Kā izvēlēties svaigas zivis veikalā: pazīmes, ko pamana tikai pārdevēji

Mēs jums pastāstīsim par profesionāliem mazumtirgotāju padomiem, kas palīdzēs jums lielveikalā iegādāties patiešām svaigas zivis.

Kopēta saite

Kā izvēlēties svaigas zivis – pieredzējušu pārdevēju noslēpumi / Kolāža: My, foto: Freepik

Jūs uzzināsiet:

  • Kā pārbaudīt zivju svaigumu
  • Kā smaržo bojātas zivis
  • Kā saglabāt zivis svaigas

Zivīm vajadzētu parādīties uz mūsu galda biežāk nekā reizi nedēļā, jo tās ir viens no veselīgākajiem pārtikas produktiem, bagāts ar taukskābēm, viegli sagremojamām olbaltumvielām un svarīgām minerālvielām. Tomēr visas tās priekšrocības izzūd, ja produkts jau ir zaudējis savu svaigumu. To visgrūtāk pamanīt lielajos lielveikalos, kur vitrīnas vienmēr ir nevainojamas.

My jums pastāstīs, kā vienmēr izvēlēties svaigāko zivi un uz kādām detaļām pārdevēji iesaka vispirms pievērst uzmanību.

Iesakām izlasīt mūsu materiālu: Kā ātri atkausēt zivis bez mikroviļņu krāsns: šefpavārs atklājis efektīvas metodes.

Veikala darbiniekiem ir dažas vienkāršas metodes, kas ļauj acumirklī novērtēt svaigumu. Par to raksta Interia Sieviete.

Kā jāizskatās svaigām zivīm

Izskats ir pirmais, kam eksperti pievērš uzmanību. Pat ja zivs ir bijusi izstādīta vairākas stundas, tā nedrīkst izskatīties “nogurusi”.

Kam jāpievērš uzmanība:

  • Acis svaigām zivīm vienmēr ir izliektas, skaidras un caurspīdīgas, ar nelielu dabisku spīdumu. Ja tās kļūst duļķainas, iegrimušas vai spilgtas, tas ir signāls, ka produkts ir izgājis vairāk nekā vienu uzglabāšanas posmu.
  • Āda un zvīņas ir ar dabisku spīdumu, it kā virsma būtu viegli ieeļļota. Svaigas zivis ir stingras un elastīgas, un zvīņas ir stingras un nenokrīt, ja tām viegli pieskaras. Vulgans, sausi plankumi vai atdalījušās zvīņas norāda, ka produkts vairs nav pirmās kvalitātes.
  • Spuras un žaunas arī svaigas zivis izskatās mīkstas, samitrinātas un glītas, nevis sausas, stīvas vai bojātas – uz šīm detaļām pārdevēji raugās vispirms.
  • Nozvejas vai iepakošanas datumsJo īsāks ir ceļš no nozvejas līdz tirdzniecības vietai, jo labāka ir zivju kvalitāte.

Kā smaržo bojātas zivis

Smarža ir viens no precīzākajiem svaiguma rādītājiem. Svaigas zivis smaržo pēc ūdens, ar vieglu jūras, nedaudz iesāļa, neitrālu aromātu. Tai nekad nevajadzētu būt intensīvai.

Ja jūtat kaut mazāko amonjaka, skāba aromāta vai “vecu aļģu” smaržu, nepērciet zivis. Tas ir nepārprotams signāls, ka produkts ir zaudējis savu svaigumu. Ir svarīgi paturēt prātā, ka dažos veikalos nevēlamas smakas mēģina noslēpt ar ļoti spēcīgu dzesēšanu vai ātru skalošanu ar ledus ūdeni, taču patiesībā tas darbojas tikai īslaicīgi. Tāpēc, ja rodas šaubas, iesakām pagaidīt dažas sekundes un smaržot vēlreiz, jo patiešām svaigas zivis nemainīs savu smaržu.

Kā noteikt zivju svaigumu pēc konsistences

Pārdevēji var noteikt zivs stāvokli ar vienu pieskārienu. Svaigas zivs gaļai jābūt stingrai un elastīgai. Ja to nospiež ar pirkstu, tā atgūst sākotnējo formu.

