Vai jūs varat ēst olas katru dienu un neuztraukties par holesterīna līmeni: ko zinātnieki ir atklājuši

Mūsdienu pētījumu secinājumi ir radikāli mainījuši viedokli par olu priekšrocībām.

Olas mērenā daudzumā ir noderīgas veselībai / foto depositphotos.com

Jauni pētījumi liecina, ka lielākajai daļai cilvēku mērens olu patēriņš nepalielina holesterīna līmeni asinīs. Par to raksta Verywellhealth materiālā, kura saturu pārbaudīja un apstiprināja reģistrētā dietoloģe Elizabete Barnesa. Tiek norādīts, ka patiesībā olu lietošana saprātīgās robežās ir pat veselīga.

Rakstā norādīts, ka, lai gan olas satur holesterīnu uzturā, tas nenozīmē, ka tās paaugstina holesterīna līmeni asinīs.

Pētījumā, kas 2024. gadā publicēts žurnālā “Current Developments in Nutrition”, teikts, ka lielākā daļa holesterīna nonāk asinīs no aknām, nevis no tā, ko cilvēks apēd. Tieši pārtikas produkti ar augstu piesātināto un transtaukskābju saturu, piemēram, sviests, speķis un cepta pārtika, nevis pārtikas produkti ar augstu holesterīna saturu, piemēram, olas, stimulē aknas ražot “slikto” holesterīnu (ZBL).

Jāatzīmē, ka senākos pētījumos par holesterīna līmeņa paaugstināšanos netika ņemti vērā dalībnieku ēšanas paradumi, jo īpaši piesātināto tauku un transtaukskābju patēriņš, tāpēc apgalvoja, ka olu lietošana izraisa augstāku holesterīna līmeni.

Lasiet arī:

Turklāt saskaņā ar jaunākajiem pētījumiem olas nepalielina holesterīna līmeni, ja tās tiek lietotas kopā ar veselīgu pārtiku, jo īpaši zivīm un šķiedrvielām. Turklāt BMJ publicētajā pētījumā secināts, ka, patērējot līdz vienai olai dienā, pat samazinās sirds slimību risks.

Kāpēc agrāk olas uzskatīja par paaugstināta holesterīna līmeņa vaininieku?

Agrāk zinātnieki un veselības aprūpes speciālisti gadiem ilgi ieteica ierobežot holesterīnu saturošu pārtikas produktu lietošanu uzturā. Tomēr pēdējā laikā nostāja šajā jautājumā ir mainījusies.

Lūk, uz ko balstījās vecie ieteikumi. Olas satur holesterīnu uzturā, un eksperti uzskatīja, ka tas paaugstina ZBL holesterīna līmeni asinīs.

Savukārt augsts ZBL līmenis asinīs laika gaitā palielina sirds slimību risku aterosklerozes – procesa, kas saistīts ar pakāpenisku arteriālo plāksnīšu uzkrāšanos, – dēļ. Arteriālais aplikums izraisa artēriju sacietēšanu un sašaurināšanos, kas var samazināt vai pat bloķēt asins plūsmu uz dzīvībai svarīgiem orgāniem, piemēram, smadzenēm un sirdi.

Ko eksperti iesaka tagad

Tā kā jaunāki pierādījumi liecina, ka nav skaidras saiknes starp olu lietošanu uzturā un paaugstinātu sirds slimību risku, iepriekšējie ieteikumi ir atcelti.

Saskaņā ar pašreizējiem Amerikas Sirds asociācijas ieteikumiem saprātīga pieeja ir ēst vienu vai divas olas baltumus (bez dzeltenuma) dienā. To darot, jums vajadzētu koncentrēties uz uzturu ar zemu cukura, sāls un piesātināto tauku saturu. Svarīgi, lai uzturā būtu daudz šķiedrvielu (piemēram, augļi, dārzeņi, pilngraudu produkti), liesas olbaltumvielas (piemēram, zivis un vistas fileja bez ādas), piena produkti ar zemu tauku saturu vai vājpiena produkti (piemēram, vājpiens un beztauku grieķu jogurts).

Vienlaikus, kā norādīts rakstā, jāņem vērā personīgie riska faktori un uztura paradumi jāpielāgo atbilstoši veselības stāvoklim, ģimenes vēsturei un dzīvesveidam. Jo īpaši vajadzētu samazināt holesterīnu saturošu pārtikas produktu patēriņu, ja ir tādas veselības problēmas kā augsts holesterīna līmenis vai aptaukošanās.

Kādas ir olu priekšrocības veselībai

Neskatoties uz augsto holesterīna saturu olās, tajās ir daudz labvēlīgu sastāvdaļu. Tajās ir maz ogļhidrātu, kaloriju un piesātināto tauku. Tajās ir arī maz transtaukskābju un daudz olbaltumvielu un uzturvielu: D vitamīna (svarīgs kaulu un imūnsistēmas veselībai), holīna (svarīgs smadzeņu, muskuļu un aknu darbībai un veselībai), luteīna un zeaksantīna (nepieciešami acu veselībai).

Svarīgi ir arī tas, ko tu ēd kopā ar olām. Lūk, kā jūs varat maksimāli palielināt to labvēlīgo ietekmi:

  • Apvienojiet olas ar citiem veselīgiem brokastu produktiem: augļiem, auzu pārslām;
  • izvairieties no olu vārīšanas sviestā;
  • izvairīties ēst olas kopā ar pārtikas produktiem, kuros ir daudz piesātināto vai trans-taukskābju, piemēram, bekonu vai konditorejas izstrādājumiem;
  • ēdiena gatavošanai izmantojiet kukurūzas, rapšu vai olīveļļu.

Agrāk My rakstīja, kā vārīt olas ar šķidru dzeltenumu. Žurnālists par to jautāja četriem pavāriem, un viņi visi sniedza vienu un to pašu atbildi: lai izvārītu mīksti vārītu olu, ideālais laiks ir 6 minūtes.

Jūs varētu arī interesēt ziņas:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un dzīves triki ikdienai