Šis siers ne tikai stiprina zobu emalju, bet arī veicina mutes dobuma higiēnu, norāda eksperti.
Čedaras siers stiprinās zobu veselību / kolāža My, foto depositphotos.com, pxhere.com
Ikviens zina, ka saldumi, saldie gāzētie dzērieni un citi saldumi var negatīvi ietekmēt mutes dobuma veselību, īpaši, ja pēc to ēšanas uzreiz nemazgā zobus. Taču ir produkti, kas, gluži pretēji, veicina mutes dobuma higiēnu. Parāde par to raksta.
Pēc zobārstu domām, viens produkts ir īpaši labs mutes dobuma veselībai, un tas, iespējams, šobrīd atrodas jūsu ledusskapī.
Visi trīs ārsti, kurus žurnālisti uzrunāja, teica, ka tas ir čedaras siers.
Ņujorkas zobārsts Sandīps Sahārs paskaidroja, ka viens no šā siera lietderības iemesliem ir tā spēja stimulēt siekalu izdalīšanos un tādējādi neitralizēt skābi mutē.
Lasiet arī:
“Siekalas dabiski paaugstina mutes dobuma pH, līdzsvarojot pārtikas un dzērienu radītās skābes, kā arī mutes dobuma baktēriju radīto skābi. Zemāks mutes skābes līmenis samazina emaljas eroziju un palīdz novērst apstākļus, kas veicina zobu kariesu izraisošo baktēriju augšanu,” viņa norādīja.
Zobārste un raidījuma Let’s Talk Smiles podkāsta vadītāja Katrīsa Ostina (Katrice Austin) atklāja, ka siekalas palīdz neitralizēt skābes un var samazināt zobu bojāšanās risku par aptuveni 20 procentiem, ja tās tiek lietotas kopā ar sabalansētu uzturu, kā norāda Amerikas Zobārstu asociācija. Tāpēc šis īpašais čedaras siera ieguvums ir tik vērtīgs.
Papildus siekalu veidošanos stimulējošai siekalu veidošanās veicināšanai čedaras siers arī stiprina zobu emalju, norāda zobārste un uzņēmuma Riven Oral Health līdzdibinātāja Fatima Khan.
“Tā satur tādas būtiskas minerālvielas kā kalcijs un fosfors, kas palīdz stiprināt un remineralizēt emalju,” teica eksperte.Viņa piebilda, ka šis siers satur olbaltumvielu kazeīnu, kas kopā ar kalciju var palīdzēt novērst emaljas demineralizāciju jeb traipus.
“Kazeīns var veidot aizsargbarjeru uz zoba virsmas, lai papildus aizsargātu emalju. Emalja ir cietākie organisma audi. Tas palīdz novērst zobu bojāšanos un jutīgumu. Stiprāka emalja ir svarīga zobu funkcijām un normālam nolietojumam,” stāsta zobārste.
Vai pēc čedaras siera ēšanas ir jātīra zobi?
Tā kā čedaras siers ir ļoti labvēlīgs mutes dobuma veselībai, jūs, iespējams, interesē, vai pēc tā ēšanas ir jātīra zobi. Visi trīs zobārsti apgalvo, ka vajadzētu.
“Domājiet par sieru kā par veselīgu draugu saviem zobiem, nevis kā par zobu tīrīšanas aizstājēju,” norādīja Ostina.
Čedaras siers nav vienīgais produkts, kas uztur zobus veselīgus. Pēc Ostinas teiktā, jogurts, zaļie lapu dārzeņi un rieksti satur minerālvielas, kas arī palīdz stiprināt zobu emalju. Turklāt Cukurs iesaka ēst kraukšķīgus augļus un dārzeņus, piemēram, ābolus un selerijas. Tie palīdz palielināt siekalu izdalīšanos, un tas ietekmē mutes veselību tikpat pozitīvi kā čedaras siers.
“Arī ūdens dzeršana, īpaši fluorizēts ūdens, palīdz izvadīt cukurus un atjauno veselīgu pH līmeni mutē,” piebilda zobārsts.
Agrāk My rakstīja par sieru Nr. 1 asinsspiediena pazemināšanai. Pēc uztura speciālistes Šerija Gova (Sheri Gow) domām, nātrija patēriņa samazināšana ir viens no labākajiem veidiem, kā palīdzēt pazemināt asinsspiedienu. Un Šveices siers ir viens no sieriem, kurā ir vismazāk nātrija. 30 g porcijā ir aptuveni 52 miligrami nātrija jeb 2 % no dienas normas.