Tomēr, ja pēc nospiešanas zivs paliek iegrimusi, tas nozīmē, ka zivs ir sākusi sadalīties, kaut arī tā ir uzglabāta ledusskapī. Svaiga gaļa turas pie kaula un nesadalās. Ja zivs izšķīst rokās, tas ir tiešs signāls, ka to nedrīkst ņemt.

Interesants triks, ko bieži izmanto profesionāli pārdevēji, ir pārbaudīt zivs mēli. Ja tā ir svaiga, tā ir gaiša, savukārt tumša vai brūna krāsa liecina, ka produkts ilgi atradies uz letes.

Marķējums un etiķetes: kam jāpievērš uzmanība

Ražotājiem un veikaliem ir pienākums norādīt galveno informāciju, tāpēc ir svarīgi pareizi izlasīt marķējumu.

  • Marķējums. Marķējums “svaigas zivis” nozīmē, ka produkts nav saldēts. Ja uz iepakojuma ir norāde par glazēšanu vai ūdens pievienošanu, tā vairs nav svaiga fileja, bet gan atkausēta fileja.
  • Izcelsmes valsts. Zivis no aukstākām ziemeļu jūrām parasti ir blīvākas un ar labāku garšu.
  • Nozvejas metode. Ar traļiem nozvejotās zivis bieži vien ir mehāniski bojātas, un selektīvā nozveja nodrošina labāku izskatu un liemeņa kvalitāti. Ja zivis tiek audzētas audzētavā, ir svarīgi, lai tās būtu no sertificētas audzētavas, kas nodrošina kontrolētu uzturu un nepieļauj apšaubāmu barības maisījumu lietošanu.

Pārdevēju noslēpumi, izvēloties zivis

Ja zivs atrodas uz ledus, bet tās virsma jau ir manāmi atkususi, tas nozīmē, ka zivs ir ilgstoši atradusies izstādē. Svaiga partija ledus izkūst tikai pēc dažām stundām.

Ja pārdevējs reaģē nemierīgi, kad lūdzat zivi aptaustīt vai aptaustīt, arī tas ir iemesls būt piesardzīgam.

Vēl viena svarīga detaļa ir žaunu krāsa. Rozā vai sarkanas žaunas liecina par svaigumu. Pelēkas, sausas vai brūnas žaunas norāda uz ilgu uzglabāšanu.

Nopirktajos iepakojumos pievērsiet uzmanību liekajam mitrumam, ja iekšpusē ir daudz ūdens, zivis noteikti ir atkausētas.

Kā saglabāt zivis svaigas

Vislabākā zivs ir tā, ko pagatavojat pēc iespējas ātrāk. Ja jums tā jāsaglabā līdz nākamajai dienai, ir svarīgi to izdarīt pareizi. Mēs iesakām to uzglabāt ledusskapja apakšdaļā, kur temperatūra ir viszemākā.

Labāk nenovelciet ādu līdz gatavošanai, tā pasargā mīkstumu no izžūšanas. Zivis ieteicams uzglabāt hermētiskā traukā, lai izvairītos no svešām smakām un zivju garšas izplatīšanās.

Zivis var saldēt tikai vienu reizi. Pēc atkausēšanas tā nekavējoties jāgatavo. Ja zivi plānojat ēst nākamajā dienā, vislabāk to ievietot ledus traukā un pārklāt ar pārtikas plēvi. Šī metode pagarina svaiguma laiku un palīdz saglabāt stingru konsistenci.

Lasiet arī:

Par avotu: Interia Kobieta

Interia Kobieta ir viena no Polijas lielākajām dzīvesstila tīmekļa vietnēm, kas pieder portālam Interia Portal. Jau vairāk nekā 20 gadus mēs sniedzam uzticamu informāciju, pārbaudītus padomus un saprātīgu izklaidi visu vecumu sievietēm.

Ja pamanāt kļūdu, lūdzu, izceliet vajadzīgo tekstu un nospiediet Ctrl+Enter, lai informētu redakciju.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un dzīves triki ikdienai