Garlaicīgākās brokastis var izrādīties visprātīgākās.
Ja jums patīk konsekvence, izvēlieties sabalansētas brokastis / depositphotos.com
Ja katru rītu izejat no ierastā ceļa un brokastīm izvēlaties vienu un to pašu ēdienu – jūs rīkojaties pareizi. Kā raksta RealSimple, veselības eksperti uzskata, ka šāda konsekvence palīdz atbrīvot garīgo enerģiju un veicina saskaņotāku ēšanu visas dienas garumā. Protams, ir viena svarīga piezīme: brokastīm jābūt sabalansētām.
“Mūsu smadzenēm patīk automatizēt darbības, tāpēc vienādu brokastu ēšana katru dienu var tieši ietekmēt dabisko ieradumu veidošanās procesu,” saka sertificētā ārste Staceja Heimburgere.
Galvenie ieguvumi, ko sniedz konsekventa brokastu ēšana
1. Samazina lēmumu pieņemšanas nogurumu
Lēmumu pieņemšana neizbēgami patērē garīgo enerģiju, tāpēc “standarta” brokastis var mazināt vienu nelielu, bet pastāvīgu slogu. “Katru dienu mēs pieņemam tūkstošiem lēmumu, un daudzi no tiem ir saistīti ar ēdienu,” saka uztura konsultante Keita Līmena. “Mazāk lēmumu par ēdienu pieņemšana dienas laikā nozīmē, ka mums ir vieta citām domām.”
Pētījumi liecina, ka pēc ilgas lēmumu virknes paškontrole, koncentrēšanās un pat spēja sekot līdzi lēmumiem mēdz samazināties.
2. Atvieglo ikdienas rutīnu
“Pārtikas preču iepirkšanās kļūst arvien vienkāršāka, un pasūtīšana tiešsaistē kļūst automātiska. Regulāra vienādu pārtikas produktu lietošana uzturā samazina arī gatavošanas un tīrīšanas laiku,” saka Dr. Heimburgers.
3. Palīdz attīstīt veselīgus ieradumus
Ja katru dienu ēdat vienas un tās pašas brokastis, ir vieglāk pārliecināties, ka tās vienmēr ir veselīgas, īpaši stresa apstākļos.
Vienā pārskatā teikts, ka pastāvīga ieraduma uzturēšana ēst brokastis katru dienu samazina sirds un asinsvadu slimību, 2. tipa diabēta un metaboliskā sindroma risku, savukārt brokastu izlaišana pat reizi nedēļā var ievērojami mazināt šos ieguvumus.
Vienādu brokastu ēšanas trūkumi
Pastāv divi potenciāli trūkumi, kas varētu radīt problēmas, ja brokastis ēstu katru dienu.
“Ja brokastis katru dienu ir vienas un tās pašas, jūs, iespējams, mazāk izbaudīsiet ēdienu, bet mēs zinām, ka ēdiena baudīšana ir neatņemama ilgtspējīgu ieradumu sastāvdaļa,” saka Līmans.
Otrais trūkums ir vairāk saistīts ar to, ko jūs ēdat.
“Ja katru dienu ēdat vienus un tos pašus ēdienus, maz vai nemaz tos nemainot, jūs, iespējams, neveidojat uzturvielu deficītu,” piebilst Līmans. Šādā gadījumā, katru nedēļu nomainot tikai dažas sastāvdaļas, var palīdzēt kompensēt šo deficītu, nezaudējot ierasto brokastu priekšrocības un vienkāršību.
Kā pārliecināties, ka brokastis ir veselīgas
“Mūsu pētījumi skaidri parāda vienu lietu: ja jūs gatavojaties ēst vienas un tās pašas brokastis katru dienu, tām vajadzētu būt uzturvielām bagātām bagātām un ar zemu glikēmisko indeksu,” saka Dr. Heimburgers. – “Šāda veida maltītes palīdz uzlabot kognitīvās funkcijas, atmiņu un uzmanību.”
Kā piemērus var minēt olu kulteni ar dārzeņiem, auzu pārslas ar čia sēklām un riekstu sviestu vai olbaltumvielām bagātu ogu kokteili ar linsēklām.
Iepriekš eksperti atklāja, kuras brokastis pievieno vairāk enerģijas – olbaltumvielu vai ogļhidrātu.

