Ar ko pārsteigt savus mīļos par Nikolaju: 3 ēdieni, kas noteikti jāpasniedz galdam.

Kāds priesteris stāsta, ko parasti gatavo Nikolaja dienā.

Nikolaja dienā jāizvēlas gavēņa ēdieni / My kolāža, depositphotos.com foto.

6. decembrī ukraiņi atkal svinēs Svētā Nikolaja dienu saskaņā ar jauno kalendāru. Saskaņā ar veco stilu svētki iekrīt 19. decembrī – 13 dienas vēlāk.

No Rivnes diecēzes priestera, teoloģijas bakalaura Mihaila Tiščuka My uzzināja, vai Nikolaja dienā var ēst gaļu un ko parasti šajos svētkos liek uz galda.

Ko ēst Nikolaja dienā

Pēc priestera teiktā, sestdien, 15. novembrī, sākās gavēnis pirms Ziemassvētkiem, kas nozīmē, ka svētku galds šajā laikā parasti ir ierobežots. Tomēr nav stingru priekšrakstu par to, kādiem ēdieniem jābūt uz galda.

“Ēdieniem jābūt vienkāršiem, bez gaļas un piena produktiem, lai sagatavotos Ziemassvētkiem. Tajā pašā laikā tiem jāpaliek cilvēkiem baudāmiem, nepārvēršot gavēni par fanātismu,” viņš uzsvēra.

Nereti ticīgie gatavo svētku cepumus, tautā sauktus par “Nikolaja cepumiem”, ko dāvināt un dalīt bērniem. Tā kā bērniem, īpaši maziem bērniem, ir atļauts izvairīties no gavēņa, šādi saldumi var saturēt piena produktus un olas. Citi ēdieni ir Ziemassvētku ēdieni. Tā, piemēram, uz galda bieži ir pīrāgi, uzvaras vai pelmeņi.

Mēs esam apkopojuši dažus variantus, ko gatavot uz Nikolaja svētkiem.

Nikolaja cepumi

Šo slaveno desertu ir vērts nobaudīt vismaz vienu reizi, lai iemīlētos uz visiem laikiem. Lai to pagatavotu, ir nepieciešams:

  • 400 gramus miltu;
  • viena ola;
  • divas ēdamkarotes skāba krējuma;
  • 180 g cukura;
  • ēdamkarote medus;
  • tējkarote cepamās sodas;
  • 50 g sviesta;
  • ēdamkarote augu eļļas;
  • kanēli un citas garšvielas cepumiem;
  • trīs olu baltumus;
  • 350 g pūdercukura.

Bļodā samaisa miltus, cepamo sodu, garšvielas, cukuru, olu, skābo krējumu un mīksto sviestu. Jāizstrādā bieza mīkla. Pārklājam to ar dvieli un ieliekam ledusskapī uz stundu.

Uzkarsējam cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Izvelciet mīklu aptuveni 0,5 cm biezā kārtiņā. Paņemiet cepumu izgriezējus Svētā Nikolaja formā un izgrieziet cepumus.

Uz cepšanas paplātes uzlieciet pergamentu un apsmērējiet to ar eļļu. Liek formiņas uz cepšanas paplātes un cep apmēram septiņas minūtes.

Kad cepumi ir atdzisuši, saputojiet baltumus un pa daļām ieberiet tajos pulveri. Glazūra atgādinās biezu skābo krējumu. Ar to dekorē “Nikolaju”.

Lieldienu kūka ar ievārījumu ātrai pagatavošanai

Ja nav laika nodarboties ar cepumu cepšanu, varat pagatavot citu kārumu, kas ļaus jums nepārkāpt ierobežojumus. Saldo gavēņa pīrāgu pagatavot ir pavisam vienkārši. Tā pagatavošanai ņemam:

  • glāzi jebkura šķidra ievārījuma;
  • 0,5 tējkarotes cepamās sodas;
  • 1,5-2 tases miltu;
  • rieksti;
  • ēdamkarote mannas putraimu.

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Sajauc ievārījumu ar miltiem un dzeramo sodu. Mīklai jābūt kā biezas skāba krējuma masai, tāpēc orientējieties pēc konsistences. Izsmērē formu ar saulespuķu eļļu un pārkaisa ar mannas putraimiem, lai izveidotu aizsargslāni.

Ielej mīklu un pārkaisi ar iecienītākajiem riekstiem. Cep apmēram 20 minūtes. Pārbaudiet, vai mīklas ir gatavas, izmantojot iesmu vai zobu bakstāmo. Gatavo kūku pirms pasniegšanas var dekorēt ar pūdercukuru.

Gavēņa klimpas – recepte ar kāpostiem

Šo tradicionālo ukraiņu ēdienu pasniedz daudzos svētkos. Lai to pagatavotu, ir nepieciešams:

  • 350 g miltu;
  • 0,5 tējkarotes sāls;
  • 150 mililitri ūdens;
  • 500 grami kāpostu;
  • divi sīpoli;
  • 150 gramus burkānu;
  • 50 mililitri olīveļļas;
  • 30 mililitri saulespuķu eļļas.

Miltus samaisa ar sāli, ielej ūdeni un mīca mīklu. Svarīgi, lai tā nebūtu pārāk cieta, bet paliktu mīksta un maiga. Pārklājiet ar plēvi un ļaujiet tai atpūsties apmēram 45-60 minūtes.

Lasīt arī:

Pa to laiku sarīvējiet burkānus un ļoti smalki sagrieziet sīpolus. Apcep tos dažas minūtes olīveļļā. Trešdaļa cepta dārzeņa jāatstāj malā. Kāpostus smalki sagriež un sautē saulespuķu eļļā kopā ar pārējiem dārzeņiem uz lēnas uguns. Gatavo, līdz tie apbrūnē, un pēc garšas pievieno garšvielas.

Kad pildījums ir nedaudz atdzisis, no mīklas izrullē apļus. Uz tiem liek pildījumu un veido pelmeņus. Vāra sālītā ūdenī piecas līdz septiņas minūtes.

Pasniedz gavēņa pelmeņus ar kāpostiem kopā ar pārējo cepto gaļu.

atsauce

Mihails Tiščuks

priesteris, teoloģijas bakalaurs

Absolvējis Kijevas Pareizticīgo teoloģijas akadēmiju. Tagad viņš ir Ukrainas Pareizticīgās baznīcas Rivnes-Voliņas diecēzes priesteris.

Nodarbojas ar katehēzi, jauniešu kalpošanu un liturģiskās izglītības popularizēšanu.

Jūs varētu arī interesēt ziņas:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un dzīves triki ikdienai