Ar ko ēst auzu pārslas: eksperti ir nosaukuši produktu, kas pārvērtīs putru par īstu superēdienu.

Šī sastāvdaļa veicina sāta sajūtu, atbalsta sirds veselību un bagātina uzturu ar antioksidantiem.

Auzu pārslas ar liniem – lieliska brokastu iespēja / depositphotos.com

Auzu pārslas – daudzu cilvēku iecienītas brokastis. Tā veicina sāta sajūtu un nodrošina organismu ar noderīgām vielām. Taču šo putru var padarīt vēl vērtīgāku, ja tai pievienosiet noteiktas sastāvdaļas: augļus, riekstus, sēklas, raksta Eeatingwell.

“Linsēklas ir lieliski piemērotas auzu pārslu putrai, jo tās ēdienam piešķir šķiedrvielas, sirdij veselīgus taukus un olbaltumvielas,” saka reģistrētā dietoloģe Peidža Aberasturi.

Eksperti ir minējuši vairākus iemeslus, kāpēc auzu pārslām vajadzētu pievienot linsēklas.

1. Veicina sāta sajūtu

“Linsēklas sniedz daudz priekšrocību un ir lielisks auzu pārslu papildinājums. Pievienojot maltas linu sēklas, palielinās šķiedrvielu saturs un pievienojas omega-3 taukskābes,” skaidro reģistrētā dietoloģe Kendra Haire.

Lasiet arī:

Saskaņā ar pētījumā, kas publicēts žurnālā Springer Nature, abas šīs sastāvdaļas palīdz mums ilgāk palikt sātīgākiem, viņa teica.

“Gan šķiedrvielas, gan tauki veicina auzu pārslu sātīgumu. Pievienojot linus, auzu auzu ogļhidrāti tiek sagremoti lēnāk, un tas rada sāta sajūtu. Arī cukura līmenis asinīs saglabājas stabilāks,” piebilda Haire.

2. Atbalsta sirds veselību

Linu sēklas satur omega-3 taukskābes, kas uzlabo sirds veselību. Tas ir saskaņā ar pētījumu, kas publicēts Nacionālajā medicīnas bibliotēkā (National Library of Medicine).

“Linu sēklas satur alfa-linolēnskābi (ALA), kā arī diētiskos lignīnus, kas, kā pierādīts, veicina sirds veselību,” saka reģistrētā dietoloģe maģistre Janelle Leatherwood.

Viņa saka, ka omega-3 taukskābēm piemīt pretiekaisuma iedarbība, kas var samazināt kopējo holesterīna līmeni, ZBL holesterīna līmeni un ABL holesterīna līmeni. Turklāt regulāra šo lignānu lietošana var samazināt asinsspiedienu un mazināt aptaukošanās risku.

3. var pazemināt holesterīna līmeni

Gan auzu pārslas, gan linu sēklas uzlabo sirds veselības biomarķieru, īpaši ABL un ZBL holesterīna līmeni. Saskaņā ar pētījumu, kas publicēts National Library of Medicine lappusēs, augsts holesterīna līmenis ir saistīts ar sirds un asinsvadu slimību risku.

“Auzu un linu kombinācija var būt īpaši labvēlīga holesterīna līmeņa pazemināšanai šķīstošo šķiedrvielu dēļ,” norāda reģistrētā dietoloģe Everija Zenkere.

Tas ir tāpēc, ka linu sēklas satur gan nešķīstošās, gan šķīstošās šķiedrvielas. Nešķīstošās šķiedrvielas palielina izkārnījumu tilpumu, savukārt šķīstošās šķiedrvielas palīdz mūsu labvēlīgajām baktērijām. Šī kombinācija palīdz pazemināt holesterīna līmeni.

4 – Bagātina uzturu ar antioksidantiem

“Linu sēklas ir mazas, bet tām piemīt spēcīgs spēks. Jaunākie pētījumi liecina, ka tām var būt antioksidanta, pretiekaisuma, pretmikrobu, pretvēža, pretvēža, pretvēža, osteoporozes, kardioprotektīva, metaboliska un neiroprotektīva iedarbība,” saka sertificēta ārste Dr. Lisa Andrews, MD.

Viņa saka, ka linsēklās ir antioksidanti, piemēram, E vitamīns, omega-3 un polifenoli, īpaši lignāni un flavonoīdi.

“Šie antioksidanti palīdz neitralizēt brīvos radikāļus, samazinot šūnu bojājumus un iekaisumus. Polifenolu lietošana samazina hronisku slimību risku,” piebilda Zenkers.

Kā pareizi lietot linsēklas

Gan veselas, gan maltas linu sēklas satur šķiedrvielas un sirdij veselīgas vielas.

“Vislabāk lietot maltas linu sēklas, jo tās palīdzēs uzsūkt vairāk uzturvielu,” norāda Hair.

Leatherwood iesaka iegādāties veselas linu sēklas, lai tās būtu optimāli svaigas, jo maltas ātri kļūst rūgtas un laika gaitā zaudē daļu uzturvielu. Lini jāsamaļ tieši pirms lietošanas.

“Mazpazīstams noslēpums, ko es vienmēr saku saviem klientiem: uzglabājiet linu sēklas ledusskapī vai saldētavā. Tas palīdzēs pagarināt to derīguma termiņu,” iesaka Aberasturi.

Uztura speciālisti arī pastāstīja, kā pagatavot auzu pārslas ar liniem.

“Ja gatavojat karstu auzu pārslu, pēc vārīšanas pievienojiet 1-2 ēdamkarotes maltu linsēklu. Tas padarīs putru biezāku un piešķirs maigu riekstu garšu, nebojājot tās konsistenci,” saka Besa Beržere.

Zenkers iesaka pēc linu pievienošanas ēdienu noteikti labi samaisīt, lai sēklas nesaliptu kopā. Un, tā kā lini ir ļoti uzsūcoši, ir jāpielej vairāk šķidruma, lai putra nebūtu pārāk bieza, saka Zenkere.

Agrāk My stāstīja, kas ir noderīga auzu pārslu putra un kam to vajadzētu ēst katru dienu. Tika norādīts, ka ar šī ēdiena palīdzību var kontrolēt asinsspiedienu. Svarīgs nosacījums ir regulāri ēst auzu pārslas.

Iespējams, jūs interesēs arī jaunumi:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un dzīves triki ikdienai