Ar antioksidantiem bagāti pārtikas produkti palīdz aizsargāt šūnas no bojājumiem.
Nosaukti 7 pārtikas produkti un dzērieni ar augstu antioksidantu saturu / Kolāža: My, foto: pixabay.com
Zaļajā tējā ir daudz antioksidantu – savienojumu, kas palīdz aizsargāt šūnas no bojājumiem un var samazināt slimību risku. Tomēr dažiem pārtikas produktiem ir vēl lielāka antioksidantu ietilpība nekā šim dzērienam, raksta Health.
Tiek minēti pierādījumi, ka zaļās tējas antioksidantu kapacitāte ir aptuveni 570-2620 mikromolu uz 100 mililitriem.
Publikācijā uzskaitīti arī pārtikas produkti un dzērieni, kuros ir tikpat daudz antioksidantu, bet dažkārt pat vairāk:
1. Ogas
Ogas ir lielisks antioksidantu avots, jo tajās ir daudz C vitamīna. Īpaši tas attiecas uz upenēm un smiltsērkšķu ogām. Tiek minēts piemērs, ka, apēdot vienu tasi jauktu ogu, tiek iegūti 26 miligrami (mg) C vitamīna jeb 29 % no dienas vērtības (DV).
Rakstā norādīts, ka ogas ir bagātas arī ar antocianīniem, kas ir polifenolu un augu pigmentu veids. Šie savienojumi piešķir ogām sarkanu, violetu un zilu krāsu.
2. Kāpostu kāposti
Dārzeņi ir lielisks antioksidantu avots. Vienā pētījumā tika noteikta 303 dārzeņu un dārzeņu produktu antioksidantu kapacitāte. Tika konstatēts, ka dārzeņos vidēji bija aptuveni 800 mikromolu uz 100 gramiem. Tomēr dažos dārzeņos to bija daudz vairāk, bet dažos – mazāk.
Kā norādīts pētījumā, cirtainajiem lapu kāpostiem ir aptuveni 2800 mikromolu antioksidantu uz 100 gramiem. Tie ir arī bagāti ar A un C vitamīniem un satur polifenolus.
3. Kakao
Kakao pulveris satur aptuveni 636 mikromolus antioksidantu aktivitātes gramā. Tas nozīmē, ka šokolādei, kas gatavota ar lielāku kakao daudzumu, ir augstāka antioksidantu aktivitāte.
Publikācijā minēti pierādījumi, ka ar antioksidantiem bagātu pārtikas produktu lietošana uzturā var palīdzēt mazināt iekaisumu un novērst slimības.
2023. gadā veiktā pētījumā konstatēts, ka 10 gramu kakao ar augstu polifenolu saturu lietošana uzturā palīdz mazināt iekaisumu, kas saistīts ar sirds veselību.
Jau 2024. gadā veiktā pētījumā konstatēts, ka cilvēkiem, kuri regulāri lietoja kakao, bija zemāks holesterīna līmenis asinīs.
4. Garšvielas
Garšvielas iegūst no augu sēklām, mizas, saknēm vai lapām, jo šīs daļas satur lielu daudzumu polifenolu. Tiek norādīts, ka 2024. gadā tika veikts pētījums par 425 garšvielām un garšaugiem. Kā izrādījās, visaugstākā antioksidatīvā spēja bija krustnagliņām, tām sekoja piparmētra, garšviela, kanēlis, raudene, timiāns, salvija, rozmarīns, safrāns un estragons. Tiek piebilsts, ka to antioksidantu jauda bija no 440 līdz 2770 mikromoliem/g.
5. Sēklas
Sēklas var saturēt antioksidantus, piemēram, A un E vitamīnus. Tajās ir arī daudz polifenolu.
2020. gadā veiktā pētījumā konstatēts, ka vislielākā antioksidantu spēja ir saulespuķu sēklām, kam seko linu sēklas, sezama sēklas, magoņu sēklas un kaņepju sēklas.
6. Rieksti
Rieksti ir bagāti ar antioksidantiem un labvēlīgiem augu savienojumiem.
Pētījumā, kas tika veikts 2025. gadā, tika konstatēts, ka, ikdienā apēdot 60 gramus vai vairāk mandeļu, var samazināt oksidatīvā stresa līmeni asinīs. Tiek skaidrots, ka tas ir šūnu bojājumu stāvoklis, kas var izraisīt slimības.
Dokumentā teikts, ka riekstu lietošana uzturā var palielināt antioksidantu enzīmu aktivitāti, kas palīdz aizsargāt šūnas.
7. Kafija
Kafija ir viens no dzērieniem ar vislielāko antioksidantu daudzumu. Konkrēti, malta kafija satur no 75 līdz 172 mikromoliem antioksidantu aktivitātes gramā.
Tajā pašā laikā antioksidantu daudzums kafijā var atšķirties atkarībā no kafijas pupiņu šķirnes, grauzdēšanas metodes un pagatavošanas. Saskaņā ar 2020. gadā veikto pētījumu Aeropress kafijai ir visaugstākā antioksidantu kapacitāte. Otrajā vietā ierindojās pilienveida kafija, kam sekoja pārlejamā kafija, espresso un franču preses kafija.
Tāpēc, lai savā uzturā pievienotu vairāk antioksidantu, papildus zaļajai tējai vajadzētu lietot ogas, dārzeņus, riekstus, dzert kafiju un kakao, kā arī lietot garšvielas.
Noderīgi uztura speciālistu padomi
Agrāk My ziņoja, ka regulāra tējas lietošana uzreiz pēc ēšanas var radīt blakusparādības organismam. Izrādījās, ka tas var samazināt dzelzs uzsūkšanos zarnās, īpaši dzerot noteiktu veidu tējas.
Mēs arī rakstījām, ka uztura speciālists Dru Rosales pastāstīja, kuri superprodukti var palēnināt novecošanās procesu. Tie ir pārtikas produkti, kas ir bagāti ar noteiktiem noderīgiem savienojumiem, jo īpaši vitamīniem, minerālvielām un antioksidantiem.

