Šāda nepatīkama plēve nerodas nejauši, jo pie vainas ir ne tikai pārtikas atliekas, bet arī sarežģīti ķīmiskie procesi, kas notiek ēdiena gatavošanas laikā.
Kopēta saite
Kāpēc pannas pēc mazgāšanas ir lipīgas – kā pareizi mazgāt pannu / Attēls: My, foto: Freepik
Jūs uzzināsiet:
- Kāpēc pannas pēc mazgāšanas ir lipīgas
- Kā notīrīt lipīgo kārtu un taukus no virtuves traukiem
- Ko darīt, lai ēdiens nepieliptu pie pannas?
Daudziem ir pazīstama situācija, kad tikko esat nomazgājis traukus, kārtīgi noslaucījis tos līdz sausumam, un, kad sākat gatavot nākamo ēdienu, – pannas vāki, rokturi un sieniņas atkal šķiet lipīgi.
Mys jums pastāstīs par dažām mājas metodēm, kas pietiekami ātri tiks galā ar šo problēmu.
Iesakām izlasīt mūsu materiālu: No čuguna pannām pazudīs sodrēji un rūsas, ja tās berzēsiet ar vienu augu.
Kāpēc pannas paliek lipīgas pat pēc mazgāšanas
Šāda nepatīkama plēve nerodas nejauši, un eksperti skaidro, ka pie vainas ir ne tikai ēdiena atliekas, bet arī sarežģīti ķīmiski procesi, kas notiek gatavošanas laikā. Par to raksta Marta Stjte.
Eksperti skaidro, ka augstā temperatūrā eļļas un tauki sadalās un polimerizējas, veidojot lipīgu slāni, kas burtiski pielīp pie trauku virsmas. Tvaiks mikroskopiskās tauku daļiņas paceļ uz augšu, un tās nosēžas uz aukstākajām daļām, īpaši uz vākiem. Turklāt savu lomu spēlē arī cepšanas laikā izšļakstītie šķidrumi, cietes atliekas un mazgāšanas līdzekļi, kas nav pilnībā izskaloti. Tas viss rada blīvu plēvi, ko ir grūti noņemt ar parasto mazgāšanu.Šī problēma nav atkarīga no materiāla. Pat no augstas kvalitātes nerūsējošā tērauda vai stikla izgatavoti trauki laika gaitā uzkrāj lipīgus atlikumus, tāpēc to ilgmūžībai ir svarīga regulāra un pareiza tīrīšana.
Kā no traukiem notīrīt lipīgus atlikumus un taukus?
Lai trauki atkal spīdētu un būtu tīri, eksperti iesaka izmantot pārbaudītas metodes. Līpošu piederumu, kniežu un grūti aizsniedzamu vietu tīrīšanai labi noder sodas, sāls un karsta ūdens maisījums. Tas jāuzklāj uz virsmas, jāļauj nostāvēties un pēc tam jānotīra ar mīkstu birstīti.
Savukārt nerūsējošā tērauda pannām, kas ir uzsūkušas piedegušus ēdiena paliekas, ieteicams izmantot etiķa un ūdens šķīdumu. Sajauciet tos vienādās proporcijās un uzvāriet šķīdumu katliņā. Pēc tam izlejiet maisījumu un ļaujiet traukam pienācīgi atdzist. Apkaisiet silto, bet ne karsto virsmu ar cepamo sodu un pēc tam, izmantojot neabrazīvu sūkli, berzējiet virsmu.
Ko darīt, lai ēdiens nepieliptu pie pannas?
Lai vēlāk izvairītos no lipīgas plēves rašanās, iesakām neatstāt taukainus traukus iemērktus netīrā ūdenī, jo tad tauki tikai izplatās uz virsmas. Svarīgi ir arī izmantot mazgāšanas līdzekli, kas spēj efektīvi izšķīdināt taukus, jo pārāk maigas formulas nespēj tikt galā ar pieceptiem atlikumiem, kas ar laiku pārvēršas lipīgā kārtiņā.
Lasiet arī:
Par avotu: Martha Stewart
Martha Stewart Living Omnimedia (MSLO) – ir Martas Stjtes 1997. gadā dibināts uzņēmums (no 2019. gada pieder Marquee Brands LLC). Tas apvieno visus ar Marthas Stjtas zīmolu saistītos uzņēmējdarbības virzienus.
MarthaStewart.com piedāvā pārbaudītas un pārbaudītas receptes, pašdarbības projektus, dārzkopības idejas, vienkāršus izklaides padomus un dažādus skaistumkopšanas padomus.
Mērķis ir mācīt, iedvesmot un sniegt idejas un produktus, kas padara katru dienu jēgpilnāku, funkcionālāku un skaistāku.
Martha Stewart, dibinātāja, palīdz lasītājiem padarīt visus ikdienas dzīves aspektus nedaudz vieglākus un skaistākus.
Ja redzat kļūdu, lūdzu, izceliet vajadzīgo tekstu un nospiediet Ctrl+Enter, lai informētu redakciju.

