šķiedrvielas, kas dažādos veidos veicina gremošanu. Pētījumi liecina, ka nešķīstošā šķiedrviela palielina tilpumu un veicina efektīvu pārtikas apriti gremošanas traktā, savukārt šķīstošā šķiedrviela baro labvēlīgās zarnu baktērijas un veicina īso ķēžu taukskābju veidošanos, kurām ir pretiekaisuma iedarbība visā organismā.

Dateles var būt veselīgākas cukura līmenim asinīs

100 gramu vīģu porcijā ir aptuveni 64 grami ogļhidrātu, tostarp 48 grami dabīgā cukura. Datulēs ir vairāk ogļhidrātu – 75 grami, tostarp aptuveni 63 grami cukura.

Neraugoties uz augstāku cukura saturu, dateļu glikēmiskais indekss (GI) parasti ir no zema līdz mērenam, parasti no 35 līdz 55, atkarībā no šķirnes un gatavības pakāpes. Pētījumi gan ar veseliem pieaugušajiem, gan cilvēkiem ar 2. tipa cukura diabētu liecina, ka datumi pēc ēšanas neizraisa glikozes līmeņa paaugstināšanos asinīs.

Savukārt vīģēm ir nedaudz augstāks GI. Žāvētām vīģēm parasti ir vidējs GI – 51 līdz 61, kas nozīmē, ka tās var paaugstināt cukura līmeni asinīs ātrāk nekā visbiežāk sastopamie dateļu veidi.

Abas ir bagātas ar antioksidantiem un mikroelementiem.

Dateles ir īpaši bagātas ar polifenoliem – antioksidantiem, kas ir pazīstami ar savu spēju cīnīties pret iekaisumiem un oksidatīvo stresu. Šiem savienojumiem var būt nozīme arī sirds veselības, imunitātes un veselīgas novecošanās veicināšanā.

Arī vīģes ir bagātas ar antioksidantiem, tostarp flavonoīdiem un karotinoīdiem, bet to galvenā priekšrocība ir minerālvielu sastāvs. Tās satur vairāk kalcija, magnija un kālija nekā dateles. Pētījumi liecina, ka šī kombinācija veicina spēcīgus kaulus, veselīgu muskuļu darbību un vispārējo sirds un asinsvadu veselību.

Vīģes satur arī vairāk dzelzs nekā dateles: aptuveni 2 gramus vienā porcijā salīdzinājumā ar 1 gramu datelēs. Lai gan atšķirība ir neliela, tas var padarīt vīģes par noderīgu pārtikas produktu asins veselības uzturēšanai un dzelzs trūkuma novēršanai, īpaši, ja tās lieto kopā ar citiem dzelzs bagātiem pārtikas produktiem.

Iepriekš uztura speciālisti ir nosaukuši 6 labākos žāvētos augļus, un šajā sarakstā ir arī dateles, bet vīģes tajā nav iekļautas.

Jūs varētu arī interesēt ziņas:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un dzīves triki ikdienai